Yıl:2 Dönem:2 Sayı:5/17

       

     
  SİNEMA HABERLERİ


"HARRY POTTER" EN ÇOK KAZANDIRAN 2. FİLM

Harry Potter, gösterime girdiği andan itibaren gişelerden 926 milyon dolarlık gelir elde etti. Sinema dünyasında 1997 yılında gösterime giren "Titanic" 1.8 milyar dolar; daha önce ikinci sırada yer alan "Star Wars-Gizli Tehlike" (Star Wars-Phantom Menace) ise 922.8 milyon dolar gelir elde etmişti. "Titanic" halen birinci sırada. "Harry Potter ve Felsefe Taşı" (Harry Potter and the Sorcerer's Stone), geçen yıl gösterime girdiğinden beri elde ettiği 926 milyon dolarlık gişe geliriyle "Titanic"in ardından sinema tarihinin en çok kazandıran ikinci filmi oldu. Filmin yapımcısı Warner Bros firmasının açıklamasına göre, 926.1 milyon dolar hasılat elde eden film, en çok kazandıran filmler sıralamasında ikinci sırada yer alan "Yıldız Savaşları-Gizli Tehlike" (Star Wars-Phantom Menace) filminin yerini aldı. 1997'de gösterime giren Star Wars-Gizli Tehlike, 922.8 milyon gişe hasılatı elde etmişti. Harry Potter filmi, Warner Bros'a 125 milyon dolara mal olmuştu. Şu ana kadar en çok gişe hasılatı elde eden film ise 1997'de gösterime giren "Titanic". Yönetmenliğini James Cameron'un yaptığı ve başrollerini Leonardo DiCaprio ile Kate Winslet'in paylaştığı "Titanic", 1.8 milyar dolar gişe hasılatı elde etmişti.



EN GÖZDELER "DİKEY LİMİT" VE "VİZONTELE"

Haftalık Antrakt sinema gazetesinin verilerine göre geçen yıl Türkiye'de filmlerin galibi 'Dikey Limit' ve 'Vizontele' oldu. Gazetenin verilerine göre 5 Ocak 2001 ile 3 Ocak 2002 tarihleri arasındaki 364 gün ve 52 haftada 28 milyon kişi sinemalardaydı. Seyircilerin en beğendiği film ise Christopher Nolan'ın yönettiği "Memento-Akıl Defteri" oldu.

Haftalık Antrakt sinema gazetesi, sinemada 2001 yılının rakamlarını açıkladı. Türkiye'nin tüm salonlarında ücretsiz olarak dağıtılan haftalık gazete, 1989 yılından bu yana Türkiye sinemalarıyla ilgili rakamları yayımlıyor. Gazetenin verilerine göre 5 Ocak 2001 ile 3 Ocak 2002 tarihleri arasındaki 364 gün ve 52 haftada 28 milyon kişi sinemalardaydı. Bu rakam 2000'de 25 milyon, 1999'da ise 20 milyon civarındaydı. 45 hafta gösterimde kalan ve 3 milyon 305 bin 460 kişi tarafından seyredilen "Vizontele", toplam seyirci sayısında 2001'in galibi oldu. "Vizontele" aynı zamanda yılın en çok kopyayla gösterime giren filmiydi. "Yüzüklerin Efendisi", ilk haftasında 447 bin 886 seyirci topladı ve şu anda bir milyon sınırını çoktan geçti. Filmi, halen gösterimde olması nedeniyle değerlendirme dışında tutmak gerekirse 2001'in en çok seyirci toplayan yabancı yapımı tam bir sürpriz oldu. "Dikey Limit" adlı macera filmi, 813 bin 027 seyirci toplayarak "Pearl Harbor" ve "Mumya" gibi iddialı yapımları geride bırakarak 2001'in zirvesine yerleşti.

2001'de üç oyuncu, dörder filmle beyazperdeye yansıyarak en çok karşılaştığımız yüzler oldu. İngiliz aktör Ian Holm, Avustralyalı aktris Cate Blanchett ve Amerikalı aktris Helen Hunt söz konusu oyunculardı.

2001'de sinemaseverlere toplam 154 film seyretme imkanı sunuldu. Haftalık Antrakt sinema gazetesi de en çok beğenilen filmi tespit etmek için bir oylama düzenledi. 3789 kişinin katıldığı oylama sonucunda, ülkemizde "Akıl Defteri" ismiyle gösterilen "Memento" "seyircinin en beğendiği film" olarak belirlenirken "Trafik" adlı yapım ikinci, "Yapay Zeka" isimli film ise üçüncü oldu. Şu anda Türkiye çapında 413 sinema, 901 salon ve 180 bin 203 koltuk bulunduğunu da hatırlatalım.



