« Anasayfa | Künye | Arşiv 23 Nisan 2024, Salı
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Haberler -> Kültür-Sanat Haberleri ]

Bilge Kral için İstanbul'da Sempozyum

20.09.2008 - 16:16

İnsanlık Tarihine beşiklik yapmış binlerce yıllık kültür başkenti İstanbul, Bosna'nın özgürlük aşığı ve bilge lideri Aliya İzzetbegoviç için bir sempozyuma hazırlanıyor. İstanbul'un en büyük ilçesi olan Bağcılar Belediye Başkanlığı'nın, Aliya'nın vefatının 5. yıldönümünde düzenlediği "Uluslararası Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu", 11-12 Ekim 2008 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Süleyman Tihiç, Bakır İzzetbegoviç, Prof. Dr. Faruk Çakloviça, Hasan Çengiç, Adamir Jerkovic, Eyüp Ganiç ve Cemalettin Latiç'in yansıra Bosna'dan çok sayıda misafirin katılacağı sempozyum kapsamında bilim adamları, tarihçiler ile siyasetçiler Aliya'yı tartışacaklar. Ayrıca sempozyum kapsamında Aliya İzzetbegoviç'e dair bir sergi ve film gösterimleri düzenlenecek.

Geçtiğimiz ay, Uluslararası Aliya Sempozyumu'na resmi davetlerde bulunmak için Saraybosna'ya bir ziyaret gerçekleştiren Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı başkanlığındaki heyet, önemli temaslarda bulunmuştu.

SARAYBOSNA'DAN KİMLER DAVET EDİLDİ?

Heyet, üç günlük Saraybosna temasları sırasında ziyaret ettiği Bosna Hersek Parlamentosu Başkanı Süleyman Tihiç (Eski Cumhurbaşkanı ve SDA Genel Başkanı), Aliye İzzetbegoviç'in oğlu Bakır İzzetbegoviç, Prof. Dr. Eyüp Ganiç, Amra Madzarevic, Saraybosna Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Çakloviça, Aliya'nın hapishane arkadaşı ve Savunma Eski Bakan Yardımcısı Hasan Çengiç, Reisul Ulema Mustafa Ceric, Bosna Milli Şairi Cemalettin Latiç, Aliya'nın danışmanı Adamir Jerkoviç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Kasım Trnka ve Prof. Dr. Hilmo Neimerlija'yı sempozyuma davet etti.

ÇAĞIRICI: TARİHİ SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRİYORUZ

Böyle önemli bir organizasyona imza atmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Bağcılar Belediye Başkanı Lokman ÇAĞIRICI, "Bosna ve Aliya İzzetbegoviç'e karşı tarihi sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz; Aliya, Bosnalı olduğu kadar İstanbulludur ve Türkiyelidir" dedi. Aliya İzzetbegoviç'in, gençlik yıllarından ölümüne kadar çok boyutlu kişiliğiyle dikkat çeken bir şahsiyet olduğunu ifade eden Çağırıcı, "2003 yılında aramızdan ayrılan bu bilge kişiliğin, maalesef yeterince tanındığını ve araştırıldığını söyleyemeyiz. Bu açıdan onun 20. yüzyılın toplumsal vicdanı olarak anılması, tanıtılması ve araştırılması aynı zamanda vefa borcunun da bir gereğidir" şeklinde konuştu.

Aliya'nın düşünce mirasının ortaya konulacağı sempozyumda 30'a yakın tebliğ sunumu yapılması planlanmaktadır. Tebliğlerde Aliya'nın 'özgürlük aşığı yönü', 'devlet adamlığı', 'düşünce dünyası', 'Doğu-Batı arasındaki duruşu', 'Bosna Savaşı'ndaki adaleti ve diplomasisi' gibi yönler ele alınacak.

Bosna Hersek'in Başkenti Saraybosna'ya bir ziyaret gerçekleştiren Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı başkanlığındaki heyet Ekim ayında İstanbul'da düzenlenecek Uluslararası Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu ile ilgili önemli temaslarda bulundu. Heyet, ziyaret ettiği Bosna Meclis Başkanı'nı, parlamenterleri, akademisyenleri ve Aliya'nın oğlu ile yakın dava arkadaşlarını sempozyuma davet etti. Üç günlük ziyaret trafiği sırasında Savaş Suçlusu Radovan Karadziç'in yakalanması da konuşuldu.

SARAYBOSNA

Bağcılar Belediyesi'nin Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'i anmak için hazırlıklarını yaptığı ve 11-12 Ekim 2008 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek uluslararası sempozyum, Aliya'nın memleketi Bosna'da büyük takdirle karşılandı. Sempozyum hakkında bilgi vermek ve davetlerde bulunmak üzere Saraybosna'ya giden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı başkanlığı'ndaki heyet, en üst düzeyde ziyaretler gerçekleştirerek önemli temaslarda bulundu.

KİMLER DAVET EDİLDİ?

Heyet, üç günlük Saraybosna temasları sırasında ziyaret ettiği Bosna Hersek Parlamentosu Başkanı Süleyman Tihiç (Eski Cumhurbaşkanı ve Aliya İzzetbegoviç'in partisi SDA'nın Genel Başkanı), Aliye İzzetbegoviç'in oğlu Bakır İzzetbegoviç (Milletvekili ve SDA Genel Başkan Yardımcısı), Saraybosna Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Çakloviça, Aliya'nın hapishane arkadaşı ve Savunma eski Bakanı Hasan Çengiç, Reisul Ulema Mustafa Ceric ve Bosna Milli Şairi Cemalettin Ladiç'i sempozyuma davet etti. Bağcılar Belediyesi'nin düzenlediği sempozyumun rahmetli Aliya İzzetbegoviç ile ilgili uluslararası çapta düzenlenen ilk organizasyon olduğunu ifade eden Bosnalı yetkililer, vefa borcu niteliğindeki bu etkinlikten büyük bir memnuniyet ve heyecan duyduklarını dile getirdi. Aliya Sempozyumu heyeti, Türkiye'nin Bosna'daki aktif kuruluşlarından olan TİKA, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Sümeyye Vakfı'nı da ziyaret ederek organizasyon hakkında bilgi verdi. Aliya İzzetbegoviç'in mezarına gidip dua eden heyet, Aliya'nın adını taşıyan ve şahsi eşyalarının sergilendiği müzeyi de gezdi.

(Dünya Bülteni)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Özgürlük aşığı bilge lider İzzetbegoviç için İstanbul'da bir sempozyum düzenleniyor.   
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun
Bize GelenlerTümü »

» Kahraman Üzerine Dersler / Oğuz Karakaş
» Görsel Şiirin İlk Kitabı: Dada Korkut
» Makyaj Hatası / Yavuz Altınışık
» Oluş ve Bozuluş / İbn Sina
» Hiç / Merih Günay
Kitap MedyasıTümü »

» Edebiyatımızın Coğrafyasını Geliştiren Bir Yazar: Talip Apaydın / Seray Şahiner
» 'Yaratıcı Yazarlık' ve Buluşları / M. İlhan Atılgan
» Gazete-Dergi Okurluğu / Eser Karakaş
» Torpilli Kitap: Sokakta / Haydar Hepsev
» Bilge Karasu Okuma Kılavuzu / Gonca Özmen

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!