Yıl:3 Dönem:2 Sayı:6/18

       

     
  KISA FİLM VE BELGESEL HABERLERİ


GENÇ SİNEMACILAR

Kurmaca, deneysel, belgesel dallarında üretilen kısa filmler 9 Şubat 2002'den itibaren her Cumartesi TRT-2'de saat 15.15'te ve aynı gece 01.20'de.

"Genç Sinemacılar Programı" 1990-95 yılları arasında TRT Prodüktörü Lütfü Özalay tarafından gerçekleştirildi. Özalay'ın 1997 yılında beklenmedik bir şekilde aramızdan ayrılmasından sonra programın yapımcılığını 1998'de Süreyya GARİBOĞLU üstlendi. 1998 yılında gerçekleştirilen 4 bölümlük "SİNEMACILAR GENÇ, FİLMLER KISA" adlı belgeselden sonra Genç Sinemacılar programı kısa film üretmeye devam etti ve bugüne kadar 33 kısa filmin gerçekleşmesini sağladı.

13. Ankara Uluslar arası Film Festivali'nde Genç Sinemacılar programının kısa filme verdiği destek nedeniyle programın yapımcısı Süreyya Gariboğlu'na kitle iletişim ödülü verildi.

Sunuculuğunu Dr. Nejat ULUSAY'ın, yapımcılığını ise Süreyya GARİBOĞLU'nun gerçekleştirdiği GENÇ SİNEMACILAR kurmaca, deneysel, belgesel dallarında üretilen kısa filmlerin yer aldığı bir program.

Filmlerin yaratıcılarıyla yapılan söyleşilerin de yer aldığı program, TRT'nin sağladığı teknik olanaklarla gerçekleştiriliyor.

Programın temel amacı; sinema için uğraş veren amatör-profesyonel yönetmenleri destekleyerek sinemanın önemli bir dalı olan "Kısa Film" alanında hareketlilik kazandırmak, kısa film yapımını özendirmek ve Türk Sineması'na gelecekte katkı sağlayacak yönetmenlerin yetişmesine olanak tanımak.

GENÇ SİNEMACILAR Programı yayında olduğu süre boyunca çok sayıda sinema meraklısına film yapma ve bu filmleri izleyiciyle buluşturma olanağı sundu. 35 mm Film, Betacam SP, Dijital Betacam formatında kısa filmler çekilmesi sağlandı. Yayın hakkı TRT'ye ait olan kısa filmlerden bazıları ulusal ve uluslararası film festivallerinde yönetmenlerine ödüller kazandırdı. Yeşim USTAOĞLU, Mustafa ALTIOKLAR, Nuri Bilge CEYLAN gibi uzun metraj filmleri Türkiye'de ve uluslararası alanda ilgi gören yeni kuşak yönetmenler, programın ilk yıllarında "GENÇ SİNEMACILAR"a filmler çektiler.

TRT kısa filmcilere film formatı dijital betacam ise kamera, kamera ekibi, ses ekibi, ışık, kurgu, çekim bandı ve seslendirme konularında katkı sağlıyor. Film 35mm formatındaysa kamera, kamera ekibi, ses, ışık ve seslendirmeyi TRT ücretsiz olarak sağlıyor. Bu durumda ham film temini ve banyo-baskı masrafları yönetmen tarafından karşılanıyor. Bütün bu katkılara karşın TRT yalnızca filmin yayın hakkını talep ediyor. Copright kısa film yönetmeni ve TRT'ye ait olmakla beraber yönetmen filmini yurtiçi ve yurtrdışı festivallere gönderme hakkına sahip. Bu festivallerde alınan ödüller de yönetmene ait oluyor.

Kısa film projesi kabul edildiği takdirde kısa film yönetmeni yalnızca bir sözleşme imzalayarak TRT'nin belirlediği takvim çerçevesinde film çekimini gerçekleştiriyor.

2001 yılı içinde GENÇ SİNEMACILAR kapsamında çekilen kısa filmler, 9 Şubat 2002'den itibaren her Cumartesi TRT-2'de, saat 15.15 ve aynı gece 01.20'de sinema sevenlerle buluşacak.

13 bölümden oluşan programda yayımlanacak olan kısa filmler ve yönetmenleri şöyle:

* DİYOJEN'İN KARISI (35mm, kurmaca) Ozan AÇIKTAN - Bener BOZKURT (13. Ankara Film Festivali En İyi Kısa Film Ödülü)

* ÇERÇEVEDEKİ KUTULAR - ZAMANIN KABUĞU (35mm, deneysel) Ahmet KÜÇÜKKAYALI

* SİS (Dijital Betacam, kurmaca) Biray DALKIRAN (Avşa Film Festivali, En İyi Kısa Film Ödülü)

* CENAZE TÖRENİ - 3x8=24 (35mm, kurmaca) Ahmet BOYACIOĞLU (31. Kiev Uluslararası Film Festivali Moodist mansiyonu)

* HAYAT BU (Dijital Betacam, kurmaca) Uluç BAYRAKTAR

* ÇERÇEVE (Betacam SP, kurmaca) Sinem CEZAYİRLİ

* MOLA (Betacam SP, belgesel) Anıl ÇALCALI

* OYUNCAKÇI (Betacam SP, kurmaca) Ersin EKENER

* ADAM (Dijital Betacam, deneysel) Cem GÖRK

* HAYAL KAHRAMANLAR (Dijital Betacam, belgesel) Mehmet GÜLERYÜZ

* DÖNÜŞ YOLCULUĞU (Betacam SP, deneysel) İhsan YEŞİLOĞLU

* ONYEDİ (Dijital Betacam, kurmaca) Koray BİRAND, Sarper SILAOĞLU

* ÇIKMAZ SOKAK (35 mm, kurmaca) Timuçin ESEN

GENÇ SİNEMACILAR yeni dönem için süresi 20 dakikayı geçmeyen kısa film projelerini en geç MAYIS 2002 tarihine kadar bekliyor. Başvuru için özgeçmiş, snopsis ve senaryolar:

GENÇ SİNEMACILAR Programı, TRT Ankara Televizyonu, Drama Programları Müdürlüğü, 8. KAT B BLOK NO: 830 ORAN / ANKARA

adresine kargo ile gönderilmelidir.

gencsinemacilar@trt.net.tr
süreyya.gariboglu@trt.net.tr



"SIMULACRA"YA ÖDÜL

Fransa'nın güneyinde yer alan Clermont-Ferrand kenti dünyanın en büyük kısa film festivaline ev sahipliği yapıyor. Bu güne dek sadece sinema filmlerine açık olan bu festival bu yıl programını video filmlere de açtı.

İlker Canikligil' in "Simulacra" adlı kısa filmi 950 film arasından yapılan elemede, yarışma için seçilen 44 filmden biri olmuş ve "24. Clermont Ferrand Kısa Film Festivali"nin Sayısal Yarışma bölümüne kabul edilmişti.

Bu dalda jüri en iyi film ve 3 adet de mansiyon olmak üzere 4 ödül verdi. "Simulacra" büyük bir başarı göstererek mansiyon kazanmayı başardı.



ANKARA'DA ÜCRETSİZ FİLM GÖSTERİMLERİ

Çankaya Belediyesi, Ankara Film ve Video Derneği (ASİNEMA) ve Sinema Tutkunu.com Ankara'daki sanat hayatına katkıda bulunmak amacıyla her Salı 18.00'de "ÜCRETSİZ FİLM GÖSTERİMLERİ" adıyla sinemamızın seçkin örneklerinin gösterimlerini yapma kararı almıştır. Eğitim amaçlı olarak yapılan bu etkinlikte, gösterilecek filmin yönetmenleriyle söyleşiler de gerçekleştirilmeye çalışılacaktır.

Gösterimler Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi Sinema Salonu'nda Video ya da DVD'den gösterilecektir. Davetiyeler 7 gün öncesinden Çağdaş Sanatlar Merkezi'nden temin edilebilir.



YARIŞMA DETAYLARI BELİRLENDİ

İstanbul Marmara Eğitim Vakfı ve T.C. Maltepe Üniversitesi, 2. Üniversitelerarası Öğrenci Filmleri Yarışması hakkındaki detaylar resmi olarak açıklandı. Yarışma hakkındaki tüm ayrıntılara aşağıdaki linke klikleyerek yada sayfanın sol tarafındaki listeden seçerek ulaşabilirsiniz.

Önemli Noktalar:
Konusu: Sevgi
Son katılım tarihi: 30 Nisan 2002 saat 17:00
Ödüller: İmgesel ve Belgesel dallarında toplam 12 Milyar TL Ödül



EGE ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI II. KISA FİLM GÜNLERİ

22-23-24 Mayıs 2002

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon Sinema Bölümü Ege Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema topluluğu tarafından düzenlenen "Ege Üniversitesi Uluslararası II. Kısa Film Günleri" bu yıl 22-23-24 Mayıs 20002 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Söz konusu etkinlikler kapsamında; Türkiye'de ve yurt dışında sinema eğitimi veren okulların akademik kadroları, öğrencileri, bağımsız yönetmenler, kısa film üretimine gönül vermiş kişilerce üretilmiş olan kurmaca, belgesel, canlandırma, deneysel ve video-art türlerindeki kısa filmlerinin gösterimleri yapılacak, konusunda uzmanlaşmış akademisyen ve pratisyenlerin öğrencilerle bir araya getirileceği atölye çalışmaları, seminerler ve panel düzenlenecektir.

Adres:
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi
Araş. Gör. Burcu Balcı

GSM: 0 532 381 52 46

http://iletisim.ege.edu.tr/~egekisa
bbalci@iletisim.ege.edu.tr



23. İFSAK ULUSAL KISA FİLM VE BELGESEL YARIŞMASI ÖN ELEME SONUÇLARI

Ön elemeyi geçen filmlerin yönetmenleri, 3 Şubat 2002 Pazar günü saat 10.00'da İFSAK salonunda Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın başkanlığında bir araya gelerek filmlerin ödül dağıtımını belirleyeceklerdir.

KURMACA DALI:

* OSMAN'IN OTELİNDEKİ AŞIKLAR, Yönetmen: İdil Üner
* DALGALAR, Yönetmen: Belmin Söylemez
* MAVİ, Yönetmen: Ayşegül Turan
* SİS, Yönetmen: Biray Dalkıran
* EV, Yönetmen: Beyza Çakır ve Deniz Civelek
* RUTİN, Yönetmen: Artun Topcudere
* NAYLON DÜŞLER, Yönetmen: Recep Akar
* HAYAT BU, Yönetmen: Uluç Bayraktar


BELGESEL DALI:

* 72 PARÇA, Yönetmen: Ali Karaköse
* MOLA, Yönetmen: Anıl Çalcalı ve Musa Toprak
* İSTANBUL NERESİ, Yönetmen: Kurtuluş Özgen
* SONRA, Yönetmen: Metin Yeğin
* TOY BOY PORNO, Yönetmen: Volkan Çambaz
* BEN DE KÖYLÜ EKREM'İM, Yönetmen: Güray Varol
* DUVARIN ARKASI, Yönetmen: Selim Evci
* HAYALLERİM BİRER KIRIK AYNA, Yönetmen: Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan


DENEYSEL VE VIDEO ART DALI:

* CYGNUS X1, Yönetmen: Kaya Hacaloğlu
* EINSTEIN'S DREAMS, Yönetmen: Fatih Kızılgök
* UYAN(MA)MA, Yönetmen: Ali Taptık
* PROXEMIQUE, Yönetmen: Emre Akay
* ESPERANTO, Yönetmen: Cem Yardımcı
* AFORİZMALAR, Yönetmen: Emine Yılmazgil


CANLANDIRMA DALI:

* DÜŞÜMCE, Yönetmen: Duygu Gün
* İLK DÜŞ, Yönetmen: Birnur Karatimur

İFSAK
İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği
İstiklal Cad. Ayhan Işık Sok. Özverim Apt. No: 34/2 Beyoğlu/İSTANBUL

Tel: (0212) 292 42 01 / 292 18 07
Fax: (0212) 252 44 61



3. ULUSLARARASI İZMİR KISA FİLM FESTİVALİ

19-30 Kasım 2002

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali'nin web sitesi yenilendi. Festivale başvurular yeni web sitesin üzerinden online olarak kabul edilecek.

Tüm kısa filmcilere açık olan festival ile ilgili biraz bilgi...

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali, Türkiye'de kısa filme ve kısa filmcilere gereken önemin verilmesine önemli katkılarda bulunan ve bir çok yeni oluşumun başlangıcına öncülük etmiştir.

Türkiye ve dünyada ki geçmiş festival yapılarını ve göz önüne alarak oluşturduğu programlar ile ülkemizdeki festival anlayışını değiştirmeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda festivalin sadece film gösterilen etkinlikler olmasının dışına çıkılmıştır.

Festival kapsamında düzenlenen söyleşilerle kısa filmcilerin kendi aralarında ve seyirci ile direkt iletişim kurmaları sağlanmıştır.

Hazırlanan workshop atölyelerinde festival tarihleri arasında bir kısa film çekimi için olanaklar sağlanmış ve tamamlanarak festivalin final gecesinde gösterilmiştir.

"Türk Sinemasından Siyah Beyaz Kareler" adlı resim sergisi sinemaseverlerlerin beğenisine sunuldu.

Festivalde, Konuk Sinema Okulu olarak davetli olan Münih Sinema Okulu filmleri Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinde gösterildi ayrıca düzenlenen söyleşi ile iki eğitim kurumu arasında yeni köprüler kuruldu.

Festival Konuklarının birarada olabilmeleri için gerekli koşullar hazırlanarak daha yakından iletişim kurmalarına olanak sağlanmıştır.

Festivalin programı içinde çeşitli sunumlar ve performanslar ile program zenginleştirildi.

Ayrıca, Festival Cafeleri ve Festival Butik çalışmalarıyla kentin festivale katılması sağlandı.

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali olarak festival dönemi dışında Özel Saint Joseph Lisesinde "SİNEMA KISACA" adlı dört günlük bir etkinlik düzenlendi, ayrıca halen Özel Ege Lisesinde üç gurupla kısa film çalışmaları yürütülmektedir.

Dolayısıyla Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali; sadece film gösteren bir etkinlik olmanın çok dışında, gerçek bir festivaldir.

Festivalde buluşmak üzere...

Kayhan Kırmızıgül
Festival Yönetmeni

Ayrıntılı bilgi için: kayhan@izmirkisafilm.org



2. KUŞADASI ALTIN KIYI KISA FİLM FESTİVALİ

4. Ulusal Çevre Ve Kültür Kısa Filmleri Yarışması

26-30 Haziran 2002


1- AMAÇ:

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan KUŞADASI ALTIN KIYI KISA FİLM FESTİVALİ (26-30 Haziran 2002) kapsamında, geleneksel çevre kısa filmleri yarışmasının 4. gerçekleştirilecektir. Bu yarışmadaki amaç; kısa filmin yapımını özendirmek, ulusal kısa filmin gelişmesine, büyük kentler dışında da yaygınlaşmasına destek olmak, geniş izleyici kitleleri ile buluşmasını sağlamak, ayrıca çevre bilincini ve olgusunu bugünkü ve gelecek kuşaklara yaymaktır.


2- YARIŞMA KONUSU DALLARI VE ÖDÜLLER:

Yarışma konusu; çevre, kültür ve kaybolan değerler olarak belirlenmiştir.

Yarışmaya; Kurmaca, Belgesel, Canlandırma ve Deneysel dallarda yapılmış yarışma konusunda söz edilen konuları doğrudan yada dolaylı olarak işleyen filmler katılabilirler.


ÖDÜLLER:

Birinci olacak yapıta DEĞİŞİM MEDYA FİLM YAPIM LTD. ŞTİ. tarafından verilecek PRODÜKSİYON ÖDÜLÜ'nün yanı sıra seçici kurulca gerekli görüldüğü sayıda ÖZENDİRME ÖDÜLLERİ verilecektir. Ayrıca; Ödül alan filmlere plaketin yanı sıra katılan tüm filmlere birer katılım belgesi verilecektir.


3- KATILMA KOŞULLARI:

Yarışmaya çevre, kültür ve kaybolan değerler temalarını doğrudan yada dolaylı olarak işleyen filmler katılabilir. Yarışmaya T.C. uyruklu olanlar katılabilir. Festival Yürütme Kurulu ve İstanbul Kısa Filmciler Derneği Yönetim Kurulu üyeleri yarışmaya katılamazlar.

Yarışmaya sinema, video ve dijital formatlarında 1 Ocak 2000 tarihinden sonra yapılmış filmler katılabilir. Katılma ve ön eleme için filmin yayın (Betacam SP vb.) kalitesinde bir adet kopyası ile VHS ve Pal renk formatında kayıt edilmiş video kopyası gönderilecektir.

Yarışmaya katılacak; kurmaca, canlandırma, deneysel yapıtlar en çok 30 dakika, belgesel yapıtlar ise en çok 40 dakika ile sınırlı olacaktır.

Başvuru ile birlikte, ön eleme, festival kataloğu, medya tanıtımı vb. için filmler ile ilgili belgeler ve görsel öğeler gönderilmesi yarışmacının bilgisine sunulur.

Yarışmaya son başvuru tarihi 10 Haziran 2002'dir.

Yarışmaya katılıp, ön elemeyi geçerek yarışmaya ve gösterime hak kazanan filmlerin festival sırasında ve ilerde yalnızca ticari olmayan çevre ve kültür faaliyetlerinde izleyicilere sunulması, çoğaltılması yarışmacılar tarafından kabul edilmiş olacak, filmin tamamının herhangi bir TV kanalı ve diğer ticari gösterimleri için yarışmacı ile ilişki kurularak izin alınacak ve zorunlu giderler kesintisinden sonra kalan ücret aynen ödenecektir.

Yarışmaya gönderilen yapıtlar İstanbul Kısa Filmciler Derneği arşivinde saklanacaktır.

Seçiciler kurulu yargısı kesindir.

Aynı yarışmacı birden fazla filmle yarışmaya katılabilir.

Daha önce bu yarışmaya katılmış ve/veya ödül kazanan yapıtlar katılamaz. Ancak başka yarışmalara katılan filmler bu yarışmaya katılabilirler.

Her yarışmacı katılım belgesini doldurarak imzalayacaktır.

Katılma koşulları bu madde dahil olmak üzere toplam 14 madde olarak hazırlanmıştır ve değiştirilemez.


4- SEÇİCİLER KURULU:

Ali Hakan (Sinema Yazarı)
Agah Özgüç (Sinema Araştırmacısı)
Binnur Kılınçkaya (Tv Yapımcısı)
Mehmet Açar (Sinema Yazarı)
Hülya Koçyiğit (Sinema Oyuncusu)
Oktay Güzeloğlu (Kısa Film Yapımcısı)
Reyhan Kırmızıgül (Yönetmen)
Selçuk Özer (Oyuncu)
Uğur Yücel (Oyuncu)


5- YARIŞMA KATILIM VE YAZIŞMA ADRESİ:

İSTANBUL KISA FİLMCİLER DERNEĞİ Nuru Ziya Sok. 41/1 Galatasaray-Beyoğlu/İST. TEL:0-212-2936451

http://ikfd.topcities.com
istkisafilmder@yahoo.com



SELÇUK ÜNİVERSİTESİ 2. ÖĞRENCİ FİLMLERİ FESTİVALİ

Mayıs 2002

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından "KISA-CA" adı altında geçen yıl 1.'si düzenlenen "Öğrenci Filmleri Festivali" bu yıl daha geniş kapsamlı, ulusal düzeyde ve yine yarışmalı bölümler şeklinde gerçekleştirilecektir. Festival bu yıl mayıs ayının son haftasında gerçekleştirilecektir. Festival bünyesinde çeşitli kısa film söyleşiler, workshop çalışmaları, sergiler gerçekleştirilecektir. Ön elemeyi geçen filmlere kurmaca, belgesel, animasyon ve deneysel film dallarında 1.'lik, 2.'lik, 3.'lük ve jüri özel ödülleri verilecektir. Katılmak isteyenlerin, filmlerin birer adet VHS kopyasını, filme ve yönetmene ilişkin bilgileri, set fotoğraflarını ve açık adreslerini bir dosya halinde aşağıdaki adrese göndermeleri gerekmektedir:

Adres: Yrd. Doç. Dr. Aytekin Can
Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampusu İletişim Fakültesi Selçuklu / Konya
aytekin@karatay1.cc.selcuk.edu.tr
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV