« Anasayfa | Künye | Arşiv 24 Nisan 2024, Çarşamba
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Kültür-Sanat Haberleri ]

Şam'da İstanbul Rüzgârı Esiyor

14.05.2006 - 21:49

Asırlar öncesine uzanan bir kültür köprüsünden süzülüp gelmeleri, tarihteki misyonları, renkleri ile birbirine çok benzeyen iki şehir Şam ve İstanbul. Şam sokaklarında gezerken kendinizi Kapalıçarşı'da ya da Mısır Çarşısı'nda hissetmemeniz için sebep yok.

İstanbullular Şam'ı, Şam-ı cennet-meşâm (cennet kokulu Şam) olarak bilmiş; Şamlılar İstanbul'u başkent olarak görmüş yüzyıllar boyunca. Araya sınırlar girdiğinde ise gözden ırak olan gönülden de ırak olmuş bir parça. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şam Valiliği ve TC Şam Büyükelçiliği'nin ortaklaşa düzenlediği "Şam'da İstanbul Günleri", bu iki kadim dostu yeniden kaynaştırmanın yollarını arıyor. Ahmet Özhan, Zara gibi ünlü sanatçıların konserlerinin yanı sıra konferanslar, fotoğraf ve elişi sergileri, film gösterimleri ve Türk mutfağından örneklerin yer aldığı dev organizasyonla İstanbul, Suriyelilere daha yakından tanıtılacak.

İstanbul ve Şam kardeş şehir

"Şam'da İstanbul Günleri" etkinliği için akademisyenler ve sanatçılardan oluşan bir grupla önceki gün Şam'a gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Başbakan Naci Itri ve Şam Valisi Dr. Bisr El Sabban gibi üst düzey yetkililerle görüştü. Beşşar Esad, 1 saat 20 dakika süren görüşmede, İstanbul Kültür Günleri'nin yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Topbaş'ın, Başbakan Itri ile yaptığı görüşmede ise İstanbul'un 'kardeş şehir' olması konusu gündeme geldi ve "Kardeş Şehir Protokolü" hazırlanması için çalışmalar başlatıldı. Etkinliklerin açılışını, Kadir Topbaş ile Şam Valisi Bisr El Sabban, Şam Üniversitesi'nde birlikte pasta keserek gerçekleştirdi.

Etkinliklerin ilk gününde İstanbul Sazendeleri bir konser verdi. Şam Üniversitesi'ndeki 'Modern Türk Resim Sergisi'nin açılışından sonra düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Prof. İlber Ortaylı, Prof. Ahmet Akgündüz, Prof. Mustafa Habib, Prof. Abdurrahman Bitar ve Doç. İhsan Fazlıoğlu katıldı. Ardından Fotoğraflarla Hicaz Demiryolu, Geleneksel Türk Kıyafetleri ve İşlemeleri sergileri gezildi; Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Konseri izlendi. "Şam'da İstanbul Günleri"nin dünkü programında ise Şam'ın Babü'l Tuma Meydanı'nda mehter konseri verildi. Şam Sineması, Ravda Kültür Merkezi ve Darü'l Opera'da; Gönül Yarası, Sahibini Arayan Madalya, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, Eşkıya ve Reis Bey gibi Türk filmleri, Suriyeli sinemaseverlerle buluştu. Etkinlikler Ahmet Özhan ve Zara'nın konserleriyle devam edecek. Ahmet Özhan'ın yarın Darü'l Opera Sanat Merkezi'ndeki Türk tasavvuf musikisi konserine Beşşar Esad'ın da katılması bekleniyor.

Suriyeliler etkinliklere büyük ilgi gösteriyor. Ahmet Asfar adlı Suriye vatandaşı, duygularını "İstanbul'a hiç gitmedim; ama İstanbul'u burada, Şam'da görme fırsatını bulacağım." diyerek özetlerken, iletişim öğrencisi Ula Rifai, "Bu etkinliklerde komşu ülke Türkiye ile Suriye'nin kültürlerinin birbirine ne kadar yakın olduğunu müşahede ediyorum. İnşallah en kısa zamanda İstanbul'u ziyaret edeceğim." şeklinde konuştu. Suriye-Türkiye Parlamenterler Dostluğu Grup Başkanı Muhammed Hallak da birçok Suriyelinin hayalini süsleyen İstanbul'un Şam'da tanıtılmasından dolayı İstanbul'a giden Suriyelilerin sayısında artış olacağını ifade etti. Hallak, benzer bir etkinliğin İstanbul'da da yapılabileceğini, bu konu için Şam valisinin önümüzdeki günlerde İstanbul'u ziyaret edeceğini söyledi.

(Zaman)



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şam Valiliği ve TC Şam Büyükelçiliği'nin ortaklaşa düzenlediği "Şam'da İstanbul Günleri", bu iki kadim dostu yeniden kaynaştırmanın yollarını arıyor.  
DVD RafıTümü »

» Elizabeth Altın Çağ
» Kirazın Tadı
» Yumurta
» Bir Rüya İçin Ağıt
» Otomatik Portakal
İz BırakanlarTümü »

» Biraz Sakar Biraz Çirkin Fazlasıyla Komik Bir Fenomen: Kemal Sunal / Ahmet Aksoy
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brıan De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Direnişçi Bir Makinistin Portresi / Zafer Işık
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brian De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Sinema Literatürüne Spaghetti Western'i Kazandıran Adam: Sergio Leone / Ahmet Aksoy
VizyondakilerTümü »

» Zoraki Kral
» 127 Saat
» Kaçış Planı
» Ya Sonra
» İz Peşinde

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!