« Anasayfa | Künye | Arşiv 16 Nisan 2024, Salı
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Kültür-Sanat Haberleri ]

'Şimdi Stuttgart' Festivali Başladı

18.11.2005 - 11:20

Türkiye'de ve yurt dışında yaşayan Türk sanatçıları bir araya getiren 'Şimdi Stuttgart', sanatın farklı disiplinlerinden örneklerle zengin bir geçmişten yola çıkıp bugünün dinamik ve çağdaş Türkiyesi'ne ulaşan bir etkinlik serisi. 'Şimdi Stuttgart' kapsamında 8 gün boyunca, 14 festival mekanında sanatseverlere; hip-hop, caz ve rock'tan klasik ve geleneksel müziğe uzanan konserler, sergiler, tiyatro, dans, edebiyat sohbetleri ve film gösterimlerini kapsayan birbirinden nitelikli, pek çok dikkat çekici ve özgün 30'un üzerinde etkinlik sunulacak.

Stuttgart kenti, 'Şimdi Stuttgart' festivaline belli başlı konser ve gösteri mekanlarının yanı sıra, sokaklarıyla da evsahipliği yapacak. Festival süresince Stuttgart sokakları da İstanbul esintileri taşıyan sürpriz etkinlik ve konserlere sahne olacak.

Şimdi Stuttgart, piyanist Fazıl Say'a Hamburglu Ensemble Resonanz Orkestrası'nın eşlik edeceği Stuttgart Kültür ve Kongre Merkezi Liederhalle'deki Açılış Konseri ile başlıyor.

Dünyaca ünlü neyzen Kudsi Erguner'in İstanbul Müezzinleri eşliğinde seslendireceği "Goethe'nin Divân'ından Gazeller"; Ferhan ve Ferzan Önder kardeşlere İranlı hikaye anlatıcısı Parvis Mamnun'un eşlik edeceği "1001 Gece Masalları", modern dansın Türkiye'deki öncülerinden Zeynep Tanbay yeni koreografisi "Many Things", doğuya özgü Sufi müziğini, elektronik müzikle ustaca bir araya getiren Mercan Dede, festivalin favorilerinden.

Genç piyano virtüözü Toros Can çağdaş müzikseverlerle buluşurken, Türkiye'nin önde gelen rock gruplarından mor ve ötesi, Türk asıllı Alman hip-hop kraliçesi Aziza A, ödüllü piyanist Gülden Gökşen'den özgün bir fusion projesi olan TürkiCaz, çalışmalarında kültürel çeşitliliği ön plana çıkaran Kardeş Türküler, geleneksel Türk enstrümanlarını elektronik öğelerle birleştirerek Türk Halk Müziğine yepyeni bir soluk getiren Baba Zula ve genç caz grubu Tamburada festivalin kulüp konserlerinde izleyiciyle buluşacak.

Çağdaş dansçı ve koreograflar Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı'nın Viyana'da büyük ilgiyle karşılanan "Dolap" ve "SekSek" ve yazar ve karikatürist Behiç Ak'ın sahneye koyup karikatürleriyle de tamamlayacağı "Fay Hattı" adlı gösteriler ise festivalin dikkat çekenlerinden.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca bahar aylarında gerçekleşen Türk-Alman Film Günleri, bu yıl Şimdi Stuttgart kapsamında devam ediyor.

Uğur Yücel'in "Yazı Tura", Reha Erdem'in "Korkuyorum Anne", Zeki Demirkubuz'un "Masumiyet" ve "Yazgı" gibi güncel Türk filmlerinden Yavuz Turgul'un "Muhsin Bey"i gibi Türk Sineması klasiklerinin gösterileceği programda Ferzan Özpetek ve Fatih Akın'ın filmleri de yer alıyor. Film gösterimlerine bazı yönetmen ve oyuncular da katılıp seyircilerin sorularını cevaplayacak.

'Şimdi Stuttgart' kapsamında Stuttgart Edebiyat Evi (Literaturhaus Stuttgart) katkılarıyla gerçekleşecek Türk-Alman Edebiyat Geceleri ise Türk ve Alman edebiyat dünyasının önde gelen isimlerini ağırlayacak.

Tanınmış şair ve yazarların üç gece boyunca yapıtlarından bölümler de okuyacakları söyleşilere Feridun Zaimoğlu, Emine Sevgi Özdamar, Thorsten Becker, Yeşim Dorman, Friederike Groß, Georg Klein, Ahmet Ümit, Uwe Kolbe, Bejan Matur ve Nazan Karanis gibi isimler katılacak. Ayrıca, Literarisches Colloquium Berlin'in katkılarıyla yazarlar için düzenlenecek sohbet ve tartışma ortamları ile Türk ve Alman yazarların birbirlerini daha iyi tanımalarına olanak sağlanacak. Sohbetlere müzik de eşlik edecek.

Fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz, siyaset bilimci Selen Akçalı'nın koordinatörlüğünde gerçekleştirdiği "40 İstasyon Paris" adlı sergi ile festivale katılıyor. 26 Aralık tarihine kadar Stuttgart Fransız Kültür Merkezi'nde görülebilecek olan sergide, Paris'te yaşayan 40 Türk sanat, kültür ve bilim insanının Paris metrosunda çekilmiş fotoğrafları sunulacak.

Stuttgart'ın heyecanla beklediği 'Şimdi Stuttgart', kapsamı ve programının çeşitliliği itibariyle Türkiye'nin kültürel çok yönlülüğünü Avrupa'da en iyi şekilde temsil etmeye şimdiden aday. Son yıllarda gözlerini ilgiyle Türkiye'ye çeviren Avrupa'nın 'Şimdi Stuttgart'la bu zengin ve renkli kültüre çok daha yakınlaşması kaçınılmaz görünüyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Stuttgart Türk-Alman Forumu işbirliğiyle düzenlenen 'Şimdi Stuttgart' Festivali TC Dışişleri Bakanlığı ve Kulturstiftung des Bundes destekleriyle gerçekleşiyor. Festivale Almanya'daki çeşitli kurumların yanı sıra Türkiye'den Akbank Kültür Sanat Merkezi ve Hürriyet Gazetesi katkıda bulunuyor.

'Şimdi Stuttgart' kapsamındaki tüm etkinliklerin biletleri Easy Ticket Service (Tel: 0 711 2 555 555) üzerinden satılıyor.

Ayrıntılı bilgi için: www.simdi-stuttgart.info

(Ntv)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
İstanbul Kültür Sanat Vakfı; 2004 yılında Berlin'de başlattığı sanat etkinlikleri dizisine, 22-29 Kasım 2005 tarihleri arasında Stuttgart'ta düzenlenecek "Şimdi Stuttgart" festivali ile devam ediyor.   
İz BırakanlarTümü »

» Biraz Sakar Biraz Çirkin Fazlasıyla Komik Bir Fenomen: Kemal Sunal / Ahmet Aksoy
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brıan De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Direnişçi Bir Makinistin Portresi / Zafer Işık
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brian De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Sinema Literatürüne Spaghetti Western'i Kazandıran Adam: Sergio Leone / Ahmet Aksoy
Haber-Veri-YorumTümü »

» Mithat Bey'in Biriktirdikleri / Sedat Palut
» Karanlıktan Yalnızlığa... / Sedat Palut
» Recep İvedik Sendromu / Sedat Palut
» Dünyanın Orta Yeri Sinema / Sedat Palut
» Süt ve Yalnızlık / Sedat Palut
VizyondakilerTümü »

» Zoraki Kral
» 127 Saat
» Kaçış Planı
» Ya Sonra
» İz Peşinde

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!