« KÜLTÜR-SANAT ANASAYFA

EKONOMİK KRİZ KİTABI DA VURDU

Yayıncılar, son ekonomik kriz sonucu kitap sektörünün ağır bir darbe aldığını, kitap satışlarının önemli ölçüde azaldığını bildirdiler. Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri, yayınevi sahibi Metin Celal, geçen yıl yaşanan krizin yaraları sarılmadan son krizin geldiğini belirterek, kitap satışlarının neredeyse sıfır düzeyine düştüğünü söyledi.

Diğer esnaf gibi, hükümetin alacağı tedbirleri beklediklerini anlatan Celal, "Bizimle ilgilenen Milli Eğitim ve Kültür bakanlıklarının çözüm önerilerini bekliyoruz ama onlardan ses çıkmıyor. Her sene daha kötüye doğru gidiş var" diye konuştu. Bu krizle korsan yayıncılığın da arttığını söyleyen Celal, şunları kaydetti: "Korsan yayıncılığı, krizler azdırır. Çünkü gerçek yayıncılar, girdileri dolara bağlı olduğu ve dolar da yüzde 70 arttığı için Nisan ayı başında zam yapmak zorunda kaldılar. Böylece kitap fiyatları arttı ve okuyucu, daha ucuz gibi görünen korsan kitaba yöneldi. Ancak bu zamların da yeterli olacağını zannetmiyorum. Çünkü doların artışı yüzde 100'e varacak görünüyor. Yerli SEKA kağıdı kullanma imkanımız yok. Kağıt fabrikaları özelleştirme için kapatıldı, ithal kağıtlar da döviz üzerinden alınıyor."


Kağıt Altın Değerinde

Altın Kitaplar Genel Yayın Yönetmeni Hüsnü Terek, yayıncılık sektörünün önünü görmeye çalıştığını, zor durumda olduklarını ifade etti. "Krizden önce de pahalı olan kağıdın hem fiyatı arttı, hem de ortadan kalktı. Yurtdışındaki firmalar, parayı peşin istiyorlar" diyen Terek, "Ekonomik kriz perakendeci kitapçı dükkanlarını da vurduğu için günlük satışlarımız yüzde 50'lerin altına düştü. Bastığımız bazı kitapları yayına veremiyoruz. Tasarruf tedbirlerine biz de uymaya çalışıyoruz. Vadeli satışları durdurduk. Bu sektöre büyük sermaye girmiyor, kendi yağıyla kavrulan bir sektörüz" diye konuştu.


"Çok Satan Kitapları Heba Ediyoruz"

Doğan Kitap Üretim Müdürü Nusret Şumlu da kitap satışlarının, geçen yıl yapılan TÜYAP Kitap Fuarı'ndan itibaren düşüş gösterdiğini belirterek, "Son büyük krizden sonra bu oran daha da düştü ve yüzde 50 oranında azalmış bulunan satışlar, 3'te 1'lik bir azalmayla daha karşılaştı" dedi. Çok satan bazı kitapları dolayısıyla yayınevi olarak çok kötü durumda olmadıklarını kaydeden Şumlu, "ancak çok satan kitapları bir bakıma heba ettiklerini, 4-5 baskı yapacak böyle bir kitabın iki baskıda kaldığını" anlattı. Şumlu, yayıncıların ödeme güçlüğü bulunduğunu, bunun da yayınevlerini küçülmeye götürdüğünü söyledi. İletişim Yayınları Yöneticisi Nihat Tuna ise "Yayınevleri, çeşidi artırarak ayakta kalmaya çalışıyor. Yeni kitapların baskıları 2000'lerden, 1000-1500'lere geriledi. Geleceği göremiyoruz, doğrusu kaygılıyız" diye konuştu.


Ana Sayfa l Editör'den l Künye l Kültür-Sanat l Netleşi l Adres Çubuğu l Oyun l Arşiv l E-Mail