« Anasayfa | Künye | Arşiv 25 Nisan 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Aralık'ta Dergilerin Gündemi Mehmet Âkif

21.12.2006 - 16:53

Türk Edebiyatı dergisi, Mehmet Âkif'in, Rüyan Soydan arşivinden alınan ve daha önce hiç yayınlanmayan bu fotoğrafını aralık sayısının kapağına taşıdı.

Bu yıl, İstiklâl Marşı şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'un vefatının 70. yıldönümü. Bu ay panel, sempozyum gibi çeşitli faaliyetlerle gündeme getirilen büyük şairi edebiyat dergileri de önemli yazılarla anıyor. Türk Edebiyatı dergisinde, Mehmet Âkif hakkında iki önemli yazı yer alıyor. Dergi ayrıca Mehmet Âkif'in daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış bir fotoğrafını da kapağına taşımış. Mehmet Rüyan Soydan arşivinden alınan bu fotoğrafla birlikte Âkif'le ilgili bir belge de derginin sayfaları arasında okuyucuları bekliyor. Prof. Dr. Abdullah Uçman, yazısında Âkif'in Milli Mücadele yıllarını anlatıyor. Uçman, bu kapsamlı yazıda, milli şairin Balıkesir cephesinde başlayan ve Kurtuluş Savaşı'nın sonuna kadar devam eden mücadelesine dikkat çekiyor. Yazıda, bazen cami kürsüsünde bazen köy meydanlarında halkı İstiklâl mücadelesine davet eden Âkif'in konuşmalarından örneklere de yer veriliyor. "Batı dünyasının güçlü oluşunun temelinde birlik ve beraberlik şuuru vardır. Aynı şekilde Müslümanlar için 'hakk-ı hayat' da, ancak birlik ve beraberlikle mümkün görünmektedir. Eğer Müslümanlar yaşamak istiyorlarsa cemaat arasında nifaka, şikaka, dargınlığa, küskünlüğe, ayrılık ve gayrılığa meydan açabilecek en ufak sözlerden, en ehemmiyetsiz görünen hareketlerden bile çekinmelidirler." cümleleri Mehmet Âkif'in Zağnos Paşa Camii'nde yaptığı konuşmadan alınmış bir bölüm. Beşir Ayvazoğlu ise yazısında, Mehmet Âkif'in Üsküdar yıllarından söz ediyor. Fatih Sarıgüzel Mahallesi'nde doğup çocukluğunu ve ilk gençliğini bu semtte yaşayan Âkif'in oturmak için Üsküdar taraflarını tercih ettiği, 1918 yılına kadar her yaz Çengelköyü veya Beylerbeyi'nde ikamet ettiği, bu tarihten sonra da dostlarına yakın olmak için Havuzbaşı'na yerleştiği pek bilinmez. Ayvazoğlu, yazısında, hayatı boyunca kiracı olarak kalan Âkif'in, oturduğu semtleri ve tercih sebeplerini yazısında ayrıntılarıyla anlatıyor.

Mehmet Âkif'e bu ay geniş yer ayıran diğer bir dergi ise Merdiven Şiir. Derginin aralık-ocak sayısında "Mehmet Âkif'i Düşünmek" başlıklı geniş bir dosyada şairin şiiri ve düşünceleri üzerinde duruluyor. Hasan Akay, 'Safahat'ın Öbür Yüzüne Bak, Korkma!' başlıklı yazısında 'Safahat'ın Özel Gizi ve Safahat'ın Sözel Gizi' bölümlerinde şairin ünlü eserine farklı bir bakış açısıyla bakmamıza imkan sağlıyor. Akay, yazısında Âkif'i "Mehmet Âkif, hem 'tasanna'u hem de gerçek sanatı ve 'sanatçılığı' bilen; ancak bu konuda herhangi bir amaç edinmeyi uygun görmeyen, bu bağlamda böbürlenmeyi kendisine yakıştırmayan bir şairdir." ifadelerini kullanıyor. Dergide Cenap Şahabeddin'in Servet-i Fünun dergisinde yayımlanan Safahat Mübdi'i yazısı da yaşadığı dönemde çağdaşı bir şair gözüyle Âkif'i görmemize yardımcı oluyor. Süleymaniye Kürsüsü'nde Âkif'in Cenab'ı ağır bir dille eleştirmesine rağmen Cenab'ın Âkif'i vatan âşığı bir şair olarak tanıttığını görüyoruz. Merdiven Şiir'de A.Ali Ural, Mehmet Can Doğan, Cem Yavuz, Yunus Koray ve Hayriye Ünal da yazılarıyla Mehmet Âkif'i anlatıyor.

Dergâh dergisi de Mehmet Âkif'i ölümünün 70. yılında arka kapağına taşıdı. Nurettin Topçu'nun önceki yıllarda yayınlanan Mehmet Âkif adlı eserinden bir bölümü içeren yazı, 'Âkif'in İsyanı' adını taşıyor. Nurettin Topçu, şiirlerinden yola çıkarak ondaki isyan duygusunu, "Merhametle başlayarak ümitle ve iman ile beslenen, Allah'ın bizde hareketi diyebileceğimiz bir isyandır. Ve bu isyanda hüsran yok, menfaat yok, kin ile kibir yok. İnsanın bir fert olan benliği sanki ebedi bir hayat kaynağında eriyip sönen bir ışık gibi bu isyanda eriyip yok olmuştur." sözleriyle özetliyor.

Aylık kültür ve edebiyat dergisi Ay Vakti de Âkif'i kapağına taşıdı. Dergide Mustafa Özçelik "Mehmet Âkif'in Düşünce Dünyası"; A.Vahap Akbaş, "Safahat"; Necmettin Evci, "Öncü ve Örnek Münevver"; Eyüp Azlal, "Bir Vicdan-ı Tahattür" İhsan Kurt, "Âkif'in İlham Kaynağı" Şeref Akbaba, "Mehmet Âkif Olmak" Celal Türk, "Suya Düş Kalışlar" başlıklı yazılarıyla Âkif'in şiiri, kişiliği ve fikir dünyası üzerinde duruyor. Necmettin Evci, Mehmet Doğan ile Mehmet Âkif konuşmuş. Dergide ayrıca, Safahat'ın bazı bölümlerinden seçilmiş şiirler de yer alıyor.

(Zaman - Ali Pektaş)

27 Aralık 1936'da hayata veda eden İstiklal Marşı şairi Mehmet Âkif Ersoy, vefatının 70. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Yıllardır Âkif'in şiirlerini ve düşüncelerini sayfalarına taşıyan edebiyat dergileri de yazı ve dosyalarla milli şairi anıyor.   
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!