Sürüp giden kargaşa. Kavramın hep giz kalan karmaşık sürgünü. Kelimeler ve şeylere dair söylenecek kelamımız bitmiyor. Varolan bir dilemma yok bu sürgünde. Baki kalıyor inatla kubbede hoşgüzar insicam.
Ve seyrine doyum yok şüphesiz!
Dilden dile Süzülüyor mâzîdeki suskun şelâle
...
Gaipteki esrâr! Parıldayan bir hayâlet bulutu gibi yazıda.
(İhsan Deniz)
II.
Şimdi bu kadim gecede, gündüzde, akşam, sabah yahut bir ikindide, muhayyilemi zorlayan divâni bir serencamın eşiğinde olduğumu fark ediyorum. Kelimelere ve şeylere dair uzun seciyeler kurabilirim..Öyküler, çizgiler geçirebilirim satır aralarından. Kitaplara, dergilere, sayede kalmış divançelere, şairlere, muharrirlere ve keza meczuplara, dervişlere hüzzam makamında hüsn ü taliller serpebilirim. Nitekim naçizane terkibimin boş hezeyanlar olmaması telaş ve helecanındayım.
İmdi bu noktada bahusus bahs olunacak bir dolu mevzu bulunmakta. Kentlerde serenat babında şiir geceleri, İstanbul Yerebatan'da, Dolmabahçe'de, Erciyes'de, Konya'da... Öyle ki Dolmabahçe Sarayı'nda başlayan şiir festivaline 31 ülkeden 42 şair katılıyor. İran, Bahreyn, Umman, Suriye, Küba vs. Şiiristanbul'da yek oluyor.
III.
Kitap fuarları Çukurova'dan sonra Bursa'da okuruna kendinden bir kûşe ayırıyor. Kitaplar sahifelerini karıştırmaya nazır, harflerini kıraat edecek aziz kaarilerini bekliyor.
IV.
Divan Şiirinde Kerbela Ağıtları, Cemil Çiftçi tarafından XIV. ve XX. Yüzyıllar arasında yazılan Kerbela mersiyelerinden derlenmiş bir kitap. Kitapta Fuzuli, Nesimi, Bağdatlı Ruhi, Leyla Hanım gibi birçok şairden şiirler yer alıyor. Kevser yayınlarından çıkmış. Osmanlı tarihini anlatan güzide kaynaklardan biri olan Aşık Paşazade Tarihi yeni ve sade bir baskı ile yeniden hazırlanmış. Eser Mostar yayınları arasından çıkmış. Muhasibi'nin "Nefsin Terbiyesi" isimli eseri rahat anlaşılır bir üslupla Hayykitap'tan yayımlandı. Mehmet Zahit Tiryaki'nin hazırladığı kitap "Allah'la aramızı nasıl düzeltiriz?" sorgulamasını yapıyor. Nesil yayınlarından İsmail Çolak'ın Son İmparator adlı eseri Bir Abdülhamid portresi, onun anlatımıyla gizemli dünyası. On Yazar On Mülakat, Ahmet Haşim, Hüseyin Rahmi, Samipaşazade Sezai gibi edebiyatımızda neşv ü nema bulmuş on yazarımızın mülâkatlarını içeren, Dergah yayınlarından çıkan bir eser. "Bu öykülerde imkansızı anlatmayı denedim" diyen Üstad Rasim Özdenören'in İmkansız Öyküler kitabı, İz yayıncılıktan çıktı. Şiir kitaplarına gelirsek, eşyayı şiirleştiren şair Eyüp Yaşar yeni şiir kitabını YKY'den okuyucusuna sundu. Eşyanın Tabiatı...Ve Ali Emre, söz yontucusu bir şair!
İki dize iki dize büyürdü göçmen çocukluğum Rimbaud'un gemisine binerdim, Ali'nin terkisine Davul tozu ve minare gölgesi içinde yaşamak Benzer mi hiç kalbi kar kaldırmayanın endişesine Bu yüzden ölüm korkusuyla avutuyorum gönlümü Bu yüzden, sazlığı özleyen ney gibi evime dönüp Anamın saçında beyaz bulmaca oynuyorum İnsan her yerde doğar fakat vatan gerek ölmeye Geçiyorsam şimdi aşktan, kızları evden kovarak Hep bu bozuk düzen, bu darağacı suratlı toplum Elif'in uğru nakışlı tamam yavru balaban bakışlı Fakat ya açsak, yorgunsak, al kan içindeysek
(Onarılmış Yas bitiği/Ali Emre)
V.
Dergiler... Ney Dergisi internet ortamında hazırlanan üç sayısını özel sayı olarak çıkardı. Dergah dergisi İbrahim Tenekeci'nin Gizli Yazışmalar adlı şiiriyle açılıyor. Hece Öykü, Nisan-Mayıs sayısında Türk Halk Hikayeciliği dosyasıyla ulaşıyor bizlere. Yolcu, sesinin perdesini yükseltiyor: Kalk ve Uyar! diyor bir kez yeniden. Kurtuba Mart-Nisan-Mayıs sayısında Hakan Albayrak'ın ilginç fotoğraflarıyla çağırıyor kendisine. Kurtuba üzerine düşünceler, şiir tahlilleri tamamlıyor dergiyi. Türk Edebiyatı, Turgut Cansever'i anıyor hürmeten... Fayrap dergisi eleştirel bir bakış giyiniyor son sayısında. Kitap-lık usta şairlere yer vermeye devam ediyor muktesebatınca. Bunların arasında, Aşkar, Buruciye Edebiyat, Karagöz, Temrin, Tasfiye, Mühür, Dil ve Edebiyatı dergilerini de zikretmek bu fasılda mühimdir elbet.
VI.
Şu var ki "latife latif gerektir" hükmü gereğince, sürç-ü lisanımı latif bir latife olarak kabul etmenizi istirham ederim. Ervâhda çocuksu sızımız budur ki, sözümüzle özümüzle ilmin irfanın tozuna bulaşmaktan gayedir. Edebi ve şair kıvamında zikredilen her şey payını bu sızıdan dercetmelidir.
VII.
Son söz. H-A-R-F hikmete ram olma tutkusu! Başka şey değil!
Sürüp giden kargaşa. Kavramın hep giz kalan karmaşık sürgünü. Kelimeler ve şeylere dair söylenecek kelamımız bitmiyor. Varolan bir dilemma yok bu sürgünde. Baki kalıyor inatla kubbede hoşgüzar insicam.