« Anasayfa | Künye | Arşiv 20 Nisan 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Bir Enstrüman ]

Yan Flüt

24.02.2006 - 11:36

Batı müziğinde en çok kullanılan flüt cinsi olan yan flütün Çin'de M.Ö. 900 yılından beri kullanıldığı bilinmektedir. Flüt, Avrupa'ya 12. yüzyılda, öncelikle Almanca konuşulan bölgeler olmak üzere girmiş ve ilk önceleri çoğunlukla askerî bandolarda kullanılmıştır. "Alman flütü" isminin verilmesi bu zamana denk gelmektedir. Flüt daha sonra 16 ve 17. yüzyılda oda müziğinde kullanılan bir enstrüman haline dönüşmeye başlamıştır. Bu ilk flütler, 6 parmak deliğinden ibaret tek parçadan oluşmaktaydı. Ancak 1600'lerde flüt, birbirine bağlı 3 parçadan ibaret olarak yeniden tasarlanmıştır. Aşamalı olarak flüte daha fazla tuş eklenmiş ve orkestra parçalarında yerini almaya başlamıştır. 1800'lü yıllarda 4 tuşlu flüt en çok kullanılan türü olmakla beraber, 8 tuşlusu da geliştirilmiştir.

Ünlü Alman flütçü Tehobald Boehm, sanatının zirvesine ulaştığı yıllarda, kullanılan yan flütlerin ihtiyaca cevap vermekte yetersiz kaldığını görmüştür. Çağ, müzik edebiyatının olağanüstü gelişme gösterdiği bir çağdır. Bestecilerin ifade gücü, çalgıların teknik gelişmişlikleriyle sınırlı da olsa bu sınır zorlanmaktadır. Besteciler sınır tanımazken, çalgılar yetersiz kalmaktadır.

Bu düşünceden yola çıkan Boehm, 1832 yılında akustik (ses fiziği) bilgisi ile sanatındaki becerisini birleştirerek, bugünkü modern flütü geliştirmiştir. Yan flüt, bu yüzden "Boehm flüt" adıyla da bilinmektedir.

Yan flüt, orkestraların ve bandoların önemli bir melodi çalgısıdır. İlk zamanlarda abanoz ağacından yapılırdı. Günümüzde ağaç flütler hâlâ kullanılıyor olmasına rağmen çok yaygın değildir. Bakır alaşımlı, gümüş, krom ve nikel gibi paslanmaz madenlerle kaplanmış parlak metallerden yapılanlar en çok kullanılanlarıdır. En değerlileri de gümüş ve altından yapılanlarıdır. Yan flütün iç çapı 1,9 cm, uzunluğu 67 cm'dir. Üç ana parçadan oluşmaktadır. Baştaraf hafif konik, orta ve uç kısmındaki parçalar silindirik boru şeklindedir. Üzerindeki ("perde" diye adlandırılan) deliklerin birbirine uzaklıkları ve çapları farklı ölçülerdedir.

Boyu yaklaşık 30 cm olan yan flütün bir küçüğüne pikolo denir. Pikolo, yan flütün hemen hemen kopyası gibidir. Pikolonun boyuna yakın bir benzeri ise fifredir. Fifre, ağaçtan yapılmıştır, üzerindeki mekanizma daha basittir. Her ikisi de yan flüte göre bir oktav tiz ses verirler. Üçü de üfleme tekniği bakımından birbirine benzeyen çalgılardır. Son yıllarda yan flütün alto ve bas çeşitleri de üretilmiştir fakat yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Bazı çalgılar sol anahtarına göre ikinci aralığa yazılan "la" notasını, başka bir ses gibi kabul eder. Örneğin klarnetlerden bir tanesi, portenin altındaki birinci çizgiye yazılan "do" sesini "si bemol" olarak verir. O yüzden bu klarnete "si bemol klarnet" denilmiştir. Bu tip çalgılar "transpoze çalgılar" olarak adlandırılırlar. Yan flüt, sol anahtarını kullanır. Transpoze çalgı olmadığı için notaların yerlerini değiştirmeden okur.

En kalın sesi portenin altına çizilen birinci ilave çizgideki "do"dur. Bu yüzden "do flüt" olarak da bilinir. Fazla kullanılmamakla birlikte do sesinin altına inen flütler de vardır. En ince sesi ise portenin üstüne çizilen, beşinci ilave çizgiden sonraki "do"dur. İnceye doğru bu sınır birkaç ses daha zorlansa da bu seslerin kullanımı çok yaygın değildir. Genellikle ses sınırı üç oktav diye tanıtılır.

Nefesli çalgıların birçoğunda (klarnet, obua, zurna gibi) ses çıkarmaya yarayan bir düzenek (dil) vardır. Yan flüt, pikolo, fifre ve ney'de doğrudan ses çıkarmayı sağlayan bir düzenek olmadığı için "dilsiz nefesli çalgılar" grubunda sayılırlar.

Nefesli çalgılar için bir başka gruplama da, üretiminde kullanılan maddeye göre yapılır. "Bakır nefesliler" ve "ağaç nefesliler" şeklindeki bu gruplamaya göre yan flüt her ne kadar metalden yapılmış olsa da "ağaç nefesliler" grubunda yer alır.

Yan flüt; parlak sesi ve kıvrak hareketleri yapabilme özellikleri dolayısıyla etkileyici melodileri çalmada çok kullanılan önemli bir solo ve eşlik çalgısıdır. Toplumsal olaylardan zafer coşkularını, sevinç ve mutlulukları, insan sevgisini, özgürlüğü, ilkbahar ve yazın doğal hareketliliğini, çiçekleri ve kuşların cıvıltısını müzikle anlatmayı en güzel yapan çalgıdır. Sesinde karamsarlık yoktur.

Not: Yazı hazırlanırken Yurtrenkleri Yayınları'ndan çıkan Mustafa Arı imzalı "Yan Flüt Metodu" kitabından yararlanılmıştır.

Yan flüt; parlak sesi ve kıvrak hareketleri yapabilme özellikleri dolayısıyla etkileyici melodileri çalmada çok kullanılan önemli bir solo ve eşlik çalgısıdır.  
Müzik DünyasındanTümü »

» Abbey Road'un Etkisi Sürüyor
» Cazdan Habersiz Kalmayın
» Albüm Kapaklarında Eskiye Dönüş
» Grammy Müzesi'nde Müziğe Dair Herşey
» Nintendo Wii'yle Orkestramı Kurup Yönettim / Hakan Gence
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Toplam 47 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

yanflüt

yaşasın yan flüt:)))))))))))

mecnun (19.01.2010 - 16:37)


uygun fiyata müzik eğitimi alınabilecek adresler

www.kemandersleri.net
www.klasikgitardersi.net
www.muzikkurslari.net
www.yanflutdersleri.com
www.elektrogitardersi.net
www.sandersleri.net
www.davuldersi.net
www.taksimsanat.com

taksimsanat (26.10.2008 - 23:29)


FLÜT..

İzmir de oturan flüt aşıklarııı:P flüt,şan ve piyano dersi verilir.Bu arada Yan Flüt diye bir şey kalmadı arkadaşlar.Düzü var mı ki yanı olsun? Flüt diyoruz ona yani... DeRS ile ilgili bilgi almak isteyenler için mail adresim: as-et@hotmail.com

kat_har_sis (03.09.2008 - 11:14)


öğrenmenin yaşı!

hiçbir zaman hiçbir şey için geç değildir... yetenek, azim ve sabır başarıya götürür... iletişim için; cinarculcu@gmail.com ya da ozelmavinota.com adreslerini kullanabilirsiniz :)

mavinota (11.07.2008 - 21:44)


konu müzik hele de yan flütse :)

öncelikle tüm site sakinlerine merhaba demek geldi içimden :) yaş kırk olunca kırkindi tam bana göre diye düşündüm. H.Ü. devlet konservatuvarı mezunu olarak müzikle ilgili her konuda yardımcı olmaya hazırım... bilgimizi paylaşalım, bilmiyorsak öğrenelim...

mavinota (11.07.2008 - 21:41)


banaa yan flut ogretin

arkadaslar 21 yasindayimm istanbulda oturuyorum ve cok fazla yan flut ogrenmek istiorum acaba ck mu gec kaldim.kafamda cok karisti kimi cok kolay kimi ck zor calmak dio kisaca bana ders vercek birini ariorum lutfen yardimm:)

tubikk87 (30.06.2008 - 23:43)


ankarada yan flüt ve klarnet dersi verilir

mrb ben kürşat.ankarada profesyonel ve deneyimli bir hocadan rahat ve güvenilir bir ortamda yan flüt ve klarnet dersini uygun bir fiyata almak istemezmisiniz saat ücreti 25 ytl dir.irtibat tel:05053565763 e mail:akinisa@hotmail.com

akinisa (04.05.2008 - 16:57)


Yan flüt ve solfej dersi verebilirim

ANKARADA OTURAN YANFLÜT DERSİ ALMAK İSTEYEN ARKADAŞLAR..