ALTIN AYI "KANLI PAZAR"IN

52. Berlin Film Festivali'nde, "en iyi film" dalında Altın Ayı ödülünü, Kuzey İrlanda'da 1972 yılındaki İngiliz askerlerinin yaptığı katliamı anlatan "Bloody Sunday" (Kanlı Pazar) filmi ve Japon çizgi filmi "Spirited Away" paylaştı. Festivalde, Halle Berry, yönetmen Marc Forster'ın "Monster's Ball" filmindeki rolüyle "en iyi kadın oyuncu" dalında Gümüş Ayı ödülünü kazandı. İngiliz yönetmen Paul Greengrass'ın "Bloody Sunday" filmi, İngiliz askerlerinin, Kuzey İrlanda'nın Londonderry kentinde 30 Ocak 1972 tarihinde 14 Katolik göstericiyi öldürdüğü ve tarihe "Kanlı Pazar" olarak geçen olayı konu alıyor. Kısa adı Berlinale olan 52. Berlin Film Festivali jürisi, Japon yönetmen Hayao Miyazaki'nin, Chiriro adlı 10 yaşındaki bir kızın cinler, canavarlar ve tanrıların fantastik dünyasındaki maceralarını anlatan "Spirited Away" (Sen to Chihiro no Kamikakushi) filmini de Altın Ayı'ya layık gördü. Fransız Jacques Gamblin, Fransız yönetmen Bertrand Tavernier'in "Laisser-Passer" (Safe Conduct) filmindeki rolüyle "en iyi erkek oyuncu" dalında Gümüş Ayı'yı aldı. Otar Iosseliani ise "Lundi Matin" (Monday Morning) adlı Fransız filmiyle "en iyi yönetmen" dalında Gümüş Ayı ödülüne layık görüldü. "En iyi müzik" dalında Gümüş Ayı ödülü, "Laissez-Passer" ile Antoine Duhamel'e gitti. Berlin Film Festivali, Cannes ve Venedik Film Festivalleri ile birlikte Avrupa'nın saygın film festivalleri arasında bulunuyor.



5. UÇAN SÜPÜRGE KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ

Türkiye'nin ilk ve tek kadın filmleri festivali olan "Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali" 2-9 Mayıs 2002 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek. Festivalin organizasyon komitesi tarafından yapılan açıklamada, 35 uzun, 60 kısa olmak üzere yaklaşık 85 filmin, belirli başlıklar altında sinemaseverlerle buluşacağı bildirildi. Kısa filmlere özel bir programın hazırlandığı ve bu özel bölümle kısa filme gereken önemin gösterilmesi, kısa filmlerle sinemaya adım atan sinemacıların yüreklendirilmesinin amaçlandığı da belirtiliyor. 60 kısa filmin ücretsiz gösterime sunulacağı festivalde, "Canlandırma Sineması"ndan kadın yönetmenlerin farklı ve özgün çizgilerine de yer verilecek. İran sinemasından örneklerin de yer alacağı organizasyon bu yıl 5. yaşına giriyor.



İSTANBUL FİLM FESTİVALİ 13-28 NİSAN 2002'DE

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen '21. Uluslararası İstanbul Film Festivali', 13-28 Nisan 2002 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. On altı gün boyunca, birbirinden ilginç yüz seksen'i aşkın film İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak. Festival'in bu yılki film gösterimleri; Beyoğlu'nda Emek, Atlas, Sinepop ve Beyoğlu sinemaları ile Kadıköy'de Rexx sinemasında gerçekleştirilecek.

Uluslarası Yarışma bölümünde on iki film Altın Lale ödülü için mücadele edecek. Ulusal Yarışma bölümünde ise on bir Türk filmi yarışacak. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Ulusal Yarışma'ya katılacak filmlerin değerlendirilmesi sonucunda, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı tarafından Yılın En İyi Türk Filmi ile Yılın En İyi Yönetmeni'ne yirmi beş'er milyar TL'lik para ödülleri verilecek. Bu ödüllerden başka, Ulusal Yarışma Jürisi'nin seçeceği En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu'ya onursal nitelikte birer ödül verilecek. Ulusal Yarışma Jürisi, bu dört ana ödülün yanısıra, yönetmenlik ve oyunculuk dışında herhangi bir dalda (senaryo, görüntü, kurgu, müzik vs.) üstün başarı göstererek yedinci sanata katkıda bulunan bir kişiye, onursal nitelikte bir Jüri Özel Ödülü de verebilecek. Ayrıca, Festival'in sponsorlarından olan ve Türk sinemasına sürekli katkılarıyla tanınan Efes Pilsen de, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Jürisi tarafından seçilecek Türk filminin yönetmenine, Onat Kutlar'ın anısına, bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere otuz bin dolarlık bir para ödülü verecek. Anısına bölümünde İtalyan sinemasının ünlü aktör-yönetmeni Vittorio de Sica'nın yönettiği dokuz film gösterime sunulacak. Ayrıca Fransız sinemasının unutulmaz jönü Alain Delon, dokuz filmlik bir gösteriyle hayranlarıyla buluşacak. Ustalara Saygı bölümünde Türkiye'den Tunç Başaran'ın beş, İngiltere'den Stephen Frears'in dört, Japonya'dan Shohei Imamura'nın on bir ve İtalya'dan Nanni Moretti'nin altı seçkin filmi yer alacak. Dünya Sinemasının Genç Yıldızları bölümünde, yönetmenlerin ilk veya ikinci filmlerinden oluşan on yedi film, Dünya Festivallerinden bölümünde ise, geçtiğimiz yıl içinde belli başlı film festivallerinde ödüle layık görülmüş yirmi dokuz film gösterime sunulacak. Festival programında her yıl olduğu gibi 2002'de de yer alan diğer temasal bölümler ise; Geceyarısı Sineması, Marjinal Bir Kült Figür, Genç Bir Yönetmen Mercek Altında, Sanatlar ve Sinema, Edebiyattan Beyazperdeye, Sinema Sinema'ya Bakıyor, Çağımızın Aynası Sinema: İnsan Hakları, Erotik Öyküler ve Bir Ülke-Bir Sinema.

