« Anasayfa | Künye | Arşiv 25 Nisan 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Türk Edebiyatı 35. Yıl Özel Sayısı

10.02.2007 - 09:04

"Sevgili Türk Edebiyatı okuyucuları,

400. sayıyla karşınızda olmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Bildiğiniz gibi, Türk Edebiyatı yayın hayatına 1972 Şubat'ında başlamış, ancak 1975 yılı başında tafsiline lüzum görmediğimiz sıkıntılar yüzünden yayınına ara vermek zorunda kalmıştı. Ocak 1977'de yeniden merhaba diyen dergimiz, o tarihten beri hiç ara vermeden okuyucularına ulaşıyor. Bunun Türkiye şartlarında büyük bir başarı olduğunu herhalde kabul edersiniz.

Büyük mutluluk, dedim. Bu mutluluğu okuyucularımızla paylaşmak için 400. sayıyı öncekilerden daha zengin bir sayı olarak hazırlamayı planladık ve kolları sıvadık. İlk işimiz, edebiyat dergiciliğini teşrih masasına yatırmak oldu. Doğrusu zengin bir "Edebiyat Dergiciliği" dosyası 400. sayıya çok yakışırdı. Hayrettin Orhanoğlu, Mehmet Aycı, Yusuf Akçay, Mehmet Erdoğan, Ertuğrul Aydın, Âlim Kahraman, Turan Karataş ve M. Selim Gökçe, yazılarıyla bu dosyaya katkıda bulundular.

Peki, Türk Edebiyatı, bir sanat ve edebiyat dergisi olarak nereden nereye gelmişti? Bu soruya cevap bulabilmek için eski yazı işleri müdürlerinden ulaşabildiklerimizi bir araya getirdik. Turgut Güler, Mehdi Ergüzel, Ömer Lütfi Mete, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Ayla Ağabegüm, Olcay Yazıcı ve Muhterem Yüceyılmaz, hatıralarını ve düşüncelerini uzun uzadıya anlattılar. Bu toplantıda, Türk Edebiyatı'na kuruluşundan beri yazılarıyla katkıda bulunan Altan Deliorman beyefendi de vardı. Elinizdeki sayı, 10 Ocak günü Türk Edebiyatı Vakfı Konferans Salonu'nda yapılan bu renkli toplantıda konuşulanlarla başlıyor ve sözünü ettiğim dosyayla devam ediyor.

Şubat 2007, Türkiye Edebiyat Cemiyeti, Türk Edebiyatı Vakfı ve Türk Edebiyatı dergisinin kurucusu olan merhum Ahmet Kabaklı'nın vefatının 6., dergimizin ilk yazarlarından olan ressam Malik Aksel'in vefatının da 20. yılıdır. Bu vesileyle Ahat Üstüner'in "Ahmet Kabaklı'ya Göre Türkçe" başlıklı yazısına yer verdik ve eski sayılarımızdan birinde Malik Aksel'le yapılmış bir röportajı iktibas ettik. Altan Deliorman da, uzun bir aradan sonra, "Eski Albümden Tanıdık Çehreler" üst başlığıyla yazdığı yazılardan birini 400. sayımıza lûtfetti. "Hezarfen" başlığını taşıyan bu güzel yazı, Türk Edebiyatı'nın başka bir önemli yazarını, merhum Ayhan Songar'ı vefatının 10. yılında sevenlerine hatırlatıyor.

M. Orhan Okay Hoca, "İki Hoca, İki Öğrenci, İki Mektup Dizisi" başlıklı yazısında, Prof. Dr. Fuat Köprülü ile Prof. Dr. Mehmet Kaplan'ı mektuplarından yola çıkarak karşılaştırıyor ve dikkate değer sonuçlara ulaşıyor. Prof. Dr. Abdullah Uçman'la yaptığımız röportajın da ilginizi çekeceğinizi sanıyorum. XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi'ni başından sonuna kadar gözden geçirerek yeniden yayına hazırlayan Prof. Uçman, büyük yazarın edebiyat tarihçiliğini analiz ediyor. Bahriye Çeri ile İlhan Alemdar'ın birlikte hazırladıkları "Ahmet Hâşim'in Unutulan Bir Yazısı" başlıklı yazıya da dikkatinizi çekmek istiyorum. 1925 yılında L'Echo de Turquie dergisinde yayımlanıp unutulan "Türk Edebî Zevkinin Tekâmülü" başlıklı bu Fransızca yazı 400. sayımızda günışığına çıkmış oluyor.

Diğer yazılara gelince: Prof. Dr. Nâzım H. Polat, Nâzım Hikmet'in "Salkımsöğüt" şiirindeki bir imajın kaynağını; Dr. Nuri Sağlam, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın evlilikten kaçmasına sebep olan hastalığını araştırıyor. Necati Tonga, Orhan Veli'nin gözden kaçan bir şiirine dikkatimizi çekerken, Bahtiyar Aslan bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne lâyık görülen Sezai Karakoç'un Gün Doğmadan adlı şiir kitabının nasıl okunması gerektiğini anlatıyor. Prof. Dr. Muhsin Macit, Alaattin Karaca'nın İkinci Yeni Poetikası adlı kitabını, Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay da Hilmi Ziya Ülken'in Şeytanla Konuşmalar'ını değerlendirdiler. Senail Özkan'ın "Sözün ve Sükûtun Felsefesi" başlıklı yazısına özellikle dikkatinizi çekiyorum. Deniz Özbeyli'nin Forster'in hakkındaki denemesiyle Coşkun Çokyiğit ve Hayati Koca'nın sinema yazılarını da, eminim, seveceksiniz.

Bu sayımızın şairleri Cahit Koytak, Ömer Erdem, Kalender Yıldız, Asım Kahveci, Orhan Güdek, A. Uğur Olgar, Zafer Şık ve Seval Karadeniz; hikâyecileri ise Adige Batur ve Funda Özsoy Erdoğan...

Ve tabii zengin bir Kırkambar...

Nice 400. sayılara.

Muhabbetle, efendim."

Türk Edebiyatı Dergisi 35. yıl, 400. sayısında kapsamlı bir özel sayı yayımladı. İşte Türk Edebiyatı'nın özel sayı mektubu...  
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun
Âlemde Ne Var?Tümü »

» Müziğin Gücü / Çeviri: Hale Sert
» İstanbul'daki Muhalif İranlıların Kısa Tarihi - 2 / Cihan Aktaş
» Tahran Kitap Fuarı'nda İlginç Bir Panel - 1 / Cihan Aktaş
» Benazir Butto'nun Son Sözleri / Çeviri: Hale Sert
» Temizlik: Nereden Nereye... / Çeviri: Hale Sert

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!