G.Ü.MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ SON SINIFTAYIM.YAN FLÜT DERSİ ALMAK İSTEYENLER MAİL ADRESİMDEN ULAŞABİLİRLER.
foramadeusmozart@hotmail.com

madigan (25.04.2008 - 12:44)


Merhaba

YAN FLÜT ATÖLYESİ

Kültür Dostları Derneği'nde deneyimli hoca eşliğinde YAN FLÜT dersi çalışmaları başlıyor. Birebir veya toplu olarak eğitim almak mümkündür.


Ders Konuları.
-Nota
-Şan
-Solfej
-Repartuar konularında dersler verilecektir.



KÜLTÜR DOSTLARI DERNEĞİ
Üsküdar/İstanbul

E-posta

kulturdostlaridernegi@mynet.com


Msn Adresi:
saadet@ironiorganizasyon.com



dernek (23.02.2008 - 11:19)


nota

merhabalar. 30undan sonra öğrenelir mi acaba yan flüt? bana yardımcı olur musunuz. başladım ve çok beğendim. elvancam77@hotmail.com notalarınız varsa çok mutlu olurum

elvancam77 (06.02.2008 - 12:27)


nota

yeni başladım. notalardan bende rica edebilir miyim

elvancam77 (06.02.2008 - 12:22)


Nota konusunda yardımcı olabilirim

Nota konusunda istiyenlere yardımcı olabilirim.

mcclayn18@hotmail.com

pentagrammm (23.12.2007 - 22:55)


ders verebilirim

güzel sanatlar lisesi mezunuym.isteyne ders verebilirim.MBEUSRUCTU@hotmail.com

burcu67 (06.12.2007 - 21:16)


yan flüt dersi taksim sanat

özel bire bir yan flüt dersleri aylık 120ytl haftada 1 gün 1 saat günü ve saati öğrenciler seçer dersler konusunda uzman kişiler tarafından verilmektedir daha fazla bilgi için http://www.yanflutdersi.com

taksimsanat (22.11.2007 - 11:39)


DERS VEREBİLİRİM

arklar güzel sanatlar lisesi mezunuyum niğde ünv müzik öğretmenliği 2.sınıf öğrencisiyim yan flüt dersi isteyenlara verebilirim kayseri ve niğde arasında ayrıca nota paylaşmak isteyen varsa paylaşabilirimde ben popüler şarkıların hepsini kulaktan çıkarıyorum nota olarakta yazıp gönderebilirim:)adresim celloeda@hotmail.com

celloeda (27.08.2007 - 19:53)


tekrar istek

arkadaşlar yan flüte yeni başladım kendi klendime öğrebiyorum bir kaç parçayı çaldım ama bazıları yarım kaldı mesela dido burada nota konusunda yardım edeceğini belirten arkadaşlar olmuştu ama hiç birinden cvp gelmedi lütfen nota gönderecek birileri varsa yardımcı olsun rica ediyorum adresim pirlanta_sozler@hotmail.com

pirlanta (24.08.2007 - 15:04)


istek

şebnem ferah-sigara kazım koyuncu-dido gibi bir kaç parça istiyorum elinizdeki güzel parçaların notalarını istiyorum göndermek isteyen olursa adresim pirlanta_sozler@hotmail.com teşekkürler

pirlanta (17.08.2007 - 18:17)


ankarada yan flüt gitar piano ve şan dersleri

Profesyonel ve deneyimli öğretmenlerden uygun fiyatlarda ve akademik bir ortamda verilen derslerimiz.
Gitar ders saati : 10 YTL.
Yan Flüt ders saati : 20 YTL.
Piyano ders saati : 30 YTL.
Şan ders saati : 30 YTL.


Müzik bölümlerine hazırlanan öğrencilerimiz için kurs programımız vardır.

Adres : Konur 1 sokak 15/15 Kızılay/ANKARA (Büyük İmge Kitabevi yanı)
Mail Adresi : ozgunmuzikakademisi@yahoo.com.tr
Telefon : 0 312 417 17 20
GSM : 0 505 679 25 91

ozgunmuzik (02.08.2007 - 16:31)


yardımmmm

yan flüt dersi almak istiyorum yanlız vardiyalı calıştıgım için gunlerim ders saatlerine uymuyor biri yardım etsin guven_5858@hotmail.com burdan bana ulasa bilirsiniz

chavez (28.07.2007 - 15:21)


yardımcı olursanız sevinirim

yan flüt alacagım fakat 17 yasındayım ve kursa gitme imkanım yok acaba flüte baslamak için fazlamı gec kaldım yasımdan dolayı ve satılan cd lerle kendi kendime ögrenebilirmiyim? satıcı cd ile kendin ogrenebilirsin dedi.konu hakkında bilgisi olan arkadaslar yardımcı olurca sevinirim.tesekkürler

maximilyen (18.07.2007 - 21:37)


bana yardıımmmmm...

