« Anasayfa | Künye | Arşiv 13 Ekim 2024, Pazar
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Haberler -> Sinema Haberleri ]

Festivalseverler İçin Altyazı

01.04.2008 - 23:41

Altyazı Aylık Sinema Dergisi'nin Nisan sayısının kapak konusu 27. İstanbul Film Festivali. Altyazı'nın 24 sayfalık özel festival dosyasında, öne çıkan festival filmlerinin kısa eleştiri yazılarının yanı sıra, festivalde toplu gösterimi yapılacak Marc Caro ve Mayınlı Bölge bölümünün sansasyonel filmi Eski Davulcu'nun (Ex Drummer) yönetmeni Koen Mortier'le yapılmış özel söyleşiler yer alıyor. SİYAD: 40 Yılın En İyileri bölümünde Redux versiyonu gösterilecek Coppola başyapıtı Kıyamet (Apocalypse Now) ise, hem efsanevi kurgucusu Walter Murch hem de senaristi John Milius'la yapılmış söyleşilerle dergideki yerini alıyor. Festival takipçilerinin tam dokuz filmini izleme fırsatı bulacakları Çek usta Milos Forman'ın sinemasına dair bir inceleme yazısını da içeren dosyada, '68 ve Mirası' bölümünün filmlerini, söz konusu yılları yaşamış yazar ve akademisyenler anlatıyor.

Altyazı'nın 'Vizyon' sayfalarında ise Donnie Darko filmiyle gönüllerde taht kuran Richard Kelly'nin merakla beklenen yeni filmi Kıyamet Öyküleri'ni (Southland Tales) günümüzde geçen 'karnavalesk bir distopya' olarak ele alan bir yazıyla birlikte, Amerika'nın kendi "ötekileri"yle yüzleştiği 11 Eylül sonrası filmlerindeki oryantalist eğilimlere dikkat çeken Amerikan Sinemasında Yeni Oryantalizm başlıklı bir inceleme yazısı yer alıyor.

Slavoj Žižek'ten sonra, yakın dönem Amerikan bağımsızlarının önde gelen isimlerinden John Cameron Mitchell da Altyazı'nın 'İzliyorum' köşesine konuk oluyor. Söyleşide, Hedwig ve Kızgın Çıkıntısı ve Shortbus filmlerinin yönetmeni Mitchell, TV karşısında dergi yazarlarının seçtiği filmleri izlerken, sinema zevkinden ve favori filmlerinden bahsediyor. 'Vizyon Ötesi' sayfalarında ayrıca, üç yıl önce İstanbul Film Festivali'nde toplu gösterimi yapılan ve geçtiğimiz Şubat ayında hayata gözlerini yuman Fransız sinemasının usta ismi Alain Robbe-Grillet üzerine bir yazı yer alıyor. Dergi yazarlarının 58. Berlin Film Festivali izlenimlerini ve muhalif belgeselleriyle Arap dünyasının en saygın isimlerinden biri
haline gelen Suriyeli yönetmen Ömer Emiralay'la yapılmış bir söyleşiyi de yine bu sayfalarda bulmak mümkün. Altyazı ayrıca, Şubat ayında aramızdan ayrılan Türk sinemasının en üretken yönetmenlerinden Sırrı Gültekin'i, Alican Sekmeç'in kendisiyle yaptığı uzun sohbetlerden bölümleri de içeren yazısıyla; Ocak ayında kaybettiğimiz Orhan Aksoy'u ise bu ayki 'Benim Sinemalarım' köşesini yönetmenin unutulmaz aşk filmi Dila Hanım'a ayırarak anıyor.

Altyazı'nın bu ayki 'Eleştiri' sayfalarında, vizyondan 120 ve Kolera Günlerinde Aşk, !f İstanbul'dan ise Benim Şehrim Winnipeg ve Oscar'lı belgesel Karanlığa Taksi'nin eleştiri yazılarının dışında; dergi ekibinin !f İstanbul kapsamında gerçekleştirdikleri ve Coen Kardeşler'in son filmi İhtiyarlara Yer Yok'u didik didik ettikleri 'Yuvarlak Masa Tartışması'nın metni de yer alıyor. Ayrıca Altyazı, 'Eleştiri' bölümünde bu ay yeni bir köşeye daha sayfalarını açıyor: Murat Mıhçıoğlu ve Cem Özüduru'nun hazırladıkları Sinerjik Dilemma, filmlerden esinlenen çeşitli çizimler eşliğinde, sinema gündeminden ilginç anekdotlar aktarmayı amaçlıyor.



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Altyazı Aylık Sinema Dergisi'nin Nisan sayısının kapak konusu 27. İstanbul Film Festivali.
Altyazı'nın 24 sayfalık özel festival dosyasında, öne çıkan festival filmlerinin kısa eleştiri yazılarının yanı sıra, önemli isimler üzerine kaleme alınmış yazılar da var. Bunlardan biri de Alain Robbe-Grillet.
  
DVD RafıTümü »

» Elizabeth Altın Çağ
» Kirazın Tadı
» Yumurta
» Bir Rüya İçin Ağıt
» Otomatik Portakal
İz BırakanlarTümü »

» Biraz Sakar Biraz Çirkin Fazlasıyla Komik Bir Fenomen: Kemal Sunal / Ahmet Aksoy
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brıan De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Direnişçi Bir Makinistin Portresi / Zafer Işık
» Gerilime Bir Adım Daha Yakın Çekim: Brian De Palma / Abdullah Ömer Yavuz
» Sinema Literatürüne Spaghetti Western'i Kazandıran Adam: Sergio Leone / Ahmet Aksoy
EkstraTümü »

» Küçük Arap'ın Fendi Önyargıları Yendi / Hale Sert
» Edebî Eserlerin "Filim Diline" Tercümesi / Erol Güney
» Sinema Sanatıyla İlgili Kitaplar
» Çürüyen Sinema / Susan Sontag (Çeviren: Ahmet Yurtkul)

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!