[ Haberler -> Müzik Haberleri ] Dijital Müzik Satışında 9 Ayda Dünyayı Yakaladık 02.10.2006 - 11:58 İnternet üzerinden bilgisayarlara indirilmek üzere şarkı satışı yapan iki büyük şirket var: Power Club ve Doğan Elektronik Müzik (Muziplay). İki sitede de MÜYAP'ın 80 bin şarkılık arşivini bulmak mümkün.
Ancak en büyük patlama cep telefonları sayesinde oldu. Şarkılar cep telefonuna üç şekilde indirilebiliyor: Zil sesi olarak, melodi olarak (telesekreter bekleme müziği) veya şarkının tamamı. Bu şekilde satış yapan şirketler Logizmo, Azanet, SMS TV, SMS NET, Doğan Elektronik Müzik ve Turkcell. Türkiye'de cep telefonu kullanıcılarının sayısı bilgisayar ve iPod kullanıcılarından daha fazla olduğu için, esas satış da bu kanaldan oluyor.
MÜYAP DAKİKA DAKİKA TAKİPTE
MÜYAP, marttan itibaren tüm bu dijital satışı denetleyen bir sistem de kurdu. Alman ortaklı Türk şirketi AVMG'nin veri merkezi Net One, MÜYAP'a ve müzik şirketlerine cep telefonu veya internet üzerinden satılan şarkıları dakika dakika takip etme imkanı sunuyor. Cep telefonu üzerinden satışlar, yılın ilk yedi ayında 3.606.205'i buldu. Bu satışlar bazı kategorilerde iki buçuk kat arttı. Örneğin telefon zili satışı ocak ayında 192.710 iken, temmuz ayında 440.842'ye çıktı. MÜYAP Başkanı Bülent Forta, dünyada dijital satışların toplam müzik satışları içindeki payının yüzde 5.5 olduğunu, Türkiye'nin bu oranı bir yıl bile geçmeden yakaladığını belirtiyor.
BÜLENT FORTA (MÜYAP BAŞKANI)
Dijital müzik satışıhenüz tamamı açılmamış bir seçim sandığı gibi
Dünyada geçen yıl dijital satış, bütün satışların yüzde 5.5'unu oluşturuyordu. Bir yıl önceki oran ise 0.5'ti. Yani patlamalı giden bir artış bu. 2015'e kadar bu oranın yüzde 45'e tırmanacağı öngörülüyor. Türkiye, dijital satışta bir yılda 5.5 oranını yakaladı. Özellikle mobil satışlarında sadece Turkcell'le çalışmamıza rağmen çok hızlı bir ivme var. İnternet satışları biraz daha yavaş ilerliyor. Bir seçim yapılmış, sandıklar açılmaya başlanmış ama hepsi tamamen açılmamış gibi düşünün. Biz dijital satışta tam o noktadayız. Çünkü cep telefonları için yeni teknolojiler geliyor. Onlar yaygınlaştıkça şarkı indirme de yaygınlaşacak. Yabancı şirketlerle de görüşüyoruz. Yakında geniş bir yabancı müzik arşivini de bu sistemle satın alabileceksiniz. Önümüzdeki yıl video satışı da başlatacağız. Ayrıca şu anda 1 YTL'ye şarkıları süresiz olarak bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. İleride abonelik sistemi gelecek, şarkıları 1 günlüğüne, 1 aylığına vb. indirmek mümkün olacak.
HANDE YENER NİYE SATILAMIYOR
Sistemde sadece MÜYAP üyesi şirketlerin albümleri, sanatçıları ve şarkıları var. Bunlar sektörün yüzde 85'ini oluşturuyor. Ama MÜYAP dışındakilerin satışı, bu sistem üzerinden yapılmıyor. Mesela Hande Yener'in albümünü yayınlayan Erol Köse başka bir meslek birliğine üye olduğu için Hande Yener'in dijital ortamda resmi satışı yapılamıyor. MÜYAP, diğer meslek örgütlerini de sisteme dahil etmeyi planlıyor.
EYLÜL'DE DİJİTAL SATIŞLAR
Liste başlarını Kenan Doğulu, İsmail YK ve Gülben Ergen tuttu.
NE İNDİRİLEBİLİYOR?
FULL TRACK: İnternetten bilgisayara indirilen tam şarkı
FULL TRACK: Cep telefonlarına indirilen tam şarkı. Bu hizmet henüz sadece Turkcell'de var ve Ağustos 2006'da uygulanmaya başladı.
TRUE TONE: Cep telefonlarına indirilen gerçek sesli melodi
RBT (Ring Back Tone): Cep telefonlarına indirilen zil sesi
IVR: Tele sekreter bekleme müziği. Sadece Turkcell'de bu hizmet var.
SATILAN ŞARKIDAN KİM NE KADAR PARA ALIYOR?
MÜYAP, her satılan dijital eser üzerinden bir pay alıyor. True tone (gerçek melodi) adedinden 0,23 YTL, full track (tam şarkı) adedinden 0,39 YTL, internetten indirilen şarkı adedinden 0,35 YTL. Eser sahipleri, tüketici fiyatlarından vergi düştükten sonra yüzde 11-15 arasında bir ücret alıyor. Yorumcuların payı yüzde 6. Örneğin internetten 1 YTL'ye bir şarkı satıldığında yapımcı 0,35 YTL, eser sahibi 0,1 YTL, yorumcu 0,05 YTL alıyor. Geri kalan 0.5 YTL satışı yapan firmaya gidiyor. Ayrıca MÜYAP, kendi üyesine düşen paydan 2006 için yüzde 20 kesinti yapıyor, 2007'de bu oran yüzde 15'e inecek.
(Hurriyet)
|