merhaba arkadaşlar ben bir yan flüt aldım ama çalamıyorummm.nolur bana yardım edin ne nota biliyorum neda başka bişey ses bile zor çıkıyo.işin kötüsü bana ders verebilecek kimseyi bulamadım.en kolay nasıl öğrenebilrim?

ozgecan (10.06.2007 - 23:54)


yamaha 211 modeli

ankarada uygun fiyatla yamaha 211 modeli almak isteyenler benimler irtibata geçerlerse yardımcı olurum.numaralarım 05334813652--*--05445970614

differentaltocu (29.04.2007 - 00:47)


flüt dersi ankara

ankarada ozel saksafon klarnet ve yan flüt dersi almak isteyenler icin saat ucreti 20 ytlden yaninda nota okuma ritm vb.temel muzik konularini ucretsiz olarak vermekteyim ayrica isteyenlere uygun fiyatlarla saksafon (300 dolar) ve klarnet (200dolar) yan flüt (180dolar)temin edebilirim ilgilenenler icin mail adresim erkan_baser_gs@hotmail.com tel numaralarim: 0544 597 06 14-- 0533 481 36 52 SAYGILARIMLA

differentaltocu (24.04.2007 - 22:00)


yan flüt gönüllüleri

ben anadolu güzel sanatlar lisesi mezunuyum 6senedir yan flüt calıyorum su anda konservatuarda calgımı kanun la devam ettiriyorum.fakat hala yan flüt calıyorum sakaryada oturan ve ders almak ısteyen arkadaslara fiyatta da yardımcı olarak ders verılır.ulasmak ısteyenlere maıl adresım/sonbu_sonya@hotmail.com

dersonya (14.04.2007 - 12:53)


flüt

slm ankaradayım ve flüt dersi veriyorum.klasik ve pop notaları arayanlarada yardımcı olabilirim.haydin_80@hotmail.com

haydin (12.12.2006 - 23:33)


ders

merabalar flüt dersi almak isteyenlere ya da nota arayanlara yardımcı olabilirim. msn, mail, turgayozdem@yahoo.com

t_turgay (08.12.2006 - 12:50)


ögrenmek istiyoruuuummm

yan flüt ögrenmek istiyorum.bu konuda bana yardımcı olacak ankarada bulunan birini arıyorummmmm....

mltm (05.12.2006 - 12:50)


YASİİİN KARAA VE ELİNDE NOTASI OLANLAR NOLUUURRRR!!!! :(

YA ACİL NOTAYA İHTİYACIM VAR KUZENİMİN DÜĞÜNÜN ÇALMAK İSTİORUM HEMEN NOTA BULMAM LAZIM VE AYRICA ELİMDE NOTA BULUNSUN İSTİYORUM...BENİM ELİMDE VAR DEMİŞ YASİN KARA RİCA ETSEM YOLLAR MISIN BANA... GAMZE pretty_girl_qamse@hotmail.com

qamsee (03.12.2006 - 15:54)


flooote

uludağ üniversitesinde müzik eğitimi bölümündeyim.yan flüt dersi almak isteyenlere yardımcı olabilirim.bunun dışında nota isteyen arkadaşlarada seve seve yardımcı olabilirim.bende kaynak çokkk:)flote_next@hotmail. adresinden ulaşabilirsiniz

flote (03.12.2006 - 00:45)


flüt nota

malatyadayım ve flüt dersi verecek kimseyi bulamadım.nota konusunda bana yardımcı olabilecek birileri varmı ?

pejmurda (29.10.2006 - 03:45)


nota istiyorum!!!

flut notası ıstıyorum özellikle -yenı turkunun- baba bır masal anlat bana yı yollarsanız cok sevınırım..
mailim aysegulatabay@gmail.com

ayseeeguuulll (14.10.2006 - 15:19)


nota istiyorum lütfeeeeen!!

6 aydır flüt çalıyorum ve elimde hç nota yok. yardımcı olmak isteyenler ecemarmut@hotmail.com a mail atablrsnz. bekliyorum

flutce (27.09.2006 - 14:56)


nota istiyrmmm..notaa

slm... ben amasyada okuyrm ve yaklaşık 5 aydır flüt çalıyrmm..ama bulundğm şehrde tek 1 kişi var ders veren ve nota konusnda yeterszz kalıyrmm yardmlarınızı bekliyrmmm....bana hi.so.tu@hotmail.com adresndn ulaşablrsnz...
şimdiden teşekkürlerr...

dide (19.09.2006 - 15:10)


flüt dersi

Anadolu yakasında oturuyorum(ataşehir).Konservatuar mezunuyum.Flüt öğrenmek isteyenlere ders vermekteyim.İlgilenenler için: Ahmetyakub@yahoo.com.Sevgiler

pan (15.09.2006 - 22:08)


Yan flüt çalmak isteyenler!!

Arkadaşlar flüt dersi almak isteyenlerin maillerini bekliyorum..İstanbulda yaşıyorum.. Ayrıca elimde çok az kullanılmış uygun fiyata bir yan flüt var.. İlgilenenler pelin.giydiren@gmail.com adresine mail atabilir..
Yeni türkü nün notalarını da isteyenlerle paylaşabilirim..

pelinnnn (09.09.2006 - 22:49)


çok zor olduğunu düşüyorum artık!!!!

ŞU aralar hevesim yan flüt çalmak ama istediğimi genelde başarırım bana yeni başlayacagm için yardımcı olabilirmisiniz bu konuda acaba?????

seydaaas (09.09.2006 - 01:39)


yanflüt dersi

ben balıkesir güzel sanatlardan bu sene mezun oldum alanım yanflüt ders almak isteyenlerele ilgilenebilirim

alternativerock (05.09.2006 - 20:59)


Yan Flüt Ve Solfej Dersleri Verilir

Her yaş grubuna uygun yan flüt ve solfej dersleri verilir. Ders saati ücreti 50 ytl'dir Bana pastel_dilan@yahoo.com veya 05356193940 nolu telden ulaşabilirsiniz. istanbul/Anadolu Yakası

fishek (23.08.2006 - 14:06)


hoca?

balıkesir'de yan flüt dersi veren var mı ya da ilgilenen?

air (22.08.2006 - 18:17)


bana nota verenin kırk yıl kölesi olurum

arkadaşlar ben bir yıldır yan flüt dersi alıyorum.klasik müzik üzerine çalışıyoruz,popüler müzik de çalmak istiyorum.elinizde özellikle yeni türkünün parçaları varsa benimle paylaşır mısınız...tabii benim bilmediğim ama sizin keşfetmiş olduğunuz parçalara da açığım. teşekkürler:)

aslim (10.08.2006 - 12:09)


yan flüt

temiz
ucuz 2. el yan flüt arıyorum şimdiden teşekkürler

ggiizzeemm (04.08.2006 - 20:44)


Yan flüt dersi

Arkadaşlar 3 yıldır yan flüt dersi veriyorum.. ilgilenenlerin mailini bekliyorum. pelin.giydiren@gmail.com

pelinnnn (19.07.2006 - 10:03)


nota

merhaba klasik nota arıyorum mümkünse paylaşabilir miyiz? Bende bir kaç eser var isterseniz bilginize... YASİN KARA

ykara (10.07.2006 - 14:42)


nota

ben de nota konusunda yardım istiorum elinde olan arkadaşlar varsa lütfen bnmle irtibata geçebilirler mi..sezgikumru@gmail.com

not:baras bende bi kaç şarkı notası var klasiklerden bi iki de türkü var..fakat sana nasıl ulaşıcam??

rediyez (24.06.2006 - 20:12)


Yan Flüt Notaları

Yurtrenkleri Yayınları'ndan çıkan "Yan Flüt Metodu" kitabı, yan flüt öğrenimi için Türkçe tek kaynak olmakla beraber içerdiği nota arşiviyle de flütist adaylarına kaynak teşkil ediyor. İlgilenenlere... Yurtrenkleri Yayınları Tel: 0312 419 60 00

larende (07.06.2006 - 00:58)


nota

yan flüt hayatıma 3 ay önce girdi ve dersler gayet iyi ama bildiğim aslında çalmak istediğim şarkı notalarına ulaşmak istiyorum.
şimdiden teşekürler...

baras (06.06.2006 - 14:04)


yan flüt dersi

iyi günler,
Yenitürkü'nün"rüzgar"şarkısını dinlediğimden beri yan flüt çalmak istiyorum.İnternette araştırdım ama yan flüt dersi veren bir kurum bulamadım.Acaba yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkür ederim..

tulinkal (26.05.2006 - 17:27)

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!