[ Haberler -> Müzik Haberleri ] Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'ne Doğru 04.05.2008 - 22:13 Festivalin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı, festivalde 22 ilginç konserin yanı sıra bazı yenilikler de bulunduğunu ifade ederek, bunlardan en önemlisinin soprano ve müzikolog Çimen Seymen'in 17. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı saray müzik ve danslarını buluşturan yeni projesi "Müsenna" olduğunu söyledi.
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık da aradan geçen 36 yılda festivalin köklü bir uluslararası sanat etkinliği, İstanbul'un da uluslararası kültür ve sanat etkinliklerinde bir çekim merkezi haline geldiğini kaydetti.
Türkiye'nin AB tam üyeliği vizyonu ile yürütülen reformlarla çok önemli mesafeler katettiğini belirten Kocabıyık, "Ancak son zamanlarda bazı AB üyesi ülkelerde, toplumlarda Türkiye'nin tam üyeliğine karşı bir direnç olduğu da aşikardır. Bu doğrultuda temel meselemiz Türkiye'nin doğru bir şekilde tanıtımı ve toplumlar arası kuvvetli bir diyalogdur. Festivalimiz bu açıdan ülkemizin en önemli kozlarından biridir" diye konuştu.
Kocabıyık, Borusan olarak 2010 ve sonrasında Avrupa'daki diğer festivallerle de işbirliği içinde olacaklarını, İstanbul'u ve festivali tüm Avrupa'ya daha etkin şekilde tanıtmak imkanı bulacaklarını dile getirdi.
Festivalde Ne Var? İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ise festivalde bu yıl 2 senfoni orkestrası, 5 oda orkestrası ve 6 oda müziği konseri ile 3 resital, 4 vokal müzik, 1 barok ve Osmanlı saray müziği ve 1 aile ve çocuk konseri olmak üzere 22 etkinlik yer aldığını söyledi.
Festival programını oluştururken öncelikle uluslararası klasik müzik alanının en önde gelen toplulukları ve sanatçılarına yer vermeye özen gösterdiklerini belirten Oymak, programda Türk seyircisinin yakından tanıdığı Gidon Kremer, Kremerata Baltica, Zürih Oda Orkestrası, Frank Peter Zimmermann gibi sanatçı ve toplulukların yanı sıra Helene Grimaud, Angelika Kirchschlager, Elina Garanca, Gabriela Montero ve Johannes Moser gibi bugüne dek Türkiye'de hiç konser vermeyen müzik dünyasının en seçkin isimlerinin de bulunduğunu kaydetti.
İlk Kez Bir Araya Gelecekler Oyman, festival programında farklı bileşimler ve yaratıcı konser programları oluşturarak, festivali müzikseverler için daha heyecan verici bir hale sokmayı amaçladıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Bu bağlamda geçtiğimiz yıl başlamış olduğumuz, daha önce bir arada çalmamış olan müzisyenleri bir araya getirdiğimiz 'festival buluşmaları' dizisine bu yıl da devam ediyoruz. Bu karşılaşmalar, 'festival buluşmaları' dışında da devam ediyor. Örneğin, Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ilk kez Hüseyin Sermet ile birlikte çalacaklar. Milli Reasürans Orkestrası'nın solistleri Özgür Aydın, Muhiddin Dürrüoğlu ve Alexander Melnikov ilk kez Mozart'ın 3'lü konçertosunu seslendirecek."
Festivale katılacak sanatçılara belli temalar sunduklarını belirten Oymak, piyanist Gabriela Montero'nun resitalinin ikinci yarısında barok eserlere yer vereceğini ve seyircilerden gelen istekler üzerine doğaçlamalar yapacağını anlattı.
Açılış Konseri Aya İrini'de Bu yıldan sonra festival açılış konserlerini yurt dışında başarı kazanmış genç solistlerle yapma kararı aldıklarını bildiren Oymak, açılış konserinin 6 Haziranda Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirileceğini belirtti. Oymak, Rostropovich tarafından "Yeni viyolonsel kuşağının en başarılı temsilcilerinden" diye nitelendirilen Benyamin Sönmez'in açılış konserinde Wiener Kammerphilharmonie'nin solisti olacağını belirtti. Oymak, bu yıl festivalde yer alacak Tekfen Filarmoni Orkestrası'nın "Yeni Dünya Eski Dünya" başlıklı konserinin dünya prömiyerinin Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirileceğini kaydetti.
Yeşim Oymak, 17. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı saray müzik ve danslarını bir araya getiren "Müsenna" projesinin, festival çerçevesinde Topkapı Sarayı'nda yer alan en önemli müzikolojik çalışma olduğunu ifade etti. Topkapı Sarayı'nda sultana hizmet eden Polonyalı müzisyen Ali Ufki'nin el yazmalarından yola çıkıldığını belirten Oymak, Türk ve Fransız sanatçıları bir araya getiren bu önemli projenin, soprano ve müzikolog Çimen Seymen tarafından oluşturulduğunu anlattı.
Projeyle Ali Ufki'nin el yazmalarındaki eserler, 350 yil sonra ilk kez Topkapı Sarayı'nda barok müzik repertuvarı ile buluşacak. Konserde, tiyatro sanatçısı Cüneyt Türel de anlatıcı olarak yer alacak. Koreografisini Christine Grimaldi'nin üstlendiği proje, Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilecek.
Opera Oymak, Aya İrini'nin özellikle vokal müzik açısından çok elverişli olan akustiğinin dünya opera sahnelerinin en büyük yıldızlarının peşinden koşmalarına neden olduğunu söyledi. Yeşim Oymak, günümüzün genç ve gözde mezzosopranolarından Avusturyalı Angelika Kirchschlager'in Aya İrini'de vereceği konserde, bir şefin yönetimi olmaksızın, küçük ve esnek bir topluluk bünyesinde çalma fikrinden esinlenerek bir araya gelen müzisyenlerden oluşan Camerata Bern'in sanatçıya eşlik edeceğini söyledi.
Ünlü kontralto Sara Mingardo'nun kendisi gibi Venedikli olan Vivaldi'nin eserlerinden oluşan bir repertuvarla Concerto İtaliano eşliğinde Aya İrini'de konser vereceğini belirten Oymak, günümüzün en ünlü kontrtenoru Andreas Scholl'un, Handel'in eserlerinden oluşan "Aşk Düellosu" adlı çalışmasını Accademia Bizantina ve soprano Helene Guilmette ile sunacağını kaydetti. Oymak, festivalin, mezzosoprano Elina Garaca'nın Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde Aya İrini Müzesi'nde vereceği konserle son bulacağını ifade etti.
Çocuklar İçin Çizgi Film Eşliğinde Klasik Müzik Genç kuşaklara klasik müziği sevdirmek ve geleceğin festival seyircilerini yetiştirmenin en önemli görevlerinden biri olduğunu belirten Oymak, çocuklar için çizgi film eşliğinde klasik müzik konseri verileceğini kaydetti. Oymak, Rengim Gökmen'in yönetmenliğini üstlendiği, karakterlerini müzik enstrümanlarının oluşturduğu üç boyutlu çizgi film ile konservatuvar öğrencisi müzisyenlerden oluşan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'nı buluşturan "Symfollies" projesiyle klasik müziği çocuklara eğlenceli bir yolla sevdirmeye çalışacaklarını bildirdi.
Festival Okullarda Festivalde bu yıl ilk kez "Eğitim ve Sosyal Projeler" adı altında festival içeriğini destekleyen, sanatçıları izleyiciler, okullar ve genç müzisyenlerle buluşturan bir dizi etkinliği de hayata geçireceklerini dile getiren Oymak, bu kapsamda yapılacak etkinlikleri şöyle sıraladı: "Piyanist Gabriela Montero İstanbul TED Koleji'ni ziyaret ederek, öğrencilerin besteledikleri kısa melodiler üzerine doğaçlamalar yapacak. Festivale ABD'den katılan Poetica Musica topluluğu Beşiktaş Anadolu Lisesi, Özel Şişli Terakki, Vefa Lisesi ve Robert Kolej'de 'İki Amerika'nın Ritmi' başlığını taşıyan festival konserinin bir özetini öğrencilere açıklamalı olarak sunacak. Razumovsky Ensemble İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde Mozart'tan günümüze oda müziği repertuvarı üzerine uygulamalı bir sunum gerçekleştirecek."
Oymak, bazı konserlerin öncesinde solistle sanat yaşamları üzerine sohbetler, konser programları ve besteciler hakkında kısa bilgilendirmeler ve gözlemlerin yer aldığı "konsere doğru" söyleşileri yapılacağını belirterek, bu etkinlerin tümünün ücretsiz olacağını dile getirdi.
Biletler 3 Mayıs'ta Satışta Verilen bilgiye göre, festivale Aya İrini Müzesi, Süreyya Operası, Arkeoloji Müzesi, Türker İnanoğlu Maslak Show Center ve Bulgar Kilisesi ev sahipliği yapacak.
Fiyatları 15 YTL ile 300 YTL arasında değişen biletler, 3 Mayıstan itibaren Biletix aracığıyla satışa sunulacak. Sanatseverler, bilet alırken İKSV ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin gençleri kültür ve sanatla buluşturmayı amaçlayan yeni projesi "BitamBiöğrenci" kapsamında 15 veya 50 YTL'lik bir katkıyla İstanbul Müzik Festivali ve diğer etkinliklere 3 ile 10 arasında değişen sayıda öğrencinin katılmasını sağlayabilecek.
(NTVMSNBC) |
|
|
|
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda 6-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek 36. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde dünyaca ünlü sanatçıların yer alacağı 22 etkinlik yer alacak. |
|
|