« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Müzik Dünyasından ]

Yaz Bitimi Sanatçılar ve Etkinlikler Zirvede

16.09.2005 - 18:05

3 Ağustos: Melih Kibar Anıldı

Besteci Melih Kibar'ı anma gecesi 3 Ağustos 2005 tarihinde Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi. Mel-Ki Prodüksiyon tarafından düzenlenen gecede, Erol Evgin, Nükhet Duru ve Candan Erçetin birlikte sahneye çıktı. Evgin, Duru ve Erçetin, seyircilerin tamamını doldurduğu Açıkhava Tiyatrosu'nda, Melih Kibar'ın eserlerini, senfoni orkestrası eşliğinde seslendirdiler. Konser sırasında Melih Kibar'ın fotoğrafları da sahnedeki ekrandan gösterildi.

4 Ağustos: Mireille Mathieu 20 Yıl Aradan Sonra Türkiye'de

Dünyaca ünlü Fransız şarkıcı Mireille Mathieu, Galatasaray'ın 100. yıl balosunda konser verdi. 4 Ağustos Perşembe günü Dolmabahçe Sarayı Bahçesi nde orkestrasıyla birlikte 1.5 saat konser konser veren Mathieu, 20 yıl önce bir otel açılışı için Türkiye'ye gelmişti.

6 Ağustos: Ünlü Kemancı Pinchas Zukerman, Aya İrini'de Konser Verdi

Dünyanın yaşayan en ünlü kemancılarından Pinchas Zukerman "Dostluk Konseri" için İstanbul'a geldi. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ile İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğinde düzenlenen "Dostluk Konseri",  yüzyıllar boyu Yahudi halkına kucak açan Türk halkına bir teşekkür niteliği taşıyor.

30 yılı aşkın bir süredir sanatını icra eden Zukerman, 6 Ağustos Cumartesi günü Aya İrini Müzesi'nde İstanbullu müzikseverler için çaldı. Aya İrini Müzesi' nde  Mozart'ın yapıtlarını yorumlayan Pinchas Zukerman'a, eşi Amanda Forsyth, Jessica Linnebach, Jethro Marks ve Ahsan Pillai eşlik etti. Yedi yıldır Kanada Ulusal Sanat Merkezi Orkestrası'nın Müzik Direktörlüğü'nü sürdüren Pinchas Zukerman, aynı zamanda bu orkestranın genç üyelerinden oluşturduğu beşlisiyle son 2 yıldır  festivallerde konserler veriyor.

18 Ağustos: Okay Temiz Akdeniz Festivali'ne Konuk Oldu

Okay Temiz Oriental Wind Topluluğu, Sao Paulo'da yapılacak tiyatro-dans ve müzik içerikli Akdeniz Festivali'ne katıldı. Türk, Afrika, Hint ve Balkan müziklerini caz yorumlarıyla birleştiren topluluk, 18-21 Ağustos tarihleri arasında Pompeia ile Belenzinho tiyatrolarında 3 konser verdi. Temiz, amaçlarının, Türk ezgilerine evrensel boyut katarak gençlere sevdirmeye çalışmak olduğunu belirtiyor.

Okay Temiz, konserlerde son teknolojiyi kullanarak yaptığı ve Brezilya karnavallarında kullanılan Qicca ve Berimbao adlı enstrümanları da çaldı. Temiz'e, Önder Foçan, Kağan Yıldız, Hakan Güngör, Çağdaş Oruç, Rüstem Çembelli ve Ahmet Özden eşlik etti.

21 Ağustos: Hey Gidi Karadeniz Konseriyle Kazım Koyuncu Anıldı

Karadeniz kültürünü tanıtmak amacıyla 3 yıldır düzenlenen, bu yıl da 27 Haziran tarihinde yapılması planlanan, ancak Kazım Koyuncu'nun hayatını kaybetmesi nedeniyle ertelenen "Hey Gidi Karadeniz" konseri, "Hey gidi Karadeniz" konseri de 21 Ağustos'ta Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşti. 

Geceye, Fuat Saka, Şevval Sam, Bayar Şahin ve İbrahim Can şarkılarıyla, Sunay Akın da şiirleriyle katıldı. Etkinlikte, ayrıca Nazan Öncel, Haluk Levent, Leman Sam ve Nejat Yavaşoğulları, Mor ve Ötesi ile Kardeş Türküler'in de aralarında bulunduğu konuk sanatçı ve gruplar da sevilen şarkılarını seslendirdi.Etkinlikte, Karadeniz müziğine emek veren değerli ustalara da plaket sunuldu.

