« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Siluet
M. Feyza Yarar
Genetik Miras: Vandalizm

Meşkler
Fatih Özkafa
Hat Sanatının Modern Yorumlara İhtiyacı

[ Tasarım -> eni-konu: Haber ]

"Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar"

11.11.2008 - 23:44

Başlangıç Tarihi : 00:00:00
Yer : Rahmi M. Koç Müzesi, Hasköy, İstanbul
Diğer Bilgiler : T: (212) 369 66 00 pbx
F: (212) 369 66 06

Rahmi M. Koç Müzesi yeni bir sergi projesini hayata geçiriyor: Minyatür sanatının günümüzdeki tek aktif temsilcisi Henry Kupjack'ın minik ama her detayı kusursuz 'Minyatür Odalar'ı İstanbul 'a geliyor. Amerikalı Sanatçı Henry Kupjack'in, eşi benzerine zor rastlanan gerçeklikteki kusursuz 'Minyatür Odaları' İstanbul'a geliyor. Her bir detayı titizlikle ve aslına uygun bir şekilde ele alınan 'Minyatür Odalar', dünya tarihinde iz bırakmış dönemlerin yaşam tarzını, mimari özelliklerini ve en önemlisi ruhunu yansıtıyor.

Sanatının günümüzdeki tek temsilcisi olan Henry Kupjack'ın yoğun emek isteyen çalışmaları sonucu ortaya çıkan bu eserler; Florida Naples Sanat Müzesi, Winterthur Müzesi, Chicago Sanat Enstitüsü, Boston Kütüphanesi ve Illinois Devlet Müzesi gibi dünyanın belli başlı müze ve galerilerde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Dünyanın en değerli taşı olan pırlantayı özenle işleyerek kullanıcısına ayrıcalık yaşatan ZEN Diamond'ın ana sponsorluğunda "Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar" Sergisi, 16 Aralık 2008 - 15 Mart 2009 tarihleri arasında Rahmi M. Koç Müzesi'nde ziyaretçileri ile buluşacak.

"Amacım odaları öylesine gerçek yapmak ki bakıldığında odanın içindeymiş gibi hissettirebilmek" diyen Henry Kupjack'ın meraklılarını minik ama kusursuz bir yolculuğa çıkaracağı "Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar" Sergisi, doğanın en hassas ellerinden çıkan ince işçiliğin ve tasarımın keşfedilmesi için Rahmi M. Koç Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor.

Henry Kupjack ve Minyatür Sanatı Hakkında

Henry Kupjack, bugün minyatür sanatını aktif şekilde devam ettiren tek sanatçı. Sanatçının pek çok çalışması Winterthur Müzesi, Chicago Sanat Enstitüsü, Boston Kütüphanesi ve Illinois Devlet Müzesi'nde sürekli olarak sergilenmektedir. Kupjack Minyatürlerine sahip şöhretli kişiler arasında, Clinton'ları, Forbes ailesini ve Bruce Hellford'u (Drew Carey Show'un yaratıcısı), Mareşal 4. Field, aktris Helen Hayes, mağaza zinciri sahibi Donald Dayton gibi pek çok isimi sayabiliriz. Haftanın hemen hemen her günü 30 yıldan fazladır çalıştığı stüdyosunda bir detayın üzerine eğilmiş çalışan Kupjack, ilahi doğruluktaki ölçek için cetvel gibi tüm mekanik aletlere güvenmiyor ve "Sadece bakarak neyin doğru ölçekli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim" diyor.

Henry Kupjack, minyatürlerin ortaya çıkmasında yılların deneyimi ve çocukluk hayal gücünün çok büyük tesiri olduğunu düşünüyor. Her yeni odanın yeni bir meydan okuma olduğunu da vurgulayan sanatçı, minyatür sanatı ve kendi sanatı ile ilgili şunları söylüyor: "Minyatür, en eski uygarlıklardan bu yana var olan bir gelenektir. İnanç sistemleri ve kültürel olguların etkilerini taşıyabilir. Doğa ve çevreyi anlamlandırmak açısından insanoğlunun başa çıkabileceği boyutlara indirgemek amaçlanır. Minyatürde gerçekçi etkiyi yaratmak önemlidir. Kurgunun başarısı, gerçekçiliği yansıtacak yeterli detayın verilebilmesi açısından doğru orantılamaya bağlıdır. Minyatür kurgulanırken, zihin yüzlerce fotoğrafı doğru kompozisyon içinde ve olabilecek her türlü açıyı kullanarak bir araya getirir.

mimarizm

Rahmi M. Koç Müzesi yeni bir sergi projesini hayata geçiriyor: Minyatür sanatının günümüzdeki tek aktif temsilcisi Henry Kupjack'ın minik ama her detayı kusursuz 'Minyatür Odalar'ı İstanbul 'a geliyor.  
Ustanın Gör DediğiTümü »

» "Bir Deryâ Ki Kündekâri..." / İrfan Özfatura
» "Keçenin Son Delikanlısı..."
Tasarım KitaplığıTümü »

» Şehrin Mimarisi / Aldo Rossi
» Osmanlı Mimarisi / Doğan Kuban
» Cumhuriyet Döneminde Resim-Edebiyat İlişkisi / Hatice Bilen Buğra
EkstraTümü »

» Mimarlık İhtiyacı / Ertuğ Uçar
» Fotoğraf Üzerine Okumalar - 1 / Fatma Erbaş
» Picasso ile Yunus Emre / Gökhan Akçura
» Heybesinde "Karıncaların Sözlüğü"nü Taşıyan Yolcu: Hasan Aycın / Adem Turan
» Koruma Kültürüne Bir Bakış; Bir İngiliz Kasabası... / İrfan Önal

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!