A. Ali Ural, "Güneşimin Önünden Çekil" isimli son kitabında denemeleriyle bu kez portreler çiziyor okurlarına. Biyografi yazarlarının alışılmış ansiklopedi dilini kullanmaktan kaçınan Ural, şair kimliğinin biçimlendirdiği edebî bir üslupla boyuyor Doğu ve Batı'dan seçtiği portreleri. Şiir ve hikaye dilinin imkânlarından yararlanarak derinleştirilen her cümle bir fotoğraf karesi gibi hafızalara kazınıyor.
Yetmiş portre denemesi bulunan kitapta; Cervantes'ten Şeyh Galib'e; Tolstoy'dan Rilke'ye; İkbal'den Tagore'a; Van Gogh'dan Hattat Hafız Osman'a; Beethoven'den Dede Efendi'ye; Arşimet'ten Galilei'ye; Diyojen'den Kierkegaard'a, İmam-ı Gazali'den İmam-ı Rabbânî'ye; Ebu Hanîfe'den İmam Şafiî'ye; İbn Arabî'den Azîz Mahmud Hüdâyî'ye kadar bir çok tanıdık isimle karşılaşacaksınız, gerçekten tanımadığınız. Öte yandan Mevlana'yı sadece üç kelimeyle anlattığı bölümde okuyucularına güzel bir vaadi de var Ali Ural'ın. Yazarın okurlarına verdiği sözü ne zaman gerçekleştireceğini bilemiyoruz ama kitabı elinize alır almaz bir dünya seyahatine çıkacağınızdan emin olabilirsiniz. Üstelik yüzyıllardan yüzyıllara savrulacağınız zamanlar üstü bir yolculuk olacak bu. Kâh Newton'un elması düşecek başınıza, kâh Yahya Efendi'nin nar suyuna dönüşmüş şarabından içeceksiniz, Yunus Emre'yle odun toplarken dergâha, Tolstoy'la üçüncü mevki bir kompartımanda yolculuk yapacaksınız son istasyona.
İnsan hayatı sanatın değişik formlarıyla tasvir edildi tarih boyu; bir resimde, bir heykelde, bir romanda yeni renkler, yeni çizgiler kazandı. A.Ali Ural, Diyojen'in Büyük İskender'e söylediği "Güneşimin Önünden Çekil"cümlesiyle taçlandırdığı kitabında bu kez insan derinliğine şair bakışıyla nüfuz etmeye çalışıyor ve sığ hayatlardan derin hayatlara çağırıyor okurunu.
Şule Yayınları'ndan okuyucuyla buluşan Ali Ural, "Güneşimin Önünden Çekil" isimli son kitabında denemeleriyle bu kez portreler çiziyor okurlarına.