Yıl:2 Dönem:2 Sayı:4/16

       

     
  AYIN DOSYASI:

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ SORUŞTURMASI


YAZARLAR NE DEDİ?

Atilla Dorsay - Milliyet Sanat: Fantastik sinemanın zirvesinde yer alacak eserlerden biriyle karşı karşıyayız. Tabi ki net karar için üçlemenin tamamını izlemek gerek ama bu kadarla bile inanılmaz bir yapımla karşı karşıya olduğunuzu anlıyorsunuz. Jackson çok başarılı. Kitabı yalayıp yuttuğu kesin. Oyuncular da öyle tabi. Mekanlar, atmosfer çok başarılı bir şekilde yansıtılmış. Yılın en iyi filmlerinden.

Sevin Okyay - Radikal: Liv Tyler'ın iyi oynayamayacağını düşünüyordum ama çok yanılmışım. Kesinlikle çok iyi kotarmış. Her zaman Jackson'ın bu film için en iyi isim olduğunu söylemiştim. Başka bir yönetmen bu kadar zor bir yükün altında bu kadar büyük bir başarıyla kalkamazdı.

Cumhur Canbazoğlu: En iyi fantastiklerden. Film başarılı, gişesi de çok başarılı olacak bence.

Mehmet Açar - Sinema Dergisi: Herkesin bu yapımı izlemesi lazım. Sinemanın ne olduğunu görmek için.

Hoolywood.com - Noaf Davis: Gerçek fantezi ciddi bir şeydir. İroni ile daraltılmamış alternatif bir dünya yaratmayı ve bunun akla yatkınlığını sağlamayı gerekli kılan ciddi bir şeydir. Hollywood bu nedenle fantezi konusunda oldukça ihtiyatlı davranıyor. Stüdyo yöneticileri cinlerle uğraşmaktansa havada uçuşan arabaları ya da sihirli olandan çok bir bilgisayar kahramanın elinde tuttuğu kılıcı kullanmayı tercih ediyor. Bu iki film de başarıyı, bir anlamda sinemanın ve hatta bazı ülkelerin ihtiyacına cevap verdiği için yakaladı: İyi ve kötü arasındaki savaş. Haklı dava ve adalet arayışı... Tıpkı Harry Potter'ın Lord Voldemort'a, Frodo Baggins'in Lord Sauron'a karşı verdiği savaş gibi. Tüm şeytani güçlere karşı savaş açan bir kahraman!.. Bu öykülere duyduğumuz ihtiyaç da bir gün her şeyin düzeleceğine ve iyilerin hep kazanacağına olan inancımızdan kaynaklanıyor. İşte fantezinin gücü dediğimiz şey de tam olarak bu.

Nihal Bengisu Karaca - Aksiyon Dergisi: Peter Jackson'un yorumuna gelince... Bir Yüzüklerin Efendisi fanatiği olmadığım için filmi oldukça başarılı buldum. Elfler, Hobbitler, Orklar ve diğer bütün gizemli karakterler hayalgücünün sınırlarına neredeyse denk bir yansımayla düşmüşler beyazperdeye. Elijah Wood, Ian McKellen, Christopher Lee ve Cate Blanchet ise rolleriyle mükemmelen özdeşleşiyorlar. Kitabın epik havasını büyük oranda taşıyor film. Ancak bazı olayların sırası -sanırım aksiyon içeren sahnelerin eşit dağılımını sağlamak için- hikayeyi fazla zedelemeyecek biçimde yer değiştirmiş. Kimi sekanslarda kullanılan müzik, ne yazık ki pek talihsiz biçimde bir "Star Wars" dokusu eklemlemiş. Kendini filmin romana nasıl da ihanet etmiş olduğuna adamış bir dolu internet sitesi var. Evet, ama böylesi bir eserin filme aktarımındaki güçlükler gözönüne alındığında havada karada yıldızlı bir "pekiyi" hak ediyor Jackson'un yorumu. Aslına bakarsanız Hitchcock'un dediği gibi, aslında bir kitap, kitap olarak yeterince iyiyse onu film yapmanın pek fazla bir alemi yok; ancak ortaya iyiye yakın film çıktıktan sonra da mızıkçılık etmek yersiz.

Milliyet - Alin Taşçıyan: Biliyorduk, üretilen bunca efektin ikinci sınıf aksiyonlarda heba edilmeyeceğini... Sonunda yerini bulup gerektiği gibi kullanılacağını biliyorduk!

Düşsel yaratıklar

Ana tema tüm masallarda olduğu gibi, iyiyle kötünün mücadelesi. Yan temalar da yine tüm masallarda olduğu gibi dürüstlük, sadakat, ihanet, inanç, yurtseverlik vb. en temel ahlaki sorunsallar... Özel efektler bile filmin geçtiği fantastik mekan Orta-Dünya'nın farklı kültürlerden gelen karakterlerine uyum sağlayacak şekilde kullanılmış. Tolkien'in, okurun düş gücünü körükleyen betimlemelerinden yola çıkılarak her kültür ayrıntılarıyla tasarlanmış. Hobbit, Elf, Cüce, Büyücü, Ork, Uruk-hai ve insan kültürleriyle uyumlu makyaj, kostüm, aksesuar ve mekanlar yaratılmış. Onları perdede gördüğünüzde kesinlikle yadırgamıyorsunuz.


Oyuncuların işi zor

Hatta Howard Shore'un İrlanda ezgilerinden esinlenen müziği de Kelt mitolojisinden kaynaklanan "Yüzüklerin Efendisi"nin ruhuna uygun düşüyor. Kültürler arasındaki boyut farklılığı tek bir sahnede bile orantısız durmayacak şekilde çözümlenmiş. İnce uzun Elfler ve Büyücüler, insanlar yanında tıknaz Cüceler ve çocuk boyutundaki Hobbitler bir arada görüntülenirken perspektife çok dikkat edilmiş. Oyunculuk tahmin edileceği gibi gayet başarılı. Özellikle Ian McKellen, Büyücü Gandalf rolünde olağanüstü. Boromir'i canlandıran Sean Bean'e de diyecek yok. Efekt kullanımı yüzünden çoğu zaman karşılarındaki oyuncudan güç almadan, boşluğa kılıç sallayarak dövüşerek, görmedikleri bir varlıktan kaçarak, ne tür bir mekanda adım attıklarını bilmeden "oynadıkları" için onları bir kat daha fazla takdir etmeliyiz.


BASINDAN:

- Yüzük Kardeşliği" gösterime girdiği ilk üç günde 47.2 milyon dolarlık bir hasılat elde etti. Noel'e kadar 66.1 milyon dolarlık bir gelir elde eden filmin bir haftalık hasılatı toplam 94 milyon dolar. Şimdiye dek yaptığı toplam hasılat 267.8 milyon dolar olan "Harry Potter", açılış haftasında yaptığı 90.3 milyon dolarlık hasılatla şimdiye dek en iyi açılışı gerçekleştirdi.

- "Yüzüklerin Efendisi" filminin ilk bölümü gişedeki başarısıyla sinema salonlarındaki egemenliğini sürdürdü ve yurtdışında Noel haftasına 1 numaradan girdi. J.R.R Tolkien'in kitabından adaptasyon olan "Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği" gösterime girdiği ilk üç günde 47.2 milyon dolarlık bir hasılat eldi etmişti. Noel'e kadar 66.1 milyon dolarlık bir gelir elde eden filmin bir haftalık hasılatı toplam 94 milyon dolar. Dolayısıyla da Aralık ayında yapılan en iyi çıkışı gerçekleştirdi. Will Smith'in başrolünü üstlendiği "Ali" filminin Noel'de yaptığı çıkışla yaptığı hasılat ise 10.2 milyon dolar. "Yüzük Kardeşliği" vizyona girdiği haftasonu yaptığı hasılatla Aralık ayının en iyi üç gününe imza attı. "Yüzüklerin Efendisin"den iki hafta önce vizyona giren "Ocean's Eleven" ise ilk haftasında 38.1 milyon dolarlık bir hasılat yapmıştı. Film yine de gişe rekorları kıramadı. "Harry Potter ve Felsefe Taşı" daha önce gösterime girmiş ve yaptığı hasılatla gişe rekoru kırmıştı. Cuma gününden Noel'e kadar 10.7 milyon dolar kazanan film "Shrek"in önünden giderek en çok kazanan ve kazanmaya da devam eden filmi oldu. Şimdiye dek yaptığı toplam hasılat 267.8 milyon dolar olan "Harry Potter", açılış haftasında yaptığı 90.3 milyon dolarlık hasılatla şimdiye dek yapılan en iyi açılışı gerçekleştirmişdi.

BOX-OFFICE:
1. "Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği", New Line, / bir haftada 94 milyon dolar 
2. "Ocean's Eleven", Warner Bros./ Üç haftada 102 milyon dolar 
3. "Jimmy Neutron: Boy Genius", Paramount / Bir haftada 18.6 milyon dolar 
4. "Vanilla Sky", Paramount / İki haftada 49.5 milyon dolar 
5. "Harry Potter ve Felsefe Taşı", Warner Bros/ Altı haftada 267.8 milyon dolar 
6. "Ali", Sony / bir haftada 10.2 milyon dolar 
7. "How High", Universal/ Bir haftada 9.8 milyon dolar 
8. "The Majestic", Warner Bros/ Bir Haftada 7.4 milyon dolar 
9. "Not Another Teen Movie", Sony/ İki haftada 23.3 milyon dolar
10. "Monsters, Inc.", Disney/ Sekiz haftada 226.3 milyon dolar 


Sinemalarda 'Yüzük' fırtınası 

"Yüzüklerin Efendisi - Yüzük Kardeşliği" gösterime girdiği ilk gün 18,2 milyon dolar hasılat elde etti. Peter Jackson'un sinemaya aktardığı film, Kuzey Amerika'da hafta ortasında gösterime girdiği için, yapımcılar asıl hasılatı haftasonunda elde edebilecekler.


Yarış başladı!

Aylardır zihinleri kurcalayan soruların yanıtları birkaç gün için verilmiş olacak. "Yüzüklerin Efendisi" beklenilen etkiyi yaratacak mı, Harry Potter'ı geçecek mi, hasılatta rekor kıracak mı? Genelde tüm dünyada 21 Aralık Cuma günü gösterime giren film, Kuzey Amerika'da 19 Aralık Çarşamba günü sinemalara geldi. İlk gün 18,2 milyon dolar hasılat elde eden "Yüzük Kardeşliği", daha önce Çarşamba günü gösterime giren filmlerin hasılat sıralamasında 3. sırada yer aldı. 19 Mayıs 1999'da "Star Wars: Episode I - The Phantom Menace" ilk gün 28,5 milyon dolar; 18 Temmuz 2001'de "Jurassic Park III" 19 milyon dolar hasılat elde etmişti. Yine de "Yüzüklerin Efendisi"nin gişelerde nasıl bir başarı elde ettiğini görmek için hafta başına kadar beklemek gerekecek. Çünkü yapımcılar 3 saate yakın filmin hafta ortasında -okulların açık olduğu sırada- gösterime girdiği için gerçek hasılatın haftasonunda alınabileceğine dikkat çekiyor. Bu arada Harry Potter'ın sitesine göre, film tüm dünyada gösterime girdiği ilk gün (16 Kasım Cuma 2001) 32,3 milyon dolar hasılat elde etmişti.


Yüzüklerin Efendisi'ne ilk eleştiri

"Yüzüklerin Efendisi" filmininin Londra'da yapılan galasına katılan ve filmi önceden görme şansına erişen film eleştirmenleri filmin gişede başarılı olacağından emin. J.R.R Tolkien'in aynı adlı klasik fantezi kitabından beyaz perdeye uyarlanan filmi ilk kez gören ve şu sıralar gösterimde olan ve gişe rekorları kıran "Harry Potter" filmiyle karşılaştıran eleştirmen David Ansen, Newsweek'te çıkan yazısında "Filmde gerçek ihtiras, gerçek coşku, gerçek vahşet ve şeytansı güçlerin gerçek hissi uyandıran dokunuşları var. Tüm bunlar yani ihtiras ve coşku, cadılar, mucizeler ve muzipliklerle dolu "Harry Potter"da unutulmuş" diyor. Ama yine de film hakkındaki düşünceleri belirsiz.