Bu yıl, iki kutlamayla ilgili iki yeni bölüm yer alacak. Bunlar, Nazım Hikmet'in 100. doğum yıldönümü nedeniyle konulu, belgesel ve çizgi filmlerden oluşturulan bir bölüm ile Festivali düzenleyen İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın 30. kuruluş yıldönmü nedeniyle, geçmiş film festivali programlarında gösterilmiş müzik konulu filmlerden oluşan Beyezperdede Müzik adlı seçki.

'21.Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin broşür ve gösterim çizelgesi 23 Mart Cumartesi günü piyasaya çıkacak. Rezervasyonlar 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasında yapılacak ve rezervasyon sırasında ayırtılan biletler bir milyon TL indirimli olarak satın alınacak.



2001'İN EN KÖTÜ FİLM ADAYLARI BELLİ OLDU

Sinemanın en iyilerinin ödüllendirildiği geleneksel Oscar ödül töreninden bir gün önce, en kötülere verilen Razzie ödüllerinin adayları belli oldu. Razzie 2001 yılının en kötü film adayları arasında "Driven", "Freddy Got Fingered", "Glitter", "Pearl Harbor" ve "3000 Miles to Graceland" bulunuyor.

Sylvester Stallone'nin oynadığı, yıllar sonra pistlere geri dönen bir yarışçının zorlu mücadelesinin öyküsünün anlatıldığı "Driven" ve Tom Green'in oynadığı komedi türünde çekilen "Freddy Got Fingered" ayrıca, en kötü 4 dalda daha aday gösterildi. 
Green'in yanı sıra en kötü erkek oyuncu adayları arasında, Ben Affleck (Pearl Harbor), Kevin Costner (3000 Miles To Graceland), Keanu Reeves (Hardball ve Sweet November) ve John Travolta (Domestic Disturbance ve Swordfish) bulunuyor. 
Şarkıcı Mariah Carey de ilk beyazperde denemesi olan ve şarkıları dışında beğenilmeyen "Glitter" filmiyle en kötü kadın oyuncu dalında aday gösterildi. Penelope Cruz "Blow", "Captain Corelli's Mandolin" ve "Vanilla Sky" filmlerindeki rolleriyle; Angelina Jolie "Lara Croft: Tomb Raider" ve "Original Sin" filmlerindeki rolleriyle; Jennifer Lopez "Angel Eyes" ve "The Wedding Planner" filmlerindeki rolleriyle ve Charlize Theron "Sweet November" filmindeki rolüyle en kötü kadın oyuncu adayları arasında bulunuyor.



"YÜZÜKLERİN EFENDİSİ" 13 DALDA OSCAR'A ADAY

Amerikan Akademi Ödülleri'nde, "Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği" en iyi sinema filmi de dahil 13 dalda Oscar ödülüne aday gösterildi. İngiliz yazar J.R.R. Tolkien'in ünlü "Yüzüklerin Efendisi" üçlemesinin, "Yüzük Kardeşliği" isimli kitabından uyarlanan film, en fazla dalda ödüle aday gösterilirken, "A Beautiful Mind" da en iyi filmle birlikte 8 dalda Oscar'a aday oldu. En iyi film dalında diğer Oscar adayları "Moulin Rouge", "Gosford Park" ve "In the Bedroom" oldu. En iyi erkek oyuncu dalında "A Beautiful Mind" filmindeki rolüyle Russell Crowe, "I Am Sam" filminden Sean Penn, "Ali" filmiyle Will Smith, "Training Day" deki rolüyle Denzel Washington ve "In the Bedroom" filminden Tom Wilkinson aday gösterildi. En iyi kadın oyuncu Oscar'ı adayı da "Monster's Ball"da oynayan Halle Berry, "Iris" ile Judi Dench, "Moulin Rouge" ile Nicole Kidman, "In the Bedroom" ile Sissy Spacek ve "Bridget Jones's Diary"deki rolüyle Renee Zellweger oldu. Akademi'nin 74'üncü Oscar Ödül töreni, 24 Mart'ta Hollwood'da düzenlenecek.
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV