Yıl:3 Dönem:2 Sayı:9/21

       

     
  SABRI BROTHERS / YA HABIB

Yeni yayın döneminde uygulamaya koyduğumuz projelerden biri de dergide aktardığımız 'Bir Yaşam Felsefesi Olarak Müzik' bölümüyle bağlantılı olarak her ay bir albümün analizi. İlk çalışmamızı Sabri Kardeşler'in (Sabri Brothers) Ya Habib (Ey Sevgili) isimli albümüyle gerçekleştirdik. Sabri Kardeşler, Pakistanlı olup 'Qawwali'nin (Pakistan sufi müziği) en çok sevilen icracılarından biridir. Sabri Kardaşler, Haji Mohammed Anway (Tabla), Haji Abdul Karim (Dholak), Haji Ghulam Farid Sabri (Harmonium ve Vocal), Haji Kamal Sabri (Chirya, Tarang ve Vocal), Haji Maqbool Ahmed Sabri (Harmonium ve Vocal)'den oluşuyor. 1947 yılında ailesiyle birlikte Hindistan'dan Pakistan'a göç eden Sabri Kardeşler, belli bir müddet babası ve amcasıyla çalıp, geleneği örendikten sonra ayrılıyorlar. 1958 yılında yayınlanan ilk albüm onların dünyaca ünlü olmalarına vesile oluyor. 1998 yılında İstanbul Mistik Müzikler Festivali'nde de konser veren grup, halen Pakistan'ın Karaçi kentinde mütevazı bir yaşam sürdürmekteler.

Sabri Kardeşler, icra ettikleri müzik olan 'kavvali'yi şöyle tanımlıyorlar: " 'Qawwali' (kavvali) sufilerin 'sema'sıdır. Gayesi, sufinin Yaratıcı'yı zikrederek kalb-i selime ulaşmasıdır. Bu müzik, icracı ve dinleyici için ilahi bir ritüeldir. Allah'ın sevgisini kazanma amacıyla yapılır. Kavvali, aynı zamanda 'aşığının maşukuna ulaşması için bir yoldur'. Aşık için maşuk Allah ve Hz Peygamber'dir. Sufiler tasavvufu kal (söz) değil, hal (yaşayış) ilmidir diye tanımlarlar. Hali yaşamayanın bilemeyeceğini ifade ederler. Tasavvuf edebiyatında şarap, Allah'ın bilgisi ve sevgisi; meyhane, insanın kalbi; insanın dış görünüşü ise ilahi bir yansıma olarak anlamlandırılmaktadır."

Kavvali müziği grup halinde söylenen geleneksel bir müziktir. Tasavvufi metin önce baş icracı tarafından söylenir daha sonra da grubu oluşturan kişiler tarafından tekrar edilir. Bu söyleyiş şekli belli bir ritüel hali aldığında ortamda sufileri kuşatan ve ruhlarını harekete geçiren bir ortam oluşur. Bu ortam bazı sufilerin kendilerinden geçmelerine ve çığlık şeklinde bağırmalarına neden olur. Bu hava, ortamın havasının genişleyip ferahlamasına ve daha sufinin sarhoş bir şekilde yalpalamasına neden olmaktadır. Bazen öyle bir an gelir ki, söylenilen metnin anlamı icracılar ve dinleyiciler tarafından bilinmez, ama bu bilinmezlik ruhların harekete geçmesine engel olmaz.

Albümde toplam 4 parça bulunuyor. Albüm, "Saqia Aur Pila", "Ey saki bana bir mey ver. Bir daha, bir daha... ver. Gerçeklik şarabını ver" anlamında yaklaşık 27 dakikalık bir parçayla başlıyor. Bu parçadan sonra albüme ismini veren "Ya Habib, Ya Sahib-Ul-Jamal" isimli 12 dakikalık bir parça var. Bu parçada, Hz. Muhammed'e olan sevgi ifade ediliyor. Yüksek ritmi ve güçlü doğaçlamalarıyla öne çıkıyor. 3. Parça "Allah Hi Allah Tan Mein Tar" ismini taşıyor. Bu parçada: "Seni tam olarak bildiğini sananlar yanılıyor, ey Allah'ım sen dilersen okyanusu bir fincana hapsedersin, dünyanın kurtuluşa ermesi için sana niyaz ediyorum. Ey Allah'ım sen her şeyi yönetensin." anlamında 16 dakikalık bir parça bulunuyor. Albümün kapanış parçası ise "Kali Kamaliya Wale" ismini taşıyor. Bu parçada da Hz Peygamber'e methiyeler söyleniyor: "Ya Rasulallah, varoluşumuzun sebebi, hayatımızın anlamı. Ey Cenab-ı Hakk'ın sevgilisi; bize doğru yolu, insan olmayı, barışı, sevmeyi yani Allah'a ulaşmayı sen öğrettin" anlamını taşıyan metin aktarılıyor. Bu parça yaklaşık 13 dakika sürüyor.

Albüm 'dünya müziği' kavramının oluşmasına büyük katkısı olan ve daha önce de Pakistanlı Qawwali üstadı Nusrat Fateh Ali Khan'ın da albümlerini yayınlayan İngiliz Müzik devi Peter Gabriel'in Real World Records'u tarafından yayınlanmış. Pakistan müziği (Qawali) ve doğaçlama müzik seven okuyucularımıza tavsiye ederiz.

(Sabri Brothers / Ya Habib, Produced by Real World Records, Copy by Virgin Records)
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV