« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

"Gezgin Kültür" Yayın Hayatına Başladı

14.02.2007 - 08:53

Şubatta yeni bir dergi gözlerini açtı: Gezgin Kültür. Dergiyi elime aldığımda içinde "soğuk bir havada gezmek" hakkında bir yazı olmasını diledim. Hayalimdeki yazı yerine dergiyi açtığımda içindekiler haritasını inceleyerek "kendi yolumu bulma" önerisiyle karşılaştım. "Gezgin Kültür", aylık olarak yayımlanacak bir "Gezi Kültürü Dergisi". "Detayların gücünü, ayrıntılar içinde saklı güzellikleri paylaşma"yı hedefleyen Gezgin Kültür'ün Yazı işleri Müdürlüğü'nü daha önce Keşkül'deki fotoğraflarından aşina olduğumuz Halit Ömer Camcı üstlenmiş. Camcı "Merhaba" yazısında "Dünyada görecek daha çok yer, bakılacak milyarlarca yüz, koklanacak sayısız çiçek, yaşanacak daha çok macera var" diyor.

Cahit Irmak, Seyit N. Erkal, Ercan Alkan, Sait Aykut, Asım Fahri Çelik'in Yayın Kurulunu oluşturduğu Gezgin Kültür Dergisi, farklı temalarla tarihten coğrafyaya, canlı ve içinde kaybolduğumuz fotoğraflarıyla yer kabuğunun farklı yerlerinde renkli bir gezinti vaat ediyor.

Gezgin'in duru ve güzel fotoğrafları 6 farklı fotoğrafçının bakışını yansıtacak: Mehmet Demirci, Halit Ömer Camcı, Oğuz Metehan Kurt, Mustafa Yılmaz, İlker Gürer, Münci A. Poyraz.

**

Gezgin'in ilk sayısı Ayasofya'yı sayfalarında ağırlıyor. İki mimar, yüz usta ve on bin işçinin gayretiyle 532 yılından beri ayakta durmayı başaran Ayasofya'nın öyküsünü Cahit Irmak anlatmış.

İbn Batuta Seyahatnamesi'ni çeviren Said Aykut uzun yıllar süren gezilerinden sonra anlattıkları alayla karşılanan ve sözlerine inanılmayan İbn Batuta'nın gezileriyle bizi tanıştırıyor.

Asım Fahri Çelik'in Kapadokya, Cemal Öztürk'ün "Yüzyılları Aydınlatan Işık Mevlana Celaleddin Rumi", yine Asım Fahri Çelik'in "Üzümün Hikayesi" ilk sayının yazıları.

Gezgin okuyucusunu sayfalarında birkaç koldan gezdiriyor. İçindekiler kısmındaki yol haritalarıyla ana yazılara ulaşıyorsunuz. Gezi yollarındaki sürprizler gibi sayfalar arasında dolaşırken yeni yazılarla karşılaşıyorsunuz. Erol Çağlar da "Ayasofya'nın Kaderi Hep Aynı" yazısı bunlardan birisi. Yazı, Ayasofya'yı restorasyonları ve adaşları bakımından inceliyor.

Gezgin fotoğraflardan yola çıkan yazılarla bezeli bir dergi mi? Konuları ve yazılarıyla gündemi kavrayacak, aynı zamanda da görsel bir şölen vaat edebilecek mi? Soruların cevabı henüz belli değil elbette. Yolculuklarının uzun soluklu olmasını, her sayıyla Gezgin'in okuyucusunu yerleşik hayatın rutin eylemlerinden "gezgin"liğe teşvik edebilmesini dilerim. Umarım "yerleşik" bir yapı almadan hayallerin sınırında okuyucuyu gezdirebilir.

(40ikindi Kitap)

Şubatta yeni bir dergi gözlerini açtı: Gezgin Kültür. Dergiyi elime aldığımda içinde "soğuk bir havada gezmek" hakkında bir yazı olmasını diledim...  
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!