« Anasayfa | Künye | Arşiv 26 Nisan 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Stratejik Perspektif
Faruk Yazar
Medya Nasıl Gündem Oluşturuyor?

İletişim Ekseni
Emre Ş. Aslan
Güneşin Doğuşu ve AKP

Aklıma Düşenler
Ali Cem İlhan
Reklam PR ve Samimiyet

[ Haberler -> Kültür-Sanat Haberleri ]

Hasan Nail Canat Anıldı

25.10.2005 - 16:34

Tiyatro dünyasının önemli isimlerinden usta tiyatrocu Hasan Nail Canat, geçtiğimiz yıl ramazan ayı içinde aramızdan ayrılmış, yüce rabbine kavuşmuştu. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde sanatçının arkadaşları, talebeleri ve sevenlerinin katılımıyla bir anma toplantısı düzenlendi. Vefatını birinci yıldönümü nedeniyle bir araya gelen dostları Hasan Nail Canat'ın sanatçı kişiliği üzerinde durdular.

Toplantıyı düzenleyen Abdurrahman Şen, Hasan Nail Canat'ın 'tanınmadığı için' Altın Portakal'da hak ettiği ödülün verilmediği belirterek şu açıklamayı yaptı: Çizme filminde canlandırmış olduğu sesiz radyocu rolüyle Altın Portakal'da en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü jüri oybirliğiyle Hasan Nail Canat'a verdi. Sonuçların açıklanması için bir araya gelindiğinde jüriden biri "İyi de biz bu adamı hiç tanımıyoruz. Bizim camiadan değil" diyor. Ardından "ya hakikaten bunu bırakalım, öbür arkadaş şöyle bir şey söylemişti hem bize boğazda balık sözü vardı" denilerek ödülünü bir başkasına verdiler. Hasan Nail Canat'ın Çizme'deki ödülünü o sene bir başka oyuncuya verdiler ama gönüllerde şampiyon olan oydu. Hasan Nail'in gönüllerde en iyi altın portakal ödülü vardı, ihtiyacı olmasa da"

"Üstad'ın yanından ayrılmadık"

Daha sonra kürsüye gelen yönetmen Mesut Uçakan, bazı dizilerde ve filmlerde birlikte çalıştıkları Hasan Nail'in sanat anlayışını, yalnızlığını ele aldı. "Gerçek sanatçılar hep yalnızdır. Hasan Nail'de yalnız yaşadı ve zorluklar içinde tiyatro yaptı. En son vefatından bir hafta önce Fatih'te karşılaştık onunla sohbet ettik. Allah rahmet eylesin" Canat'ın Kayseri'den mahalle arkadaşı yazar Mustafa Miyasoğlu, en yakın arkadaşı Hasan Nail'i kitap yazmaya teşvik ettiğini, tiyatro çalışmalarında hep yanında olduğunu söyledi: "Hasan Nail'i çok severdik. İstanbul'a geldiğimizde Üstadın dizinin dibinden ayrılmadık. Hasan Nail üstadın eserlerini sahneye koydu zamanla kendi yaszdığı eserleri de sahneledi. Anadolu yollarında yıllarca turne yaptı. Maddi karşılığını alamasa da inandığı değerlerin savunuculuğundan taviz vermedi. Yazdığı kitaplarla gençlerin sevdiği bir yazar oldu. Onun çok sevdiğim eserlerinden biri olan "Bir Küçük Osmancık Vardı" vefatından sonra MEB tarafından hazırlanan listede yer aldı." dedi.

Hasan Nail Canat'la 36 yıla varan dostlukları olduğunu belirten Bahçelievler eski Belediiye Başkanı Muzaffer Doğan, Hasan Nail Canat'ın adının bir kültür merkezinde yaşaması gerektiğini söyledi. Necip Fazıl'ın oyunlarının tekrar sahnelerde oynanması gerektiğini de söyleyen Doğan, Necip Fazıl'ın dünya çapında bir sanatçı olduğunu da sözlerine ekledi.

Seyfullah Kartal'ın sanatçının "Erik Ağacı Destanı" adlı şiirini seslendirdiği toplantıda Hasan Nail Canat'ın damadı ve oyuncularından Birol Cürgül, uzun yıllar sanatçıyla tiyatro yapan Mehmet Sadi Bayazıt ve Bünyamin Yılmaz, Hasan Nail'in sanat hayatıyla ilgili bilgiler verdiler.

(Milli Gazete)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Usta tiyatrocu Hasan Nail Canat vefatının birinci yıldönümünde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Üsküdar Belediyesi Ramazan Vapuru'nda düzenlenen iki toplantıyla anıldı.  
İletişim AraştırmalarıTümü »

» TV Reklam Verileri
AnalizTümü »

» Değerlerin Tüketim Aracı Olarak Reklamlar
» KOBİ'ler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yaklaşımı
» Halkla İlişkilerin Yeni Yüzleri - 1: İtibar Yönetimi
» OMO: Kirlenmek Güzel mi?
» Media Markt Reklam ve Kriz İletişimi Analizi / Faruk Yazar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!