Yıl:2 Dönem:2 Sayı:1/13

       

     
  "DAĞINIK SAÇLI BİR HUYSUZ İHTİYAR" YA DA FİKRET KIZILOK

MURAT AK


Yakınları yazılarında "dağınık saçlı bir huysuz ihtiyar" diyerek anıyorlar onu. Yaşamının son dönemlerine doğru protest tavırlarıyla saldırgan bir kimliğe bürünmüş, sonra albümlerine yansıyan saldırgan tavır söyleşilerinde de kendini göstermiş, adada ve teknesinde kurduğu yalnızlığa terkedilmiş.



1946 İstanbul doğumlu. Galatasaray Lisesini bitirdi. Ardından Diş Hekimliği okudu. Fakülteden mezun oldu. Bir muayenehane açsa da ortaokul yıllarında başladığı müzik, hayatı boyunca hep asıl tutkusu ve asıl mesleği olarak kaldı.
O, Fikret Kızılok. Politik kimliğini daima öne çıkaran devrimci anarşist. Belki bunu yapmasa sevenleri ve dinleyenleri daha çok olacaktı. Ama o yıllar geçtikçe siyasi duruşunu sanatının içinde daha fazla belirleyici kıldı ve "ben bir tarafım" diyerek haykırdı. Kimilerince tepkiyle, kimilerince de saygıyla karşılandı.

Yerli, folk kokan parçaları, bunlar arasında Karacaoğlan'dan seslendirdiği "güzelleme", üstadım dediği Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım"ı seslendirirkenki kendine özgü üslûbu ve lirik parçaları -Bu Kalp Seni Unutur mu- onu hep farklı ve dinlenilir kıldı. Bunlarla birlikte asıl tarzını oluşturan Popüler Batı Müziğiydi.

Kullandığı enstrümanların müziğinin farklılığında önemli bir yeri oldu. Parçalarında sazdan gitara, viyolonselden Hind çalgısı olan sitara kadar bir çok enstrümanı denedi ve böylece müziğinde bir açılım sağladı.

Bu protest tavırlı adam, üstadı Aşık Veysel'in sadık yarine kavuşmasıyla onun mezarı başında "Sazı çalan ben değildim, onun parmaklarıydı. O öldü, sazım da öldü." diyerek sazını kırdı ve bir daha da sazı eline almadı. Zaman zaman küsüp müziği bıraktığını söylese de hep bir tekrar dönüş yaşadı.

Toplatılan kasetleriyle, solo albümleri, 45'lik plakları, Bülent Ortaçgil ve Erkan Oğur gibi kalite isimlerle yaptığı çalışmalarıyla birçok esere imza attı. Siyasi duruşunu benimseyelim ya da benimsemeyelim, sanatıyla hep piyasanın üstünde oldu o. Yaptığı işte ehliyeti olanlardandı yani.


Solo 45'likler

1966 Ay Osman - Sevgilim / Colours - Baby

1969 Uzun İnce Bir Yoldayım / Benim Aşkım Beni Geçti
1970 Yağmur Olsam / Yumma Gözün Kör Gibi, Söyle Sazım / Güzel Ne Güzel Olmuşsun

1973 Gün Ola Devran Döne / Anadolu'yum, Leylim Leylim (Kara Tren) / Gözlerinden Bellidir, Köroğlu Dağları / Tutamadım Ellerini, Bacın Önde Ben Arkada / Koyverdin Gittin Beni, Aşkın Olmadığı Yerde / İnsan mıyım Mahluk muyum Ot muyum

1975 Haberin Var mı / Kör Pencere - Ay Battı, Anadolu'yum '75 / Darağacı

1976 Biz Yanarız / Sen Bir Ceylan Olsan


Solo Albümler



1977
Not Defterimden




1983
Zaman Zaman 




1988
Yana Yana


1990 Olmuyo Olmuyo

1992 68'ler

1993 Seçme Eserler - 68'ler 2




1998
Mustafa Kemal - Devrimcinin Güncesi




1999
Gün Ola Devran Döne


Kitaplı Kasetler

1995 Demirbaş

1996 Vurulduk Ey Halkım...

1999 Bir Devrimcinin Güncesi


Bülent Ortaçgil İle

1986 Çekirdek Hatırası, Pencere Önü Çiçeği
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV