« Anasayfa | Künye | Arşiv 27 Nisan 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

a ile...

Merva Orhan

merwa.nur@gmail.com

Müslüman Rap-çiler!

06.04.2008 - 00:27

SADECE SOKAK ARALARINDA DEĞİLLER ARTIK HER YERDELER

Şüphesiz Hip-Hop, rap ya da rock tarzları Amerikan kültürünün vazgeçilmezleri arasında. Bu kültürün ilk savunucuları ise yine Amerika'nın siyahi gençleri. İlk Hop- Hop tarihinden bu güne sahnenin en tepesinde hep onlar vardı. Ve hala oradalar. Artık sinema karelerinde bile görünür oldular.

Rap müziğinin zencilerle özdeşleştirilmesi aslında 70'li yılların ilk sayfalarına bakıldığında kolayca anlaşılabilir. Çünkü bu tarz; bir anlamda başkaldırının, asiliğin ve isyankarlığın melodik ritimlerle anlamlandırılmasıydı. Nitekim o yıllar Amerika'ya siyah öfkenin hakim olduğu o meşhur Harlem sokaklarına hiçbir beyazın giremediği yıllardı.

1968'te ABD'nin Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi Martin Luther King'in ölümünün ardından sokaklara taşan öfke Afro-Amerikan'ları yeni yeni arayışlara sürükledi. Belki ezikliğin, belki sömürünün ve belki de dışlanmış olmanın verdiği haleti ruhiye ile duygularını rap yaparak dile getirmeyi tercih ettiler.

O günden bu güne pek bir şey değişmedi aslında onlar hala "Amerika'nın asi siyahi gençleri"... değişen tek şey İslam'ın zenciler arasında gereğinden fazla büyüyüp rağbet görmesi... Nitekim zenci Müslümanlar Amerika'daki Müslüman nüfusun %45'ini oluşturuyorlar. Ama Müslümanlığı seçmeleri müzik anlayışlarını değiştirmemiş. Onlar yine rap söylemeye devam ediyorlar. Ama bu kez Allah'ın adıyla...

***

Ali Shaheed Muhammad, amerikanın siyahi genç Müslümanlarından. Hip Hop söylüyor, aynı zamanda DJ. Brooklyn, New York'ta yaşıyor. Sadece müslümanlar arasında bir idol değil aynı zamanda müslüman olmayan gençler arasında da oldukça ilgi görüyor. Shaheed Muhammad'in hayatından etkilenerek 19 yaşında islamı seçen Mos Def'te rap tarzı müzik yaparak islamın motiflerini yaptığı müzik tarzıyla birleştirmeye çalışıyor. En iyi çıkış yapan albümlerinden "Black on both sides"da dinleyenlerini Kuran'ın ilk açılış sözleriyle karşılıyor. "Bismillah"...

Def her ne kadar yaptığı müzik tarzıyla hayatını bu ritme göre şekillendirse ve kimi islam inancına göre çokta aykırı bulunsa da İslamiyetin mesajları hayatının en zirvesinde yer alıyor.

Çünkü Ona göre: "Eğer İslam'ın yegane gayesi insanlığın refahı ise, o halde İslamiyet yeryüzünde insanoğlunun en güçlü savunucusudur"... bu ister müzikle ritim bulsun, isterse de hayatın diğer renkli yönleriyle...

Chicago'lu Lupe Fiasco ise Müslüman anne babanın çocuğu olarak dünyaya gelmiş. En son Kanye West'in şarkısı "Jesus Walks"u yeniden şekillendirerek "Muhammad Walks" olarak adından bahsettirdi.

"İbrahim konuştu
Muhammed konuştu
Ve Musa denizi ikiye böldü
(İsa benimle yürüdü)
....
Biz hepimiz aynı gemideyiz.
Aynı oğlaklarla...Aynı sürüde...
Aynı denizin üstünde..."

Bu dizelerle devam ediyor Lupe Fiasco'nun "Muhammad Walks" Rap tarzında yorumladığı şarkısı. Hayata duyduğu heyecan dizelerine de yansıyor. Daha çok güncel konularla sevenlerine hitap eden Fiasco'nun rağbet edilen bir diğer şarkısı ise "American Terrorist".

American Terrorist yorumuyla Fiasco, özellikle Amerika'da vuku bulan ve çok geniş yankılar uyandıran ırkçılık yorumlarına da kendi bakış açısıyla yorum katmaya çalışmış. Özellikle Amerika'nın hedef gösterdiği ve İslamiyetin'de bundan payını aldığı terörist açıklamalarına.

Asker bir babanın çocuğu olarak silahın her türlüsü ile tanışmış. Hatta kullanmış bile. Ama o hayatın anlamını eline mikrofonu alıp binlerce kişinin önünde "Fatiha Suresi"'ni yorumlayarak kendi silahını çekmiş. Müzik onun kullanabileceği en masum silah çünkü.

***

Türkiye'nin de yakından tanıdığı Native Deen üyeleri ise bu yelpazenin bir başka rengi. Naim Muhamamd, Joush Salam ve Abdul Malik tarafından 2000 yılında ilk grupları "MYNA" adı verilen Kuzey Amerika'daki müslüman gençlerin oluşturduğu bir toplulukla adlarını duyurdular ilk. Ardından "Native Deen" olarak kısa sürede profesyonelliğe adım attılar.

Yaptıkları müzikle, giydikleri kıyafetleriyle her ne kadar Amerika'nın "Sokak Tarzı Müzik" anlayışlarını çağrıştırsalar da verdikleri mesajlarla buna anlam katabilmeyi başarmışlar. Kısa sürede fazlasıyla ilgili bir hayran kitlesi edinen grup, "Deen You Know"- Dinini Biliyor musun, albümüyle "basit ve kolay anlaşılır" İngilizceleriyle tüm dünyaya adlarını duyurmayı hedefliyorlar.

"Şeytan sizi ikna etmek istiyor, fısıldıyor her gün kulaklarınıza
Doğru yolda başladınız, ancak o sizi yoldan çıkarttı
Biliyorum ki, ben dinim ve bana geri geleceksiniz, o yolda huzurlu değilsiniz
Aklınızı huzura eriştirecek, gerçeği arıyorsunuz!
Beni özlediğinizi biliyorsunuz
Yeniden buluştuğumuz zaman, yapacak çok şeyimiz var
.....
Ben, sizin ihtiyacınız olan dinim
Ben, sizin sevdiğiniz dinim
Lütfen bana geri dönün!..."

***

İdris Ali, ve Kemal Miller tarafından kurulan "Yeni Müslümanlar" hip- hop grubu ise kuruluş amaçlarını ve bu tarzı seçmelerindeki maksadı tamamen Hip- Hop'un yanlış değerlendirilmesine bağlıyorlar. Onlar çoğu rap tarzı müziklere alternatif olarak çıkış yapmışlar. Çünkü çoğunda uyuşturucu veya şiddet gibi malzemeler kullanılırken "Yeni Müslümanlar" grubu İslamiyetten esinlenerek insanlara özellikle de gençlere iyi ve güzel örnek olmayı hedefliyorlar.

Kendilerini dinleyen gençleri müslüman yapmak gibi bir dertleri de yok, sadece "Gençler kendi hareketlerini kontrol altına almalılar" diyor grubun üyelerinden İdris Ali.

***

Amerika'da Hip-Hop ya da rap tarzı müzik söyleyen müslümanların sayısını çoğaltmak mümkün. Özellikle son zamanlardaki bu çeşitlilik gözden kaçacak gibi değil. Amaç, gaye, veya maksatları her ne ise bir zamanların Hip-Hop kültürünü uyuşturucu, şiddet veya kadın gibi konular süslerken, şimdilerde bunun toplumsal veya dini konularla algılanıyor olması Amerika'da gençlere en azından düşünme payı veriyor. Çünkü hiçbir din insana kötülüğü öğütlemez. Hip-Hop tarzının İslam'ın barışçı yaklaşımıyla sentezlenmesi de buna çokta güzel bir anlam katıyor doğrusu.

Ssdece sokak aralarında değiller, artık her yerdeler!Kendilerini dinleyen gençleri müslüman yapmak gibi bir dertleri de yok, sadece "Gençler kendi hareketlerini kontrol altına almalılar" diyor grubun üyelerinden İdris Ali.  
Sine-sohbetTümü »

» Sadık Battal: "Bazı Yönetmenleri Akıl Hastanesine Kapatmalı" / Röportaj: Nuriye Akman
» Meslek Olarak Sinema-Kurgu - Kemalettin Osmanlı ile Röportaj
» "Delisin Dediler, Asıl Film Çekmesem Delirirdim..."
» Özhan Eren: "Komplekslerimizden Sıyrılabildiğimizde İyi Filmler Yapabiliriz"
» Abdullah Sidran: "Hayata Umutla Bakmak Zorlaşıyor"
VizyondakilerTümü »

» Zoraki Kral
» 127 Saat
» Kaçış Planı
» Ya Sonra
» İz Peşinde
DVD RafıTümü »

» Elizabeth Altın Çağ
» Kirazın Tadı
» Yumurta
» Bir Rüya İçin Ağıt
» Otomatik Portakal

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Toplam 4 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

Güzel özetlenmiş bir yazı

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Anas Canon ve Remarkable Current'in faliyetlerini de unutmamak lazım.

http://issuu.com/muslumanrap/docs/musluman-rap

Konuyla ilgili online dergimiz.

istanbulstil (09.12.2009 - 23:29)


Değişim.

Seksenli doksanlı yılların gençleri eğer belli bir müzik tarzları oluşmamışsa arabesk dinlerlerdi. Şimdilerde ise ilköğretim çağında "rap" vazgeçilmez bir tarz olmuş, almış başını gidiyor. Öğrenciler okulda sıralara kazıyor sanatçı isimlerini. Ve giyim kuşamda da tutarsız bir değişim. Üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur bence. Her yönüyle itaatsizliği öğütleyen bu tarz bir yere kadar kurtuluşu ve özgürlüğü ifade ediyor olsa da bir noktadan sonra manayı, zerafeti ve asaleti öldürüyor diye düşünüyorum.

ilhancanca (01.02.2009 - 23:40)


Sagopa Kajmer

Selamlar Merve Hanım
Türkiye'de rap müzik yapan Sagopa Kajmer(Yunus ÖZYAVUZ) de bir çok parçasında, özellikle hanımıyla birlikte çıkardığı "İkimizi Anlatan Bir Şey" ve solo albümü "Kötü İnsanları Tanıma Senesi" nde islami konulara vurgu yapıyor. Nacizane tavsiye edebilirim. Bu yazınızın belki de Sagopa Kajmer'le bitmesini veya devam tmesini diledim.
Saygılar...

aybek42 (05.07.2008 - 00:56)


farklı bir konu

selamların en güzeli ile Merve hanım....
yazınızı okudum. farklı bir alanda yazmışsınız. toplumun genelini ilgilendirmeyen ama unutulmaması gerekn de bir durum.
hayırlısı olsun bakalım.
Ama tebliğ noktasında çok daha güzel şeylere vurgu yapılabilir.

aynsahra (31.05.2008 - 16:47)

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!