Nükhet Duru'dan başka çok az şarkıcının en derin, en kalıcı, en başarılı, en büyük hitleri yaptığı ilk albümlerinden gelir. Çok az şarkıcı,'altın' veya 'olgunluk' çağını meslek hayatının ilk yıllarında, utanmasak çocuk diyeceğimiz bir haldeyken yaşar. 1977-1980 arasında ürettiği şarkılar, bırakın Duru'nun kariyerinin doruk noktasını oluşturmayı, adına Türk popu dediğmiz bu renkli kolajın bile yüzakı, iftihar kaynakları arasında. Çok yazıldı, çok söylendi. Bir döneme damga vurmuş, o günden bu güne eskimemiş, yaratıcı ekibinin de (Duru ile birlikte Mehmet Teoman, Cenk Taşkan ve Ali Kocatepe) daha iyisine imza atamadığı, dolayısıyla onları ihya kadar mahkum da eden şarkılar bunlar: Melankoli, Ben Sana Vurgunum, Beni Benimle Bırak, Bir Nefes Gibi ve diğerleri.
Bu nefes kesici şarkıları söyleyen gencecik kız, bakışlar üzerindeyken sahnelerin en coşkulu, en alımlı, en 'şarap gibi' kadınına dönüştü. Biz, Nükhet Duru'dan hiç ayrılmadık aslında. Sanki hep oradaydı, hep sahnede, hep televizyonda, hep gözler önündeydi. Karnı burnundayken bile bize şarkı söylüyordu. Bakışlarımızla birlikte o da değişti. Bu değişimin iki ucunu birbirine bağlayan öykünün müzikal kısmı ne yazık ki kopuk. Sayısı epeyce küçük 'deli' hayranları hariç, Türk popunun en çarpıcı seslerinden birisi hakkında neredeyse belleksiziz. Bir uzak 'dün'ü var Duru'nun, bir de hiç değişmez görünen 'şimdi'si.
LP'den CD'ye
Ossi Müzik ve Hakan Eren, Nükhet Duru'nun da onayı ve desteğiyle, şarkıcının kendisine çok erken bir olgunluk çağını armağan eden efsanevi ekibinin dağılış yıllarını izleyen iki 33'lük plağını (bir şarkı eksikle) yeniden yayınladı: Nükhet Duru 81 ve Aşıksam Ne Farkeder?. Bu iki albümün en önemli yanı, Duru'nun kurucu ekibinden büyük ölçüde ayrılarak, onlarsız giriştiği (ve halen devam eden) denemelerin ilk şarkılarını barındırıyor olması. Albümde, daha önce Duru'nun düzenlemelerine imza atan ama onun için şarkı bestelemeyen Onno Tunç'un adı hemen öne çıkıyor. Nükhet Duru'nun ilk defa beraber çalıştığı ve Türk popu ile ilgilenen herkesi fazlasıyla heyecanlandırmaya yetecek Fikret Şeneş, Çiğdem Talu, Melih Kibar, Ülkü Aker, Selmi Andak gibi isimler de bu iki albümdeler.
Herhalde Nükhet Duru'yu müzikal olarak bu kadar çekici kılan, mükemmel şarkı söylemesi kadar, en olmayacak müzisyenleri ve tarzları kendi biyografisinde biraraya getirebilmiş olması. Öyle bir liste ki bu, Aysel Gürel'den Murathan Mungan'a, Timur Selçuk'tan Mete Özgencil'e, Sezen Aksu'dan Soner Olgun'a, Nazan Öncel'den Lale Müldür'e Türk popunun içinde olan, müzik yapan, şiir yazan hemen hemen herkesi kapsıyor. Dolayısıyla bu iki albüm ve gelecekte ortaya çıkacak devamları, aslında Türk popunun Nükhet Duru üzerinden okunacak başka bir alternatif tarihini ele veriyor. Yalnızca onun biraraya getirebildiği bu en sıradışı, en yaratıcı isimlerin katkılarıyla örülmüş, benzersiz bir tarih, kaotik ve zengin bir arşiv bu.
Peki ya şarkılar? Sözlerini de kendisinin yazdığı Seninle geçtiğimiz yaz çıkan Onno Tunç Şarkıları albümünde yeniden seslendirilene kadar biraz gölgede kalmış, fakat rahatlıkla Duru'nun en iyileri arasında sayılabilecek bir şarkı. Seninle ile aynı kaderi paylaşıp bir derleme albüm sayesinde yeniden keşfedilen Söyletme Beni ve Nükhet Duru'nun best of'larına girdikleri için daha çok bilinen İstanbul ve Kaldırımlar da orijinal halleriyle yer alıyor bu yeni CD'de. Gidiyorum pek bilinmeyen bir gizli hit, ayrıca 'cover'lanmaya da çok uygun. Melih Kibar'ın en güzel bestelerinden biri olan Oysa Şimdi hayranlık uyandırıyor, tıpkı Fikret Şeneş'in Gözlerin Bulutlu'su gibi... Ve, Gökyüzünden İndi Yıldızlar, Kazandım, Hep O Kışı Hatırlarım, Papatya Falı başta olmak üzere diğer samimi, keyif veren ama en önemlisi çok iyi söylenmiş şarkılar. Kapkara yıllarda yapılmış, her şeye karşın iyimser şarkılar...
Sezen Aksu'nun, Nilüfer'in, Zerrin Özer'in ve Seyyal Taner'in farklı şekillerde, farklı yöntemlerle açtıkları kapı bu kez -geç de olsa- Nükhet Duru için aralanıyor. Bu aralıktan günışığına çıkanlar, Nükhet Duru diskografisinin devamı ile karşılaşacağımız hazinenin ipuçları sadece. Öyle bir hazine ki bu, yalnızca çer-çöp demeden Türk popunu anlamaya, dinlemeye, sevmeye ve sevdirmeye adanmış fanileri değil, herkesi içine çekecek kuvvette. Sürekli çabalayan, denemekten bıkmayan, şarkı söylemek için imkansızları başaran Nükhet Duru'nun hayat verdiği, hâlâ da nefes alan, aldıran bu şarkıları yeniden dinlemek ne büyük şans, ne mutluluk!
En İyileriyle Nükhet Duru (1981-1982), Ossi Müzik
(Radikal İki)
'En İyileriyle Nükhet Duru' albümü ve gelecekte çıkacak devamları, Türk popunun Nükhet Duru üzerinden okunacak bir alternatif tarihini ele veriyor.