« Anasayfa | Künye | Arşiv 25 Ağustos 2026, Salı
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Haberler -> Kültür-Sanat Haberleri ]

Arthur Miller Hayatını Kaybetti

12.02.2005 - 14:06

"Cadı Kazanı" ve "Satıcının Ölümü"nün yaratıcısı, çağdaş Amerikan tiyatrosunun en önemli oyun yazarlarından Arthur Miller, 89 yaşında kalbine yenik düştü. Bir süredir zatürree, kanser ve kalp rahatsızlığıyla mücadele eden Pulitzer ödüllü Miller perşembe akşamı öldü.

1915'te doğan Miller, yaklaşık 60 yıldır hem Broadway hem de dünya sahnelerinde oyunu en çok oynanan yazarlar arasında yer alıyordu. Amerikan ulusunun vicdanı olarak nitelendirilen Miller'ın oyunları genellikle bireysel dramlar gibi gözükse de aslında çağının önemli toplumsal, siyasi ve ahlaksal sorunlarını irdeliyordu.

1953'te yazdığı ve en popüler oyunlarından Tony ödüllü "Cadı Kazanı" 17. yüzyılda Massachusetts'in Salem kasabasında yaşanmış olan cadı avlarını konu alıyordu. Miller aslında bu oyunuyla o dönemde ABD'de yaşanan Amerikan Aleyhtarı Faaliyetler Komitesi'nin komünizm soruşturmalarını eleştiriyordu.

Elia Kazan'ın sahnelediği "Satıcının Ölümü" ile 1949'da Pulitzer alan Miller, çağdaş tiyatroda trajedi sayılabilecek oyunlar yazılabileceğini ileri sürmüştü. "Bütün Oğullarım"la ününe ün katan Miller bu konuda "Trajedi, ancak insanın iç dünyası varsa var olabilir. Benim amacım, toplumu yıkmak değil. Onu ahlak yoluyla yeniden kurmaktır" demişti. "Cadı Kazanı", "Bütün Oğullarım", "Bedel" ve "Satıcının Ölümü" Türkiye'de de sahnelenmişti. Miller'ın Marilyn Monroe ile yaşadığı evliliğine gönderme yaptığı "Finishing the Picture" adlı son oyunu prömiyeri geçen ekimde Chicago'da sahnelenmişti.

(Radikal)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
"Cadı Kazanı" ve "Satıcının Ölümü"nün yaratıcısı, çağdaş Amerikan tiyatrosunun en önemli oyun yazarlarından Arthur Miller, 89 yaşında kalbine yenik düştü. Bir süredir zatürree, kanser ve kalp rahatsızlığıyla mücadele eden Pulitzer ödüllü Miller perşembe akşamı öldü.  
EkstraTümü »

» Cohen Nihayet Geliyor / Sadık Yalsızuçanlar
» 'Tom Amca Cazı' Tutmadı, Siyah Müzik Köklerine Dönüyor / Halil Turhanlı
» Neriman Hanım'ın Ölümü / Gökhan Özcan
» Zaman, Mekân ve Müzik / Rengin Soysal
» Ey Vefasız Yolcu! / Gökhan Özcan
Bir EnstrümanTümü »

» Sazende ve Sazı: Kemençe / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Ud / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Perküsyon / Muhammet Çiftçi
» Sazende ve Sazı: Çello / Muhammet Çiftçi
» Dinle Ney'den / Timuçin Çevikoğlu
Albüm AnaliziTümü »

» Kalbe Ruha Giden Şarkılar / Nazan Özcan
» İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Enya / Özlem Ertan
» Alaturka Benim Canım / Cenk Özbay
» Sezen'in Muhteşem Yalnızlığı: Deniz Yıldızı / Pakize Barışta
» Tekil Hayatlar da Bir Gün Devrim Yapar Ya... / Mert Emcan

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
Dostluk Güneşi (29.10.2021 - 11:34)
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
Yorum için üye olun!