Kitap Postası Eylül sayısında "Kitap Yakma Dosyası" yaptı. Kitabı katletmenin farz (!) olduğu günlerden kalan dedeler korkularını hâlâ yenememiş olmalılar ki susmayı yeğlemiş kimi. "Kitap okumak da suç olur muymuş" diyesi geliyor insanın. Kitaplarını saklamak zorunda bırakılıp okuyamamak, harfleri değiştiği için okuyamaz hale düşürülmek... Hele dünyadan bihaber olan kimi devlet memurlarının gülünç halleri içler acısı aslında! Kızıl devletle Eflatun'u aynı kefeye koyanlar. Korkuyoruz bir yandan, bunları da mı yaşadık diyor, dergi.
"Şiirle Filistin kardeştir" diyor Asım Gültekin Filistin Şiirleri Antolojisi'ni tanıtırken.. Yunan toprağında kalmış bir mevlevihaneden, Hanya/Girit Mevlevihanesi'nden Kamil Büyüker'in İsmail Kara ile yaptığı söyleşi ile haberdar oluyoruz.
Yakılan, gömülen kitaplarla birlikte daha neler gömüldü acaba toprağın altına diye sormuş Ahmet Koçak.
Ya küpte saklanıp da çürüyen kitaplara ne kadar içiniz gider, Mehmet Aycı'nınki de bundan çok yanmış. Tarlalardan patates yerine kitap yapraklarının çıkmasını ise Bedirhan Günay anlatmış tek parti döneminin gençlerini dinleyerek. Talip Kapusuz Şaban Sabri Efendi'nin tavan arasındaki kitaplarını yazmış.
Kayseri Lisesi'nin tarihi levhası nerede diye sormuş Kani Çınar hayıflanarak. Kapakta muhteşem çizgisi ile Kitap Postası'ndan takip ettiğimiz Hasan Aycın amcasının Balıkesir'de yakılan kitapların arasından Kur'an-ı Kerim bulup kaçırdığını aktarmış.. Dil ve gönül üstadı İbrahim Demirci Gönül-Lütfü İkiz çifti ile tek parti dönemi kitaplarının hali pür melalini konuşmuş.
Adem Turan yıllar sonra şiir kitabı yeniden basılan Cafer Turaç'ı anlatmış.
Dücane Cündioğlu Yeni Şafak'taki köşesinde tasavvufi eserleri basmak ifsattır diye yazmıştı; tasavvuf erbabı kalemler ise bunu enine boyuna değerlendirmiş.
"Emperyalizmin Yüz(süz)leri ya da 100 Numarası" yazısıyla Emperyalizmin 7 Rengi kitabını anlatmış Tuncay Karakaş.
Ve bir hüzün daha... Şakir Kocabaş. İyi insanlar iyi atlara binip gidiyorlar. Dergi Şakir Hoca için ayrı bir dosya hazırlayacakmış ileride.
"Unutamadığım Kitaplarım" köşesinde Murat Güzel Birleşik Dağıtım'dan hocasının hesabına yazdırarak kitap aldığını ve şiir, felsefe ve sosyolojiyle hangi kitaplar vasıtasıyla tanıştığını anlatmış.
Editörlük zanaatının zorluğunu anlatıyor Mustafa Oğuz. Hakan Albayrak'ın yeni kitabı Meleklerle Omuz Omuza da unutulmamış.
"Namaza Gidiyoruz" diyen başarılı çizer Volkan Akmeşe Namaz Gönüllüleri Platformu'nun Kitap Postası temsilciliğini üstlenmiş adeta. Cevat Akkanat Vahap Akbaş'ı anlatıyor bu kez. Ülkemizdeki Gazali tercümelerini mercek altına almış Hasan Afşin Can. Ve Mustafa Necati Sepetçioğlu'ndan biz kendimi okumuştuk diyor H. Ahmet Cirit. Esra Elönü "Ben yayıncı olsaydım basardım kahkahaları" demiş.
Değerli fikir adamımız Abdurrahman Arslan'ın neler okuduğunu da Eylül'de Kitap Postası'ndan öğrenmek mümkün.
Kitap Postası Eylül sayısında "Kitap Yakma Dosyası" yaptı.Kitaplarını saklamak zorunda bırakılıp okuyamamak, harfleri değiştiği için okuyamaz hale düşürülmek...