Yıl:2 Dönem:2 Sayı:5/17

       

     
 

İZLENCE

MEHMET HARMANCI

m.harmanci@40ikindi.com

 
     
  'ARTİZ MEKTEBİ'NE SON KAYITLAR

Sinema sayfasında yazıyor olmanın gereği olarak düşündüm. Vebal altında kalmayayım diye bu yazıyı kaleme aldım. Artiz olmaya niyetli gençler taifesine bir nevi katkımız olursa ne mutlu!

Sevgili okur,

Takdir edersin ki artiz olmanın öncelikli şartlarından biridir, güzel konuşabilmek. Artiz dediğin önce anadilini güzel konuşmalı ardından şive taklidini filan da ağzına yüzüne bulaştırmadan yapabilmelidir. İşte bunun için burada genç artiz adaylarımıza güzel konuşma temrini için bir fırsat vermek kasdıyla aşağıdaki örnekleri takdim ediyorum. Umarım zihinler ve diller için faydalı olur.

Maşayla meşe akşam beşte köşeyle buluşup, çapaçul şişeyi şap şup şololop hüpletmişler, önce hüpletmişler sonra gümletmişler. Babasının benekli bıldırcını bitişik bostanda böceklerden bunalarak büzülmüş de farfara felfelek fırıl fırıl fileli folluğu fötr fuarında füzelemiş. Galip Geyvede gır gır giden gocuklu göçmen gururluya güldü. Habeş hemşire hırkalı hizmetçi hoppa hödüğe hurmaları hürmetle sundu. Japon jeolog jiletini jurnalıyla jüriye verirken, kara kahküllü ketenli kız kibar komşusuna köprülü kuyuda küstü. Laboratuvarda leblebici limonlu lokumu lügatçiyle lüpetti de ne oldu, muhallebici melankolik Mısırlı Mirza modern mösyöyle Muradiyede müzik dinledi ve nakkaş nekre nişadırcı Niyazi noktadaki nöbetçiyle nutukta nükte yaptı. Palavracı peltek pısırık pişkin poturlu pörsük pulcu püskürdü de parasız papazın papağanları babağannuş yemekten gark gurk edibdurdu, buruldu, burkuldular. Radyolu ressam rıfkı rind romancıyla löportajcı rumdan rüşvet aldılar. Sandıklıda sepetleri sıralı simitçi sofrada sökülen sucukları süpürdü. Şamlı, şemsiyeli, şıracı, şişko, şoför, şölende, şurupçuları şüphelendirdi. Tatar tepsici tıknaz titiz tosun tömbekici tulumbacıyla tütün tüttürdü. Varlıklı veli vırvırcı vikontla voyvoda vuruşunda vücutlandılar. Yalvaçlı yelpazeli yıldız yirmi yoksul yörükle yumurtalarını yükledi. Zamkçı zevzek zırzop zilli zorba zurnacıyla züğürtledi.

Sevgili okur,

Bu yazıyı sadece sinema heveskârı, artiz adaylarına hitaben yazdığımı düşünüp yanılmayasın.

Ben bu yazıyı, ne dediği anlaşılmayan siyasetçiler, cemaat uyutan dilidolaşık vaizler, bir şeyi bin kerre tekrardan bezgin öğretmenler, bilmeden konuşanlar, bilse de konuş(a)mayanlar, konuştur(ul)mayanlar, dili ağzında dana kuyruğu gibi dolaşmış nefesi kokmuş olanlar, korkmuş olanlar için de yazdım. Sakın yanlış anlama!

Son olarak elalem ala dana aldı ala danalandı da biz bir ala dana alıp aladanalanamadık. Vesselam...
 

Geri Anasayfa



ANASAYFA | KÜNYE | EDEBİYAT | SİNEMA | MÜZİK | KİTAP | ARŞİV