Çağdaş Fransız felsefesi ve Foucault üzerine uzmanlaşan Judith Revel'in Michel Foucault: Güncelliğin Bir Ontolojisi adlı çalışması Foucault'nun düşüncesini bir yandan kendi güzergâhı içinde değişimleri ve süreklilikleri ile birlikte dönemselleştirirken, öte yandan da düşünürün ele aldığı akıl/akıldışılık, bilgi/iktidar, öznellik/özneleşme gibi sorunsalları dönemin Deleuze ve Derrida gibi diğer çağdaş Fransız düşünürleri ile ilişkilendirerek değerlendirir. İtalyanca aslından Kemal Atakay tarafından dilimize kazandırılan bu çalışma, Foucault düşüncesini (ve bir bütün olarak yaşamı) anlamada ve anlamlandırmada yeni bir kapı aralayacaktır.
Michel Foucault: Güncelliğin Bir Ontolojisi, Judith Revel / İtalyancadan çeviren: Kemal Atakay, Otonom Yayıncılık Felsefe dizisi, 186 sayfa, İstanbul 2006.
Nietzsche
Gilles Deleuze'ün Nietzsche'si, Nietzsche'nin felsefesine bir giriş niyetiyle yazılmış olmasına rağmen, yanlış Nietzsche okumalarının sis bulutlarını dağıtıp, Deleuzecü özgünlüğün ve yaratıcılığın tadını da sunmaktan geri kalmayan yalın, duru ve anlaşılır bir metindir. Çok duyulan ama az bilinen "güç istenci, üstinsan, tanrının ölümü" gibi belli başlı Nietzscheci kavramlar sanki daha bir berraklık kazanır bu sayfalarda. İlk olarak 1965'te yayımlanan ve muhtemelen gömlek cebine koyulup rahatlıkla sokağa çıkarılabilsin diye kısa tutulan bu çalışmada Deleuze bizim için Nietzsche'nin yaşamı, felsefesi, metinlerinde adı geçen kişilikleri üzerine ışık tutar ve metin seçkisi bölümünde de sırf Nietzsche'den yaptığı alıntıları belli başlıklar altında sıralayarak adeta yeni bir metin yazar. Bu kitap Nietzsche'nin ezgisini Deleuze'ün yorumundan dinlemek isteyen herkes, ama bu sefer gerçekten herkes içindir.
Nietzsche, Gilles Deleuze / Fransızcadan çeviren: İlke Karadağ, Otonom Yayıncılık Felsefe dizisi, 102 sayfa, İstanbul 2006.
Otonom Yayıncılık felsefe dizisine Foucault ve Nietzche hakkındaki geniş kapsamlı iki kitapla devam ediyor.