« Anasayfa | Künye | Arşiv 20 Nisan 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Albüm Tanıtımları ]

Albüm Tanıtımları - 2

01.04.2000 - 16:00

"Bozkır Tezenesi" 14. Albümünü Yayınladı

"Yöresel sanatçılar, Anadolu'nun müzik kültürünün en önemli temsilcileridir. Bu sanatçılar; aşkın, barışın, adaletin, özgürlüğün; bazen de topyekün hepsinin davasını güder..." Melih Duygulu'nun bu giriş yazısıyla albümü tanıtıma başlıyoruz. 1960'lı yıllardan beri kendine özgü stiliyle pek çok kişiyi etkileyen Neşet Ertaş, Kalan Müzik'ten çıkan serinin 14.'sünü yayınladı. Neşet Ertaş, Orta Anadolu'nun abdal kültüründe, gelenekten aldığı birikimi çağdaş anlayışla birleştirerek Kırşehir'den çıkıp Almanya'da devam ettirdiği müzik hayatına şimdi doğduğu topraklarda devam ediyor. Eski plak ve kaset kayıtlarından taranarak oluşturulan albümler, halk müziğinde eksiği derinden hissedilen büyük bir açığı doldurmaya aday gözüküyor. İlk başlarda çeşitli yer ve zamanlarda kaydedilen ezgiler bulunduğu albümleri yayınlayan Kalan Müzik, daha sonra bazı kaset ve plakların kayıtlarının albüm yapmaya hazır hale getirilmesiyle 1960-80 arasını kapsayan Ertaş müziğinin orta dönem ses ve sazını dinleyiciyle buluşturmayı amaçlıyor.

Neşet Ertaş / Arşiv 14 / Kalan Müzik


Toparlanın Kervan Gidiyor

Yarkın Türk Ritim Grubu'nun son albümü "Kervansaray" Kalan Müzik etiketiyle yayınlandı. Yarkın Türk Ritmleri Topluluğu'nun yeni enstrümanlarla genişlemiş hali olan Yarkın Ensemble'nin "Kervansaray" isimli albümünün önsözünde; "Ticaret, yüzyıllar boyunca yer küreyi keşfetmenin, yaşamı sorgulamanın, gidilen yerlerdeki yaşamı anlamanın araçlarından biri olmuştur. Özellikle ticaret yapan kervanlar, kültürler arası köprü olma işlevini de tarih boyunca sürdürmüşlerdir." ibaresi yer alıyor. Bir zamanlar kervansaraylarda konaklayan yolcuların, yolculukları boyunca dinledikleri şarkı ve türkülerden yola çıkılarak hazırlanan albüm: Klasik Türk müziğinden fasıl ve oyun havalarına, halk müziğinden türkü ve deyişlerinden Ermenice, Kürtçe, Tatarca, Rumca halk şarkılarına kadar geniş bir yelpazede ve oldukça renkli bir çerçevede birbirine eklenerek seslendiriliyor. Albümdeki Eserler: Ağıydil Boyları, Azeri Süit, Sari Gelin, Nani Nani Oy, Muhabbet Eyledim Sadık Yar İle, Karpuz Kestim Yiyelim, Şem-i Ruhuna, Çiçekler Ekiliyor, Yağcılar Zeybeği, Oniki Ada, Rast Faslı, Rast Oyun Havası, İnce Giyerim İnce, Onbirli. Albümde, vurmalı çalgıların dışında başka enstrümanları ve ses sanatçılarından da oluşan yaklaşık otuz sanatçı var. Perküsyonlar: Ferruh Yarkın ve Fahrettin Yarkın, Akordeon: Bekir Sakarya, Kanun: Ferruh Yarkın, Bas Gitar: Emrah Günaydın, Klasik Kemençe: Derya Türkan, Davul: Bekir Sakarya, Bağlama: Engin Arslan, Bas Bağlama: Emrah Günaydın, Üflemeli Çalgılar: Gürkan Çakmak, Tambura: Engin Arslan ve Klarinet: Serkan Çalgı; sanatçılardan bazıları. Daha önce Yarkın Türk Ritim Grubu ismiyle Ten ve Tende isimli ritm ağırlıklı iki albüm çıkaran Ferruh ve Fahrettin kardeşler, bu kez ritm'leri geri plana alarak melodi ile vokal'i ön plana almışlar. Grubun adındaki değişiklik belki de bundan kaynaklanıyor. Yetmiş dakika süren albüm, kervan havasını yansıtacak biçimde kıvrak geçişlerle tam da bir yolculuk hissi veriyor. Şimdiden iyi yolculuklar dileriz.

