Anlayış bu ayki sayısında aylardır tartışılan cumhurbaşkanlığı seçimini masaya yatırıyor. Beklenenden daha sakin geçen süreç TopluYORUM'da esaslı bir soru etrafında ele alınıyor: Sermaye mi belirli olacak, ideoloji mi? Memleket Hâli'nde Yücel Bulut, ulusal ve uluslararası düzlemde önemli sonuçlar doğuracak bu seçimin sakin geçmesinin tesadüflere terk edilmiş olduğu anlamına gelmediğini söylüyor ve muhtemel sonuçların getiri ve götürülerini değerlendiriyor.
Kapak yazılarında Abdülhamit Kırmızı, önümüzdeki günlerin ülkenin geleceğini belirleme hakkını millet iradesine bırakmak istemeyen çevrelerin çırpınışlarına şahit olacağını belirtiyor. Taha Özhan ise bugün Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesine karşı çıkan siyasetçilerin 'istikrarlı' bir şekilde Özal'ın cumhurbaşkanlığına da karşı çıktığını basın arşivleri çerçevesinde hatırlatıyor. Bu ayki SöyleşiYORUM'un konuğu olan Radikal gazetesi yazarlarından Avni Özgürel'e göre ise cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili işareti Türkiye'nin büyük sermayesinden almak gerekiyor. Türkiye'nin tüm kesimlerine yayılan bir cehaletten şikayetçi olan Özgürel, PKK, Kuzey Irak ve derin devlet konularında ses getirecek açıklamalarda bulunuyor.
Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Özel, "Türkiye'nin eliti, Avrupa'nın halkı" başlıklı yazısında Türkiye-AB ilişkilerinin tarafları olan Avrupalı ve Türkiyeli halk ve elitlerin pozisyonlarının elli yıl gibi bir süre içerisinde ters istikamette değiştiğini belirttikten sonra ekliyor: Türkiye'deki elitlerin konumunu belirleyen temel unsur iddia edildiği gibi "ulusal egemenliğin elden gitmesi" değildir, "hakikatte elden gidecek tek şey, kendi halkları üzerinde kurdukları despotluktur."
Anlayış'ın bu ayki Dosya konusu "Nükleer Silah Terörü". Talha Köse, Sohbet Karbuz, Berdal Aral, Hakkı Uygur ve Orhan Gazigil, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra korku siyasetinin bir parçası olarak kullanılan nükleer silahların askerî, stratejik, psikolojik ve ideolojik cepheleri hakkında nükleer silah sahibi olan ve olmaya çalışan ülkeler üzerinden derinlikli tahlillerde bulunuyorlar.
Türkiye Siyaset'te Nuh Yılmaz "Ermeni Soykırımı" tasarısının, yerli unsurlarını dışlayarak kendi elini zayıflatan Türkiye'nin çözmesi gereken derin sorunlardan birisi olduğu tespitinde bulunuyor. Taha Özhan ve Talha Köse ortaklaşa hazırladıkları Kuzey Irak dosyasında Türkiye'nin Kıbrıs politikasını psikolojik bir eşik haline getirerek 30 yıl kaybettiğini vurgulayıp "yeni Kıbrıs'ımız Kuzey Irak olmasın" temennisinde bulunuyorlar.
Türkiye Ekonomi'de İbrahim Öztürk, TÜSİAD'ın cumhurbaşkanlığı seçimindeki desteğinin gerçekte kime ve neye olduğunu tarihî seyriyle birlikte irdeliyor ve istikrarın artık ülkede herkese lazım olan bir kamusal mal haline geldiğinin altını çiziyor.
Dünya Siyaset'te üç tutuklu Filistinli milletvekilinin Türkiye'ye gelen eşleri ile görüşen Zahide Tuba Kor, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin dramına dikkat çekerken; Mustafa Şentop ise Bosna Davası'na yönelik verilen kararı, 'şark' için her zaman ayrı bir standart uygulayabilen Batılı zihniyetin hukukun krizine yoruyor. Hasan Kösebalaban ise Çin'in mevcut dünya düzeni içerisindeki konumuna dair üç farklı yaklaşımı ele alıyor.
Bu ayki Toplum bölümünde kaleme aldığı "Bülbüller niçin kargaca şakır?" başlıklı yazısında İhsan Fazlıoğlu, sürekliliği kesintiye uğratılmış bir medeniyet geleneğine mensup fertlerin bütün enerjilerini "mevcut kurulu oyuna karşı çıkarak harcamaları sebebiyle yeni bir oyun kuramayacakları" tespitinde bulunuyor.
Nazife Şişman, Sadık Ünay, Vügar İmanbeyli, Mücahit Küçükyılmaz ve Ebru Afat, bu ayki Anlayış'ın öne çıkan diğer yazarlarından bazıları...
Anlayış bu ayki sayısında aylardır tartışılan cumhurbaşkanlığı seçimini masaya yatırıyor. Beklenenden daha sakin geçen süreç TopluYORUM'da esaslı bir soru etrafında ele alınıyor: Sermaye mi belirli olacak, ideoloji mi?