1. "Burada" Konya Devlet Tiyatroları'nda oynanmaya başlandı. İki arkadaş gittik. İki saat yirmi dakika süreceğini bildiğimiz oyunun "ara"sına kadar zor durabildik. Zaten kar yağıyordu. Kendimizi Konya'nın sokaklarına dar attık. Evet, kof bir oyun değildi "Burada". Çoğunlukla şikâyet ettiğimiz gibi, içi "boş" bir oyunla karşılaştığımız söylenemezdi belki. Ama bir sanat eserinin sadece hayata dair bir şeyler söyleme çabası içerisinde olması da yeterli olmuyor. İçinin dolu olması da yetmiyor. Bir şey daha lazım: Artistik! Bir şey daha lazım: Kendini izlettirme, kendini okutturma becerisi... "Burada" o yok galiba!
2. Hoparlörle: HECE DERGİSİ'NİN RASİM ÖZDENÖREN ÖZEL SAYISI YAPMASINI İSTİYORUZ!!!
3. Şehirde kar var. Kitapçıları dolaşıyor, bulabildiğim tüm Vüs'at Orhan Bener kitaplarını çantama dolduruyor, evime dönüyorum. En az beş senedir, Çizgi'nin rafında bekleyen ve kendisini yutkunarak izlediğim "Dost" sonunda benim oluyor... Vüs'at Orhan Bener... İletişim'den on kitap yayınlamış... Roman, hikâye, oyun, otobiyografi, şiir... İlk kitabını elli yıl önce yayınlamış bir yazar... Öykü meraklıları için önemli bir durak...
4. CUMHURİYET, Behiç Ak, "Kim Kime Dum Duma", kaydadeğer.
5. Selçuk Orhan, Kırklar'ın 24. Sayısında Abdullah Harmancı'nın öykü kitabı hakkında hatır işi olmayan bir yazı yazdı. Acizane öneriyoruz.
6. Rasim Özdenören dokuzuncu öykü kitabıyla huzurlarınızda. Kitapta on yedi hikâye var. Bunlardan "Gece" ve "Mağara" -bence- kitabın zirvesi. Arkakapaktan: "Bu öykülerden her birinin odağında aşkın doğasını sorgulayan, onu içindeki haliyle arayan, aşkın ruhunda bir şekilde sürüp gittiği kadınlar var."
7. Sait Faik'in "Zemberek" hikâyesine dikkat. "Şahmerdan"ın on ikinci hikâyesi olan "Zemberek" okul kitaplarına da girmiş ama diğer "hit" öyküleri kadar ünlenmemiş nedense.
8. Yağmur Yayınları on sekiz yıl aradan sonra 1984'ü yeniden basmış ama kitabın çevirisi ve dizgisinin baskısı kadar iyi olmadığını söylemek zorundayız. Sayfalarını çevirirken büyük bir zevke gark olduğum kitap, düzelti yanlışlarıyla, imla hatalarıyla beni hayal kırıklığına uğrattı.
9. Osman Özbahçe, Dergah'taki şiir eleştirileriyle gündeme oturdu. Hakkında değerlendirme yaptığı şairlerin bir kısmı kendisine cevap verme gereği duydu ve bunun sonucu olarak Dergah'ın sayfaları polemik yazıları ile dolmaya başladı. Hiçbir şey olmamasından çok daha iyi. Fakat Osman Özbahçe'nin de şair olması en azından şairlerin meseleye yaklaşımları açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Edebiyat dünyamızın böyle heyecanlara ihtiyacı var...
10. Hikâyeciler hızla romancı olmaya doğru ilerliyorlar. Tarih tekerrür ediyor. Önce hikâye yazıyor, sonra hızımızı alamayıp romana kırıyoruz dümeni. Dergah'ın hikâyecileri olarak ün yapan Cihan Aktaş ve Nazan Bekiroğlu ilk romanlarıyla huzurlarınızdalar! Üstelik Bekiroğlu'nun romanı "İsimle Ateş Arasında" iyi bir tanıtım hamlesiyle ve 30.000 trajla girdi piyasaya. Bekiroğlu kendi kannatimce iyi bir hikâyeciydi ve fakat hikâyeleri bir romancının hikâyeleri gibiydi adeta. Yani mi? Yani isabet oldu. Cihan Aktaş için de farklı düşünmüyorum. Öykü kitaplarıyla sağlam bir çizgi edinmişti kendine. Ama roman yazması bir sürpriz olmadı onun da...
11. Meram ekspres. Uykuyla uyanıklık arasında. Yemekli vagonda zoraki bir çay servisi. İstanbul. Kadıköy'de adımlamalar. Üç tam bilet. Beylikdüzü. Standlarda yazarlar. Yıllardır fotoğraflarını gördüğüm. İşte ordalar. Ben de burdayım. Öylesine bak ve geç. Kalabalık. Umursamaz bakışlar. Sessizlik.
12. Timaş Yayınları 29 Ekim 2002 tarihinde Tüyap Kitap Fuarı bünyesinde bir panel düzenledi. Ömer Lekesiz'in yönettiği panele Abdullah Harmancı, Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, Fatma Şengil Süzer ve Sadık Yalsızuçanlar katıldı. "Öykünün Hikâyesi: An'ın Sonsuzla Buluşması" konulu panelde Ömer Bey baya zor sorular sordu. Doktora savunma sınavında ancak bu kadar zor sorulurdu, diye mırıldandım kendi kendime.
13. Şair dostum Ahmet AKA'nın askere gitmesiyle yayımı sekteye uğrayan EYLÜL dergisi yeni dönemine başladı. İlk dönemi on bir sayı çıkmıştı. İki aylık periyotlar halinde yayınlanmıştı. Şimdi yine iki aylık periyotlar halinde çıkacak olan EYLÜL'e ahmetaka@mynet.com'dan ulaşabilirsiniz. EYLÜL'ün yeni sayısında ürünü yayınlanmış imzalardan bazıları şunlar: Ahmet Sevgi, Gülşen Aslan, İbrahim Demirci, İrfan Çakır, Hasan Koç...
--------------------
Hazırlayan: Ahmet Alperi
1. "Burada" Konya Devlet Tiyatroları'nda oynanmaya başlandı.