Edebiyat Ortamı, on yıl aradan sonra, yeni bir yönetim, yeni bir anlayış ve yeni bir biçimle yayın hayatına başlıyor. Dergimizin bu ikinci döneminde yayın periyodu 'iki aylık' olacak.
Siyasetin, edebiyatın, düşüncenin kendi kulvarını bulmakta zorlandığı günlerden geçiyoruz. Türkiye, kendini arıyor. Dünya ise, kendini mutsuzluktan kurtaracak Türkiye'yi bekliyor.
Türkiye, dinamik bir ülke. Canlı. Vitalitesi yüksek. Kendine özgü çelişkileri var. Bu canlılık ve çelişki içinde arayışını sürdürüyor. Bu arayışın, geleceğe, zarif ve dingin bir şekil verebilmesinin 'dil'in imkanlarından yararlanma yeteneğiyle yakın ilişkisi olduğuna inanıyoruz. Türkiye, bu yeteneğe sahip. Sadece, biraz daha bakışlarını parlatması, gözlerini ovuşturması gerekiyor.
Şairin sesi, ülkenin sesidir. Düşüncenin aynası 'dil'dir.
Bir ülke, kendi sesini, şairin sesi içinde yeniden duyabiliyorsa; kendini şiirin zengin dünyası içinde arama çabasını gösteriyorsa, geleceğine hükmediyor demektir. Toplumsal zarafet, iç derinliğe sahip bireylerin görkemiyle kendini açıklar, açığa çıkarır. Edebiyat, bir metinler topluluğu değil, bir duyuş biçimidir. Duyuşun zarafetidir. * Edebiyat Ortamı'nın bu sayısı, Mustafa Aydoğan'ın, dergi, edebiyat ve toplum ilişkisini ele aldığı 'Güzellik Hepimizi Pusuda Bekliyor' yazısıyla başlıyor.
Bu sayımızda Arif Ay, Mustafa Aydoğan, Ali Emre, Mustafa Celep, Emre Döğer, Mediha İstanbullu, G. Burcu Narin ve Habil Sağlam'ın şiirleri yer alıyor.
Arif Ay'ın, edebiyatın 'güncel'ine değinen/eleştiren 'Dergiler Arasında' başlıklı yazısı her sayımızda yer alacak. Usta şairimizin bu eleştirilerinin edebiyat ortamına ciddi katkıları olacağını düşünüyoruz.
Gökhan Özcan, bu sayımıza 'Kalp Yetmezliği' adlı öyküsüyle katılıyor.
Her sayımızda, edebiyat dünyamızın önemli isimlerden biriyle yapılmış söyleşi yer alacak. Bu sayımızın söyleşisini şair Erdem Bayazıt ile yaptık.
Erdal Çakır, 'Sanat, Yetenek ve Gürültü' başlıklı yazısıyla, Turan Karataş 'Toplu Şiirler' adı altında yayınlanan kitaplara esaslı bir eleştirdiği yazısıyla, Şaban Abak ise Nasreddin Hoca fıkralarına farklı bir yorum getiren yazısıyla, Dinçer Eşitgin ve Sadık Yalsızuçanlar ise Oğuz Atay üzerine kaleme aldıkları yazılar bu sayımıza katıldılar.
Dergimizin her sayısında, bir fotoğraf ve bu fotoğrafa ilişkin yorum yer alacak. Yazarımız Gökhan Özcan'ın katkılarıyla sürecek olan bu bölüme zaman içinde başka yazarlarımız da yorumlarıyla katılacak.
Osman Özbahçe'nin yazısı, Cahit Zarifoğlu'nun Yaşamak adlı kitabı çerçevesinde yazılmış bir hayat öyküsü. İsmet Özel'in mısralarının başlık olarak konduğu bu yazıyı da okurlarımızın dikkatine sunuyoruz.
Turan Karataş'ın 'Kitaplarda' başlıklı değinilerini bundan böyle her sayımızda bulacaksınız. Bu değinilerin Arif Ay'ın değinileriyle birlikte dergimize sıcak bir hava katacağını umuyoruz.
Edebiyat Ortamı, Mart-Nisan 2008 sayısı ile yayın hayatına başladı. Edebiyat Ortamı, on yıl aradan sonra, yeni bir yönetim, yeni bir anlayış ve yeni bir biçimle yayın hayatına başlıyor.