« Anasayfa | Künye | Arşiv 19 Mayıs 2024, Pazar
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Haberler -> Kültür-Sanat Haberleri ]

Türk Eserleri Dünyayı Gezecek

30.01.2005 - 12:48

Londra'daki Londra'daki Royal Academy of Arts'ta düzenlenen "Türkler: Bin Yıllık Yolculuk" adlı serginin ardından yıl boyunca dünyanın pek çok ülkesinde Türk eserleri sergilenecek.

ABD'de Mayıs 2005-Ocak 2006 tarihleri arasında düzenlenecek "Troya Savaşı ve Bronz Çağı'nda Ege" sergisinde takı, balta, kase ve amforalardan oluşan 28 eser teşhir edilecek. Topkapı Sarayı'ndan 50'ye yakın tekstil malzemesi ABD'de, çocuk kaftanları, entari, cepken, rahle, beşik, çocuk at takımı ve çocuk arabasından oluşan 119 eser Hollanda'da izlenime sunulacak. Almanya "Tunç Çağı'nda Akdeniz Bölgesinde Hammadde Temini ve Ticareti" isimli sergiyi konuk edecek.

Türk eserleri yıl içerisinde ABD'den Hollanda'ya İngiltere'den Almanya'ya kadar tüm dünyayı dolaşacak. Londra'daki Royal Academy of Arts'ta düzenlenen "Türkler: Bin Yıllık Yolculuk" adlı serginin ardından yıl boyunca dünyanın pek çok ülkesinde Türk eserleri sergilenecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Topkapı Müzesi başta olmak üzere birçok müze ve kütüphaneden gönderilen eserlerin ana parçalarını oluşturduğu ve 11 ayrı ülkeden 37 ayrı kişi ve kurumdaki eserlerin yer aldığı "Türkler" başlıklı sergiyi diğerleri izleyecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'nin zengin kültür mirası veeski eserlerinin tanıtımı amacıyla düzenlediği etkinlikler çerçevesinde Mayıs 2005-Ocak 2006 tarihleri arasında ABD'deki Houston Museum of Natural Science ve Florida Laurderdale Museum of Art Türk eserlerine ev sahipliği yapacak. Bu müzelerde düzenlenecek "Troya Savaşı ve Bronz Çağı'nda Ege" başlıklı sergide, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Çanakkale Müzesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nden seçilen takı, balta, kase ve amforalardan oluşan 28 eser teşhir edilecek.

ABD'de Smithsonian Institution Frer Gallery of Art ve Arthur M.Sackler Gallery'de Topkapı Sarayı'ndan 50'ye yakın tekstil malzemesi sergilenecek. "Hilal ve Gül: 16. ve 17. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu Dokümanları" adlı serginin Ekim 2005-Ocak 2006 tarihleri arasında açık kalması planlanıyor. Hollanda'daki Het Loo Sarayı ise Kasım 2005-Ocak 2006 tarihleri arasında ilgi çekici bir sergiye evsahipliği yapacak. Topkapı Sarayı Müzesi'ne ait kaftan, entari, cepken, rahle, beşik, çocuk at takımı ve çocuk arabalarından oluşan 119 parça eser "Çocuk Kaftanları" adlı sergide izlenime sunulacak.

Almanya'daki Bochum Alman Madencilik Müzesi'nde ise "Tunç Çağı'nda Akdeniz Bölgesinde Hammadde Temini ve Ticareti" isimli bir sergi açılacak. 2005 sonbaharında başlayacak ve yaklaşık 8 ay süreyle gösterimi düşünülen bu sergi için Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Çorum Müzesi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden tablet, ok, mızrak uçları, külçeler, ağırlıklar, testi ve kandillerden oluşan 242 parça eserin seçimi yapıldı.

Bu arada, Londra'daki Royal Academy of Arts'ın evsahipliği yaptığıve dış basında olumlu eleştiriler alan "Türkler: Bin Yıllık Yolculuk" başlıklı sergi övgüler almayı sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gönderdiği, aralarında Cizre Ulu Camii Kapısı, 3. Murad'ın Has Oda Kapısı, Uluğ Bey'in çekmecesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın tuğrası, Fatih Sultan Mehmed'in kılıcı ve yurtdışında ilk kez sergilenen Mehmet Siyah Kalem eserlerinin de yer aldığı görkemli sergi, başka ülkelerden de davetler aldı.

Sergide, 600-1600 yılları arasını içeren Uygurlar, Selçuklular ve Osmanlı dönemlerinden örnekler sanatseverlere sunuluyor. Sergi, 12 Nisan'a kadar açık kalacak.

(NTVMSNBC)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Londra'daki Royal Academy of Arts'ta düzenlenen "Türkler: Bin Yıllık Yolculuk" adlı serginin ardından yıl boyunca dünyanın pek çok ülkesinde Türk eserleri sergilenecek.  
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen
"Kitap"lı SohbetlerTümü »

» Bir Kütüphanenin Serencamı ve "Yazma"ların Açılan Bahtı...
» İsmail Kara: "Türkiye'de sosyal bilimciler ilkokul düzeyinde ilmihal bilgisine bile sahip değiller!" / Röportaj: Önder Deligöz
» İletişim Yayınları Editörü Ali Artun: "Sanat hayata tekrar kök salmalı" / Röp: Barış Yıldırım
» "Surre-i Humayun'la yaşanan güzelliği yeniden yaşamak mümkün" / Röportaj: Yüsra Mesude
» İsmail Bilgin: "Safiye Hüseyin'leri Yeterince Anlatamadık"
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!