« Anasayfa | Künye | Arşiv 6 Mayıs 2024, Pazartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Haberler -> Kültür-Sanat Haberleri ]

Ölümünün 32. yılında Aşık Veysel Anılıyor

21.03.2005 - 11:08

Aşıklık geleneğinin atışmadan çok güzelleme türünde en önemli eserlerini ortaya koyan Aşık Veysel 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğdu. Yoksul bir çiftçi ailesinin çocuğu olan Veysel, yedi yaşında geçirdiği çiçek hastalığı sonucu önce sol gözünü, daha sonra da, ancak ışığı seçebilecek kadar görebilen sağ gözünü de bir kaza nedeniyle yitirdi. Aşık Veysel çiçek hastalığına yakalandığı günü daha sonra "O gün bu gündür dünya başıma zindan." diyerek hatırladı.

Sazı avunsun diye verdiler

Çocukluk ve gençlik yıllarında birbiri üzerine gelen olumsuzluklar Veysel'i biraz karamsar bir ruh haline sürükler. Özellikle gözlerinin görmeyişi onu bütünüyle etkiler. "Kuş olsan da kurtulamazdın elimden/Eğer görsem idi göz ile seni" diyen Aşık Veysel gözlerinin görmeyişi nedeniyle seferberlik ilan edildiğinde kardeşinin cepheye gidip kendisinin gidememesinden dolayı dabüyük acı duyar. Bunu şu mısralardan anlıyoruz: "Felek kırdı kolu, vermedi nöbet/Kılıç vurmak için düşman başına" Babası'nın o dönemlerde avun diye verdiği saz Aşık Veysel'in yeni bir dünya ile tanışmasına sebep olur. Baba dostları Molla Hüseyin ile yöre âşıklarından Çamşıhlı Ali Ağa'dan - Åşık Alâ- ders alır, köylerine gelen gezgin halk ozanlarını dinler. O sazıyla avunur ama on günlükken oğlunu kaybeden ardından, hizmetkarı ile evden kaçan eşi Veysel'e yeni yaralar açar. "Talih çile kader sözü bir etmiş/Her nereye gitsem gezer peşimde" diyen Aşık Veysel, nihayet gezgin halk şairi geleneğine uyarak 1928 yılından başlayarak yöredeki köy, kasaba ve kentleri dolaşmaya başlar ama bu dünyada huzur olmadığını anlar: "Bütün kusurlarım toprak gizliyor/Merhem çalıp yaralarım tuzluyor/Kolun açmış yollarımı gözlüyor/benim sadık yarim kara topraktır../Her kim olursa bu sırra mazhar/Dünyaya bırakır ölmez bir eser/Gün gelir veysel'i bagrına basar/Benim sadık yarim kara topraktır."

Verdiği eserlerle 1931 yılında Sivas Lisesi edebiyat öğretmeni olan Ahmet Kutsi Tecer ve arkadaşları tarafından kurulan 'Halk Şairlerini Koruma Derneği'nin düzenlediği Halk Şairleri Bayramı'na katılarak tanınır Aşık Veysel. Köy Enstitüleri'nde saz öğretmenliği yapar.

Gidiyorum gündüz gece

TBMM 1965 yılında özel bir kanunla, vatani hizmet tertibinden 'Anadilimize ve Milli Birliğimize yaptığı hizmetler' nedeniyle, Aşık Veysel'e maaş bağlaır. 21 Mart 1973 tarihinde bundan otuz iki yıl önce doğduğu yerde hayata gözlerini kapayan Aşık Veysel bugün de bilinen en önemli halk şairlerindendir. Çünkü o gören gözlerin görmediğini görmüştür: "Dünyaya geldiğim anda yürüdüm aynı zamanda / İki kapılı bir anda gidiyorum gündüz gece / Şaşar Veysel işbu hale gah ağlayı gah güle / Yetişmek için menzile gidiyorum gündüz gece"

(Yeni Şafak)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
21 Mart 1973 yılında hayata veda eden halk ozanımız Aşık Veysel Şatıroğlu'nun ölümünün 32. yıldönümü anısına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda "Aşık Veysel Anma Gecesi" düzenliyor.   
Arşivlik HayatlarTümü »

» Asaf Hâlet Çelebi 100 Yaşında / Ömer Faruk Şerifoğlu
» Arşivcilerin Babası: Muallim Cevdet / Zeynep Berktaş
Halep&ArşınTümü »

» Hrant Dink Sonrası "Yitik Yürek" Tartışması
» "Atatürk ve Din" Tartışması
» "Tasavvuf Neşriyatı" Tartışması
» Paramparça Entelektüeller ve Fikirler: "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" Başlıklı Ertelenen Konferans Sonrasında Türk Entelijansiyası
» "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı..." Tartışması
EkstraTümü »

» Uykusuzluk / Mehmet Uğurlu
» Bir Yılda Kaç Kitap Okuyoruz?
» Doğu'nun Meyvelerini Batı'nın Tepsisinden Sunmak / Ali Ayten
» Kitapçı / Mehmet Ulusel
» "Aşk Istırapsız Olmaz" / Nuri Altun

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!