[ Haberler -> Kültür-Sanat Haberleri ] Türkiye 'Festival' Zengini 18.06.2006 - 11:32 Türkiye'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı onayıyla sosyal ve kültürel amaçlı, 850'yi aşkın festival ve şenlik düzenleniyor. İzmir 53 etkinlikle ilk sırada yer alırken, Hakkari, Van, Iğdır ve Muş'ta benzer etkinlikler yapılmıyor. Anadolu Ajansı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı internet sitesinden derlediği bilgilere göre, irili ufaklı il ve ilçelerle belde ve köyler bile gerek yörenin kültürünü yansıtacak, gerekse ekonomik değerlerini ön plana çıkaracak bir festival zenginliği yaşanıyor.
Kurtuluş ve anma günleri, bienal ve resitaller, konserler ve bazı sportif müsabakalar ile özel kuruluşların düzenlediği etkinliklerin dışında, belediyeler, kaymakamlıklar, vakıflar ve köy muhtarlıklarınca Türkiye genelinde bakanlık onaylı 850'yi aşkın festival ve şenlik organizasyonu gerçekleştiriliyor.
Sinemadan tiyatroya, müzikten dansa ve karikatüre kadar belediyeler tarafından kültürel yaşama canlılık kazandırmak amacıyla düzenlenen festivallerde, tanıtımın yanı sıra halkla sanatın buluşturulması ve her geçen yıl daha çok izleyiciye ulaşılması amaçlanıyor.
İzmir İlk Sırada İzmir, 53 etkinlikle ilk sırada yer alırken, bunu 38 etkinlikle Antalya, 32 etkinlikle Ankara ve 29 etkinlikle İstanbul izliyor. En az etkinlik düzenlenen iller arasında, Diyarbakır, Ağrı, Bitlis, Bayburt, Elazığ, Kilis, Siirt, Yalova, Şanlıurfa, Kırşehir ve Yalova dikkati çekiyor.
Batman'da bakanlık onaylı organizasyon bulunmuyor, ancak vatandaşlar Nevruz Bayramı ve anma günleri olmak üzere 6 ayrı etkinliğe katılıyor.
Bu arada, Hakkari'de kurtuluş töreni, Iğdır'da ise Nevruz Bayramı dışında resmi etkinlik yer almıyor. Van ve Muş'ta ise herhangi bir bakanlık onaylı etkinlik görülmüyor.
Etkinlikler arasında, üzüm, karpuz, kiraz, kayısı gibi meyvelerin tanıtımı ve pazar payının artması amacıyla düzenlenen festival ve şenliklerin yoğun olduğu gözleniyor.
"İşin Suyunu Çıkarmasınlar" Adana Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Aytaç Durak, yaptığı açıklamada, bazı belediyelerin, nohut, fasulye ve mercimek gibi alanlarda dahi etkinlikler düzenlediklerini belirtti.
Etkinlikler konusunda seçkin davranılması, kentlerin sosyal ve kültürel yaşamlarına renk katması ve ekonomik katkı sağlaması gerektiğini belirten Durak, şunları kaydetti:
"İşin suyunu çıkartmasınlar ve abartıya kaçmasınlar. Yapılan organizasyonlarda kalite düşürülmemeli. İşin özünde, yörenin tanıtımı kadar kültür ve sanatın yer alması mutlaka sağlanmalı ve akla gelen tüm organizasyonlar yapılmamalı. Belediyeler, bütçelerine göre harcama gerçekleştirmeli."
Durak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu tür etkinliklere sağladığı katkının ise az olduğunu kaydetti.
(Trt) |