"Yüzük kardeşliği" 207 milyon paunda yani 295 milyon dolara malolmuş. Ansen, Cate Blanchett'in ve büyücü Gandalf rolündeki Ian McKellen'in performansları için mükemmel diyor. Her iki oyuncunun da rollerine çok hakim olduğunu ayrıca savaşçı Boromir rolündeki Sean Bean'nin de çok etkileyici bir performans sergilediğini yazıyor. Ancak Ansen, AOL Time Warner yapımı olan ve yönetmen Peter Jackson'ın doğduğu ülke olan Yeni Zelanda'da çekilen film için şunları söylüyor: "Bu eleştiri özgür Tolkien kuşağından geliyor. Peter Jackson'ın filmine gerçekten de önyargısız gittim, çünkü kitabı okumamıştım. Üç saat sonra çıktım ve üzgünüm ki bir yıl daha bekledikten sonra, gelecekte Frodo Baggins'in Karanlıklar Efendisi Lord Sauron'a karşı savaşının ne olacağını öğreneceğim. Ama öncelikle bir kitapçıya gidip 'The Two Towers- İki Kule'yi satın almayı düşünüyorum." "Yüzüklerin Efendisi" kitabı 100 milyondan fazla kopya sattı ve yapılan oylamalar sonucunda 20. yüzyılın kitabı seçildi. 


Yüzüklerin Efendisi'ne bir ödül daha

Amerikan Film Enstitüsü'nün bu yıl ilk kez verdiği ödüllerde Peter Jackson'un yönettiği fantezi epik filmi yılın en iyi yapımı seçildi. Amerikan sinema endüstrisinde çalışan set görevlilerinden oyunculara kadar geniş bir yelpazeyi bünyesinde barındıran AFI (Amerikan Film Enstitüsü), bu yıl ilk kez ödül dağıtımında bulundu. "Yüzüklerin Efendisi" En İyi Film dahil, En İyi Digital Efekt ve En İyi Yapım dizaynı dallarında da ödül kazandı. "Traninig Day- İlk Gün" filmindeki narkotik polis tiplemesiyle Denzel Washington En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alırken, Sissy Spacek "In the Bedroom" filminde intikam hisleriyle dolu bir anneyi canlandırdığı rolle En İyi Kadın Oyuncu ödülüne hak kazandı. 12 dalda verilen ödüllerin 9 film arasında paylaştırıldığı ödüllerde Robert Altman korku filmi "Gosford Park" ile En İyi Yönetmen dalında diğer adayları geride bıraktı. Gene Hackman, "The Royal Tenenbaums" ve Jennifer Connelly de "A Beautiful Mind" filmlerindeki başarılı oyunları ile En İyi Yardımcı Oyuncu dallarında ödül aldılar. Yönetmen ve senaryo yazarı Christopher Nolan da "Memento" ile En İyi Senaryo ödülünü aldı. Birden fazla ödülü kazanan "Yüzüklerin Efendisi"nin yanı sıra "Moulin Rouge" da En İyi beste ve sinemaya uyarlanan en iyi senaryo ödüllerini kazandı. En İyi Sinematografi ödülü de Coen kardeşlerin bir kara film örneği olan "The Man Who Wasn't There"de görev alan Roger Deakins'e verildi.


Yüzüklerin Efendisi'ne ödül yağdı

Peter Jackson'un beyazperdeye uyarladığı "Yüzüklerin Efendisi" en iyi yönetmen dahil olmak üzere 6 ödül kazandı. Christopher Nolan'ın psikolojik gerilim filmi "Memento" ise en iyi film ödülünü aldı. Las Vegas Film Eleştirmenleri, "Memento - Akıl Defteri" ve "Yüzüklerin Efendisi"ni en başarılı yapımlar olarak ödüllendirdi. Peter Jackson'un beyaz perdeye uyarladığı "Yüzüklerin Efendisi" En İyi Yönetmen, En İyi Sinematografi, En İyi Kostüm, En İyi Görüntü Efekti ve Enja'nın söylediği "May it Be" şarkısıyla En İyi Şarkı ödüllerini aldı. Christopher Nolan'nın psikolojik gerilim filmi "Memento- Akıl Defteri" ise En İyi Film ödülünü alırken filmde rol alan Guy Pearce En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. "The Deep End" filmiyle Tilda Swinton En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alırken Steve Buscemi (Ghost World) ve Naomi Watts (Mulholland Drive) En İyi Yardımcı Oyuncu ödüllerine layık görüldüler. Altın küre'nin adaylar arasında göstermediği "Harry Potter" ise En İyi Aile Filmi seçildi. Bosna savaşını konu eden "No Man's Land" da En İyi Yabancı Film kategorisinde ödül aldı.
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV