Yıl:3 Dönem:2 Sayı:7/19

       

     
  ALBÜM TANITIMLARI


VASSILIS SALEAS - MIKIS THEODORAKIS / LITANY

Vasilis Saleas ve Mikis Theodorakis ikilisinin çalışmalarından oluşan Litany isimli albüm, sanatçıların isimlerinden de anlaşılacağı üzere Yunanistan ezgilerinin harmanlandığı, enstrümantal ağırlıkta bir albüm. Albümde Vassilis Saleas'ın sıkı klarinet soloları dikkat çekiyor. Albümdeki bestelerin tamamı Mikis Theodorakis'e ait. Albümde ayrıca, Dimitris Papagelidis, gitar; Nicos, keman; Yorgos Roilos, vurmalı çalgılar çalarken Yannis Ioannou da tuşlu çalgılar çalmış. Ege'nin karşı yüzünde gezintiye çıkmak isteyenlere...

YENİ DÜNYA MÜZİK



ÇEŞİTLİ SANATÇILAR / MUSIC FROM NORWAY

Norveç Halk Müziği'nden örnekler taşıyan albüm, geleneksel çalgılarla hazırlanmış tamamen otantik bir çalışma. Avrupa'da moda olan diğer müzik akımlarından neredeyse hiç etkilenmemiş Norveçli köylü ve çiftçilerin müziklerinden ve bestelerinden oluşturulan albüm, Norveçli dünyaca ünlü Bükkene Bruse ve Oslolu üniversite öğrencilerinden oluşan Chateu Neuf Spemannslag Grubu tarafından seslendirilmiş. Dinlerken zevk alabileceğiniz, yerel müzikleri seven ve onlara değer verenlere tavsiye edilebilecek bir albüm, Music From Norway.

YENİ DÜNYA MÜZİK



ÇEŞİTLİ SANATÇILAR / SONGS OF GREECE'S GYPSIES

Yunanistanlı sanatçılar; Eleni Vitali, Vassilis Paiteris, Kostas Pavlidis, Yannis Saleas, Chrisoula Christopoulou ve dünyaca ünlü klarinet ustası Vassilis Saleas'ın bulunduğu albüm, bazen ritmik bazen de hüzünlü havasıyla dinleyenlerine güzel anlar yaşatıyor. Konser kaydı havasında olması nedeniyle de sanatçıların doğaçlama soloları dinleyicileri ateşliyor. Tanıdık ritimler yine kulağımızda çınlıyor. Ne de olsa ses karşı kıyıdan geliyor.

YENİ DÜNYA MÜZİK



RICHARD A. HAGOPIAN / SELECTED SONGS OF ARMENIAN FOLK MUSIC

Albüm, Ermeni asıllı Amerikalı Udi, Richard Hagopian; vurmalı çalgıları çalan, oğlu Harold Hagopian ve yine Ermeni asıllı Amerikalı Kemani H. Jack Zarzatian'ın çalışmalarından oluşturulmuş. Ermeniler, genelde çalışmalarını yaşadıkları ülkelerin müzik kültürleri içerisinde gerçekleştirmişlerdir. Bu gelenek bu albümde bozuluyor, çünkü bu albüm öncekilerin aksine Ermeni Halk Müziği ismiyle yayınlandı. Albümde yeralan parçaların büyük bir kısmı Sultan Abdülhamit zamanında saray müzisyeni olarak da çalışan Udi Hrant (Kenkulian)'a ait. Yakın zamanda İstanbul'da da konser veren Richard Hagopian'ın çaldığı ud da Udi Hrant'ın hediyesi. Ayrıca albümde yine bir zamanlar Türkiye'de yaşamış Kemani Tatyos (Ekserjian) Efendi'nin bestelerine de yer verilmiş. Anlayacağınız neredeyse tamamen bizden bir Klasik Türk Musikisi albümü. Albümle birlikte Ermeni müziğinin gelişimini içerin bir kitapçık da müzikseverlerle paylaşılıyor.

YENİ DÜNYA MÜZİK



NEVA ÖZGEN / LEGACY

Goldenhorn Production tarafından çıkartılan albüm, ünlü kemençe üstadı İhsan Özgen Bey'in kızı Neva Özgen'in kişisel ilk albümü. Kayıtları California'da gerçekleştirilen albümde İhsan Özgen, rebbab ve tanbur; Neva Özgen, kemençe icra etmiş. Albüm, Seyfettin Osmanoğlu'nun Hüzzam Peşrevi ile başlıyor, muhtelif Türk Müziği makamlarında icralarla devam ediyor ve Cevdet Çağla'nın Acemkürdi Saz Semaisi ile sona eriyor. Böylelikle Klasik Türk Müziği arşivine nadide bir eser daha katılmış oluyor. Zaten İhsan Özgen Bey'in Türk Müziğine yaptığı bütün katkıları bir yana bırakırsak en büyük katkıyı Neva Özgen gibi bir evladı yetiştirmesi olduğu kuşkusuz bir gerçek. Bu albümü bütün okurlarımıza tavsiye ediyoruz.

GOLDENHORN RECORDS
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV