Yıl:3 Dönem:2 Sayı:6/18

       

     
 

DEVRİLEN HOKKA

IŞIK YANAR

yanar_yanar@hotmail.com

 
     
  REKLAMCILIK ÜZERİNE OKUMA NOTLARI

İlk Televizyon Reklamı

Düzenli televizyon yayınları arasında ilk televizyon reklamı, 1 Temmuz 1941'de New York'ta WNBT Televizyonunda yayınlandı. Ekrana Bulova marka bir saat görüntüsü geldi ve bir spiker bu statik görüntünün üzerine reklam spotu okudu. 20 saniyelik bu gösterinin ücreti 9 dolardı.

NBC şirketi de, ilki 27 Haziran 1941'de yayınlanan bir reklamlı program kampanyası başlattı. Bu kampanyada, isteyen firma için bir saat süreli program düzenlenebiliyordu. Arasına reklam spotlarının serpiştirildiği bu tür bir program için, stüdyo ve yapım masraflarının dışında 120 dolar alınıyordu. O dönemde yalnızca 4 bin 700 adet TV alıcısı olduğu düşünülürse, bu oldukça astronomik bir fiyattı. Yine de Ivory sabunları, Bulova saatleri ve Adam şapkaları bu tür programlar yaptırmaktan kaçınmadılar.

İlk renkli televizyon reklamı ATV şirketince 15 Kasım 1969 günü yayınlandı. "Birds Eye" marka bezelyenin tanıtıldığı 30 saniyelik bu reklam filminin yapımcılığını Lintas reklam ajansı üstlenmişti. Bu ilk renkli TV reklamı için Birds Eye firması ATV şirketine 25 sterlin ödedi.


Radyoda İlk Reklam Programı

New York'ta Jackson Hights Semtindeki "Hawthrone Hall" adlı kooperatif evlerinin tanıtıldığı 10 dakikalık bir konuşma biçimindeydi. 28 Ağustos 1922 günü WEAF New York İstasyonu tarafından dinleyicilere sunuldu. İlan metni, kooperatifin yetkililerinden Mr. Blackwell tarafından okundu. Firma, günde 5 anons karşılığında radyoya 500 dolar ödedi. Daha sonra yapılan araştırmalara göre, radyoda yayınlanan reklamın etkisiyle yalnızca iki daire satılmıştı.


İlk Hediye Kuponu

Sabun tüccarı Benjamin Talbert Babbit, 1865 yılında New York'ta ilk armağan kuponunu verdi. Babbit, sabunların ambalajlarında bulunan kuponlardan 10 tane getiren müşteriye, güzel bir tablo armağan ediyordu.


Dünyanın İlk Reklam Filmi

Filmde büyük bir pankart var. Üzerinde de Admiral Sigaraları diye bir yazı. Pankartın önünde dört kişi oynuyor. Sam Amca, bir papaz, bir Kızılderili ve bir iş adamı. Ekranın sol tarafında kül tablası biçiminde bir kutu görüntüye giriyor. Kutu yırtılıyor ve içinden çok çekici giyinmiş şahane bir kız çıkıyor. Adamlara yaklaşıyor ve onlara birer sigara veriyor. Sonra kameraya dönerek bir bayrak açıyor. Bayrağın üzerinde bir yazı: Hepimiz Admiral içeriz.

Empati'ye teşekkürler...
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV