« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Dergi Sergeni ]

Yaz Sonu Türk Edebiyatı

18.09.2007 - 23:58

Türk Edebiyatı Eylül ayında farklı inceleme ve eleştiri yazılarıyla ön plana çıkıyor. Dergi, Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Argunşah'la Türkçenin meselelerine dair bir söyleşiyle başlıyor. Argunşah, genel kanaatin aksine, Türkçenin kirlenmediği, yazılı metinlerde temiz ve zengin bir dilin kullanıldığı görüşünü savunuyor ve "Bugünkü dilimiz daha, daha Türkçedir" diyor. Yine Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nevzat Özkan dil meselesini ele alan yazısında Türkçe deyince bazılarının aklına hâlâ ilim dili olma kabiliyetinden mahrum, gün geçtikçe İngilizce veya Rusça gibi dillerin etkisi altına giren, yazım ve söyleyiş hatalarıyla dolu sıradan bir dilin geldiğini; hâlbuki Türkçenin yaşayan en eski dillerden biri olduğunu, en eski medeniyet alanları olarak kabul edilen üç kıt'ada (Asya, Avrupa ve Afrika'da) binlerce şair ve yazarın düşünce ve duygularına tercüman olduğunu, izlenebilen tarihî devirlerde 100'den fazla Türk devletinin geçerli dili olarak kullanıldığını anlatıyor.

Bahtiyar Aslan ve Ayşe Göktürk Tunceroğlu hikâyeleriyle, Hülya Atakan'ın "Yasemin Kokulu Şehirler" denemesiyle, Funda Özsoy Erdoğan ise, Selim İleri'nin son romanı Hepsi Alev kitabı hakkındaki ilginç tespitiyle dergide yerini alıyor. Genç bir akademisyen olan Seval Şahin, Recaizade Mahmud Ekrem'in Pejmürde adlı kitabına ismini veren "Pejmürde" adlı şiirin Tevfik Fikret'e ait olduğunu bugüne kadar niçin kimsenin fark edemediğini sorgularken, Özge Şahin, Cahit Sıtkı'nın Ziya'ya Mektuplar'ının üçüncü baskısında nasıl katledildiğini gözler önüne seriyor. Nazire Erbay da, 100 Temel Eser tartışmaları sırasında ismi gündeme gelen Bahaettin Özkişi'nin yayımlanmamış iki hikâyesi ve bu hikâyeler hakkında kısa bir değerlendirmesiyle katılıyor dergiye. Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Balkan Harbi'ne katılmış iki kardeşten birinin acılı mektubunu paylaşıyor.

"Türk Kimliğinin Yeniden Teşekkülü", Ömer Seyfettin'in "Ashab-ı Kehfimiz" adlı hikâyesi, Ahmet Muhtar Nasuhoğlu'nın Yâd-ı Mâzi adlı hatıratı, Yaroslav Haşek ve ünlü romanı Aslan Asker Şvayk hakkındaki değerlendirme yazıları okuyucuyu farklı eserlerle tanıştırıyor.

Türk Edebiyatı'nın bu sayıdaki şairleri ise Mehmet Aycı, Filiz Bezirgân, Emre Şimşek, Kalender Yıldız, Sabahattin İşçimen ve Ahmet Hamit Yıldız.

Türk Edebiyatı Eylül ayında farklı inceleme ve eleştiri yazılarıyla ön plana çıkıyor. Dergi, Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Prof.  
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!