« Anasayfa | Künye | Arşiv 5 Mayıs 2024, Pazar
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Siluet
M. Feyza Yarar
Genetik Miras: Vandalizm

Meşkler
Fatih Özkafa
Hat Sanatının Modern Yorumlara İhtiyacı

[ Haberler -> Tasarım Haberleri ]

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi açıldı

26.05.2008 - 14:39

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ile yaptığı ortak çalışma ile dünyada bir ilke imza atarak, İslam kültür çevresinin bilim dünyasına katkıları ve modern bilimin oluşumuna etkilerini yansıtan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ni kurdu. Erdoğan'ın açılışını yaptığı müzede ilk etapta 140, nihai olarak 800 eser sergilenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Topkapı Sarayı'nın arka bahçesinde, yani Gülhane Parkı'nda bir süredir düzenleme ve restorasyon çalışmaları yapıyordu.

İstanbul'un en güzel yerlerinden biri olan Gülhane Parkı'nda müze olarak kullanılacak tarihi Hasahırlar binasının onarımı geçtiğimiz aylarda bitmişti. Yeniden düzenlenen bina, dünyanın ilk İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi olarak açıldı.

Gülhane Parkı'nda açılan müzede Müslümanların 8. ve 16. yüzyıllar arasındaki yaratıcılık devrelerinde gerçekleştirdikleri alet ve cihazların örnekleri sergilenecek. Bu örneklerin çok büyük bir kısmı Frankfurt Üniversitesi Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü tarafından kaynaklardaki tarif ve resimlere, çok küçük bir kısmı da günümüze ulaşan orijinallere dayanarak yapıldı.

Kendi türünde dünyada bir ilk olan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde, Müslüman bilginlerin kurdukları rasathaneler, hastaneler, kimyasal düzenekler ve üniversiteler gibi kurumsal eserler görsel olarak yer alıyor.

Müzenin içerisinde Bilimler Tarihi Kütüphanesi de yer alacak. Gülhane Parkı'nda kurulan "İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi" 3 bina içinde 3 bin 550 metrekareyi kapsıyor. İslam kültürünün bilim ve teknoloji dünyasına 1000 yıllık katkılarını yansıtacak müze, bilim tarihi yazımında İslam alimlerinin başarılarının göz önünde bulundurulması gerekliliğini ortaya koyacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, müzenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bizim inanç değerlerlerimizde İslam'ın ilk emri 'oku'. Kadına, erkeğe doğumundan ölümüne kadar bilimi emreden bir dinin mensuplarıyız. Düşünenler için orada büyük hizmetler olduğu sürekli olarak anlatılır. Akıl, ilim, düşünce bunların üçü sürekli olarak bir arada zaten zikredilmiş. Bizler Müslüman olarak bunu yerine getiremiyorsak kimse kalkıp bunun faturasını bu medeniyete, bu inanca kesemez" diye konuştu.

Erdoğan, İslam düşünürleri ve bilginlerinin 8. yüzyıldan itibaren bilimsel düşünceye kaynaklık edecek çok yönlü araştırmalar yaptıklarını, başarılı sonuçlara ulaştıklarını söyledi.

Müslüman düşünür ve bilginlerin çalışmalarının 12. yüzyıldan 16. yüzyıla uzanan bir süreçte Arapça'dan Latince'ye yoğun olarak çevrildiğini belirten Erdoğan, Avrupalı bilim adamlarının kaynaklarını belirtmekte özenli davranmasa da, bu çalışmalardan yararlandığını, bugün ise hala bunu inkar ettiklerini savundu.

Erdoğan, medeniyetler tarihine bakarken İslam medeniyetine Müslüman din ve düşünürlere hakkını teslim etmenin hakkaniyetin bir gereği olduğunun altını da özellikle çizdi.

dunyabulteni



DİĞER HABERLER:
» Çağdaş Türkmen Öyküsü Hece Öykü'de
» Nuri Pakdil'i Anlamak İçin Anlattılar
» Güvenli İnternet Dönemi Başlıyor
» İnternette com, gov, org, net Tarih Oluyor!
» "Ölüm, Sanat ve Mekân II Sempozyumu"
» Oscar'ın Galibi 'Kral' Oldu
» Hece 'Argo'ya Devam Ediyor
» Kırgız Öyküsü Hece Öykü'de
» Global Marangozhane /
» Işık Kirliliği
Gülhane bahçesi'nde açılan 'İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde ilk etapta 140, nihai olarak da 800 eser sergilenecek.  
YAZININ GÖRSELLERİ:
Ustanın Gör DediğiTümü »

» "Bir Deryâ Ki Kündekâri..." / İrfan Özfatura
» "Keçenin Son Delikanlısı..."
Tasarım KitaplığıTümü »

» Şehrin Mimarisi / Aldo Rossi
» Osmanlı Mimarisi / Doğan Kuban
» Cumhuriyet Döneminde Resim-Edebiyat İlişkisi / Hatice Bilen Buğra
Tasarım SohbetleriTümü »

» Hakan Gürsu ve IDA 2007 Ödüllü Projesi: Volitan
» Emre Arolat: "Mimarlık benim için bir dünya görüşü üzerinden şekillenen ve o denli tutarlı olan bir iş üretmektir."
» Turgut Cansever: "Kuleler, insanlığın içine düştüğü gurur ve yanılgıların eseri"
» Rem Koolhas ile Mimarlık, Kent ve İstanbul Üzerine

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!