Yarkın Ensemble / Kervansaray / Kalan Müzik


Rüyamda Görsem İnanmazdım

Hevy metal'in en çok tanınan ve satan grubu Metallica'nın son albümü St. Anger yayınlandı. Bass'cısı J. Newsted'in grubu terk etmesi, J. Hetfield'in psikolojik sorunları ve Napster davasını yıpratıcı etkisiyle uzun süre dağılma tedirginliğini üzerinden atamayan Metallica, yeni basçı Rob Trujillo'yu da aralarına alarak tüm bu sorunların birikimiyle ortaya çıkan nefretlerini müzik aletlerinden çıkarmışlar. Parçaların sözleri tam anlamıyla acı ve şiddet manifestosu. Metallica bu albümle, geçmişe dönme ve öze ulaşma çabasındalar ama bunda başarılı oldukları en azından tartışılır. Ritimler birbirine çok benziyor ve gereksiz tekrarlama yoluna gidilmiş. 5 yıllık bir sessizliğin ardından çıkan stüdyo albümde 11 parça bulunuyor ve albüm tam 75 dakika sürüyor. Bu 75 dakika içerisinde dünyanın sayılı gitaristlerinden olan K. Hammett'in önceki albümlerin aksine hiç gitar solosu atmaması ve L. Ulrich'ten beklenmeyecek bir davul saundunun bulunması oldukça ilginç. J. Hetfield'ın ses örgüsü tüm albüm boyunca özellikle de "All Within My Hands" adlı parçanın sonunda attığı "kill, kill, kill" nidası, bir prozak müptelası hastanın çığlıklarını andırıyor. "Biz, kendimiz için müzik yapıyoruz. Başkasının görüşleri bizi ilgilendirmez" sözlerinden de anlaşılacağı üzere hiç kimsenin onların çıkarttığı gürültüyü sevmesi için bir çabaya girmemişler. Albüm davulcu L. Ulrich'in bazen kulağı tırmalayan ve gereksiz tekrarlardan oluşan ritimleriyle tam bir düello havasına bürünüyor. Black albümünden sonra dinleyicilerin eleştiri okları üzerlerinden gitmeyen grubun o günleri arattığı, bu albümle yine tüm şimşekleri üzerine çektiği ve affedilmeyecekler listesine girdiği de malum. Ayrıca albümün bas kayıtları aynı zamanda grubun prodüktörü olan Bob Rock tarafından gerçekleştirilmiş. Albümün CD'sini aldığınızda yanında albümde yeralan parçalarının 'Live DVD' formatında kliplerini ek bir ücret ödemeden edinmiş oluyorsunuz. Kısacası St. Anger albümü için "mutlaka edinilmeli" diyemeyeceğiz. Ayrıca, albümle aynı ismi taşıyan çıkış parçası St. Anger'ın klibi San Quentin eyalet hapishanesinde çekilmiş. Ama bu tavsiye müptelaları için yeterli olmayacaktır.

Metallica / St. Anger / Universal Müzik


Kelimeler Kifayetsiz

"Kısa Cümleler Kuran" Şebnem Ferah, iki yıllık aradan sonra "Kelimeler Yetse..." isimli dördüncü stüdyo albümünü yayınladı. Kendi müziğini söyleyen ve kendi bestelerini yazan Ferah, albümde aşklarını ve ayrılıklarını anlatıyor. Beş yaşından beri müzik yaptığını ifade eden sanatçı, aynı zamanda albümünün prodüktörlüğünü de yapmış. 17 Ağustos'ta meydana gelen depremde babasını, bundan 11 ay önce de kız kardeşini, son olarak da; babam, oğlum, arkadaşım diye nitelendirdiği aşkını kaybetmenin acısıyla dile getirdiği hislerini yansıtan sanatçı, kelimelerin yetersiz olduğunu ifade ediyor. Albüm yapmak için şarkıları bir araya toplamadığını kaydeden Ferah, "Piyasaya değil belli bir kesim için albüm yapıyorum." diyor. Albümde on parça bulunuyor. Albümde her biri birbirinden hüzünlü; Gözlerimin Etrafındaki Çizgiler, Gözyaşlarının Tadı Aynı, Çocukken Sahip Olduğum Rugan Ayakkabılarım, Ben Şarkımı Söylerken... Müzik son iki albümden biraz daha sert ve sivri dilli. "Sadece müziğe konsantre olup içtenlikle yaşadıklarımdan ve gözlemlediklerimden edindiğim tecrübeyle duygularımı notalara döktüm." diyen Ferah'ın albümünde, tüm müzik ve sözleri yine kendisine ait. "Kelimeler Yetse..." albümünün stüdyo aşaması altı ay sürmüş. Albümde yer alan 10 parçanın düzenlemeleri ise, sanatçının konserlerinde beraber çalıştığı müzisyen arkadaşları Ozan Tügen, Buket Doran, Metin Türkcan ve Aykan İlkan'a ait.

Şebnem Ferah / Kelimeler Yetse / Universal Müzik


Mavi Deve Üzerinde İyi Yolculuklar

Türk müziğinin gönül okşayan nağmeleri ulaştığı her kulağa her yüreğe silinmesi güç izler bırakıyor. Türk müziğinin sahip olduğu farklı makam dizeleri, beste ve melodi zenginliği, saz müziği alanında faaliyet gösteren yabancı müzisyenlerin de ilgisini çekmekte. Son dönemde ilgisi Klasik Türk Müziği sazları üzerinde yoğunlaşan genç yeteneklerden birisi de İsrailli vurmalı çalgılar ustası Yinon Muallem. Gazi Konser Salonu'nda düzenlenen Gençlik Festivali 2003 kapanış gecesinde İletişim Fakültesi'nin misafiri olan İstanbul Sazendeleri'nin de üyesi olan Muallem, "Değişen Anlar" isimli ilk albümünde hem Türk hem de İsrailli müzisyenlerle çalışmış. Yapımcılığını Beyza Müzik'in üstlendiği albümün yönetmenliğini aynı zamanda ud hocası olan Yurdal Tokcan yapmış. Değişen Anlar / Changing Moments albümünde; Doğu ritimleriyle dinleyiciye mistik ve otantik bir seyirle ulaşıyor. "Blue Camel" ile başlayan bu zevkli yolculuk, "Man in the Mosgue (Camideki Adam)" ile devam ediyor. "Hicaz Saz Semâîsi" ile coşuyor ve albüme ismini veren "Değişen Anlar" isimli parça ile devam ediyor. Albüm sırasıyla, From Iran to Egypt (İran'dan Mısır'a), Sümbül Şarkısı, Clarinetrast İlâhi ve Barışa Çağrı ile devam ediyor. Albüm, sanatçının annesine adadığı "Jani" eseriyle son buluyor. Enstrümantal müzik ve Klasik Türk Müziği sevenlere tavsiye olunur.

Yinon Muallem / Changing Moments (Değişen Anlar) / Beyza Müzik

"Bozkır Tezenesi" 14. Albümünü Yayınladı"Yöresel sanatçılar, Anadolu'nun müzik kültürünün en önemli temsilcileridir.  
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin
Albüm TanıtımlarıTümü »

» İstanbul'a Senfonik Üçleme
» Yıllar Sonra Yeniden
» Dostlar Onu Hatırladı
» İncesaz, Kalbimizdeki Denize Yelken Açtı
» Oralara, Buralara, Uzaklara
PortreTümü »

» Hiç Yaşlanmayacak Efsane: Michael Jackson / Nazlı Erdol
» Bir Mitoloji, Bir Ses: Şivan Perwer / Bejan Matur
» Kopuz'dan Perdesiz'e Özgürlük Arayışı: Erkan Oğur / Selçuk Küpçük
» Anouar Brahem ve Müzikal Keşifler / Ömer Osmanoğlu
» Zaman Makinesiyle Gelen Adam: Mustafa Özkent / Murat Beşer

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!