Türk Edebiyatı kıyısından geçilen bir konuyu dosya konusu olarak incelemeye çağırıyor. Beşir Ayvazoğlu sunuş yazısında, "Evet, bu sayıdaki dosya konusu "Ölüm". Konu elbette pek iç açıcı değil; fakat yok sayamayacağımız ve asla kaçamayacağımız bu gerçek, edebiyatın da vazgeçilmez temalarından biridir." diyor. Dosyada, Senail Özkan'ın ölüme felsefî açıdan yaklaştığı "Ölümün Ontolojik Temeli", Hayrettin Orhanoğlu'nun "Modern Hayatın Gizli Aynası: Ölüm" başlıklı yazılarının yanı sıra, Mehmet Samsakçı ve Hasan Akay'ın, ölüme Yahya Kemal'in penceresinden baktıkları incelemeleri, Seval Şahin, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın hikâyelerinde; Kabil Demirkıran, Ziya Osman Saba'nın şiirlerinde; Beyhan Kanter de Halit Ziya Uşaklıgil'in romanlarında ölüm temasının izlerini sürmüşler. Sezai Karakoç'un şiirlerinde ölüm temasını gözden geçiren Turan Karataş'ın yazısının başlığı da şöyle: "Ölümün Acısını Artıran İki Figür: 'Anneler ve Çocuklar'".
Dosyada, Yunus Emre, Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Necip Fazıl, Ziya Osman Saba ve Cahit Sıtkı Tarancı'dan ölüm şiirlerine de yer veriliyor.
Bu sayının önemli röportajı son zamanlarda mimarlık tarihimiz üzerine yaptığı çalışmalarla dikkati çeken Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman Can. On dokuzuncu yüzyılda yapılmış çok sayıda önemli eserin mimarları oldukları iddia edilen Balyanların aslında sadece müteahhitlik yaptıklarını, onlara mal edilen eserlerin başka mimarlara ait olduğunu arşiv belgelerine dayanarak ispatlıyor. Bu yüzyılın en önemli mimari eserlerinin bir Ermeni aileye mal edilmesinin sadece kültürel değil siyasî boyutlarının da olduğunu düşünen Selman Can, sanat tarihçilerinden çoğunun Osmanlıca bilmediği gerçeğini vurguluyor.
"Dülger İbrahim Efendi'nin Ölümü" hikâye, "Eskici Dükkânı, Siyah Beyaz Fotoğraflar" denemesi, vefatının 15. yılında Sâmiha Ayverdi'nin yayınlanmamış bir yazısının da yer aldığı Türk edebiyatı sayfalarında bu tanıtımdakinden fazlasını barındırıyor. Özhan Eren'le "120" kritiği bunlardan birisi...
Türk Edebiyatı kıyısından geçilen bir konuyu dosya konusu olarak incelemeye çağırıyor. Beşir Ayvazoğlu sunuş yazısında, "Evet, bu sayıdaki dosya konusu "Ölüm". Konu elbette pek iç açıcı değil; fakat yok sayamayacağımız ve asla kaçamayacağımız bu gerçek, edebiyatın da vazgeçilmez temalarından biridir." diyor.