"Hey Gidi Karadeniz" konserleri, bugüne kadar 8 ilde toplam 50 bin kişiyi buluşturdu. Karadeniz kültürünü tanıtmak amacıyla 18 Temmuz 2003 tarihinde başlayan etkinlik, bugüne kadar Karadeniz müziğinin önemli temsilcilerini ağırladı. Konserin gelirinin Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türkiye Kanserle Savaş Vakfı ve Nesin Vakfı'na bağışlanacak.

27 Ağustos:  Karşı Festival - Barışarock 2005

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nca düzenlenen "Barışarock 2005 Karşı Festival", 27-28 Ağustos tarihlerinde Sarıyer Mehmet Akif Ersoy Piknik Alanı'nda gerçekleştirildi. "Barışarock, savaş karşıtı bir rock festivali ve bu yılki organizasyonda dinleyicilerden ücret alınmadı. Bu yıl ki etkinlikte 34 grup ve sanatçı sahne aldı. Barışarock Festivali'nde, Işığın Yansıması, İhtiyaç Molası, Moğollar, Tibet Ağırtan, Bülent Ortaçgil, Bulutsuzluk Özlemi, Zardanadam, Barış Akarsu gibi grup ve sanatçılar sahne aldı. Festivalde konserlerin yanı sıra tiyatro, film, kısa film, belgesel gösterimleri ve çeşitli konularda söyleşiler de yapıldı. Festival alanında ayrıca, Türkiye Sosyal Forumu, Türkiye Sakatlar Derneği gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da standları yer alırken, savaş karşıtı pankartlar taşındı.

Ağustos Sonu: Sezan Aksu'dan Kardelenlere Destek Albümü

Sezen Aksu, Kız çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlanması amacıyla başlatılan "Kardelenler Projesi" ne proje ile aynı adlı bir albümle destek verdi. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Turkcell'in ortaklaşa yürüttüğü "Kardelenler Projesi"ne destek veren Sezen Aksu, "Kızlarımızı okutalım. Kızlarımız geleceğimizdir" çağrısını yapmak üzere bir turne başlattı.

Ekonomik sorunlar nedeniyle eğitimini sürdüremeyen kız öğrencilere destek vermek amacıyla "Kardelen" adını koyduğu bir albüm hazırlayan Sezen Aksu, çeşitli illerde konserler vermeye devam ediyor. 

2 Eylül: Ünlü Tenor Hakan Aksayev Arjantin Operasının Başrolünde Sahne Aldı

Ünlü tenor Luciano Pavarotti'nin öğrencisi olan tanınmış sanatçı Hakan Aysev, "Kral Kandaules" operasında rol almak üzere Arjantin'e davet edildi. Dünyanın sayılı operalarından Buenos Aires'teki Teatro Colon'da sahne alacak sanatçı, eserde başrolü üstlendi. Bugüne kadar dünyanın pek çok ülkesinde seyirci karşısına çıkan Hakan Aysev, bu kez de önemli bir uluslararası başarıya imza attı. Opera yetkililerinin CD'lerini izleyerek eserin başrolü için teklifte bulunduğu Aysev, 20 günlük provaların ardından 2, 4, 7 ve 9 Eylül'de izleyici karşısına çıktı.

İlk defa tanınmış ve büyük bir opera olan Teatro Colon'da sahne alacak olan Aysev, geçen yıl Kasım ayında da Barcelona'da sahne almıştı. Eylül sonunda New York'ta konser verecek olan Aysev, Aralık ayında Monte Carlo'da seyirci karşısına çıkacak. Yurtiçindeki çalışmalarını da sürdüren ünlü tenor Aysev, Buenos Aires'ten dönüşünde ayağımın tozuyla Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda Zülfü Livaneli ile aynı sahneyi paylaşacak.

Ağustos ayı boyunca bitmeyen etkinliklerle Türk müzisyenleri iş başındaydı. Melih Kibar ve Kazım Koyuncu anıldı; Buenos Aires ve Sao Paulo Türk müzisyenleri dinledi; Barışa Rock ses getirdi; Kardelenler için Sezen Aksu albü yaptı.  
Albüm AnaliziTümü »

» Kalbe Ruha Giden Şarkılar / Nazan Özcan
» İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Enya / Özlem Ertan
» Alaturka Benim Canım / Cenk Özbay
» Sezen'in Muhteşem Yalnızlığı: Deniz Yıldızı / Pakize Barışta
» Tekil Hayatlar da Bir Gün Devrim Yapar Ya... / Mert Emcan
Albüm TanıtımlarıTümü »

» İstanbul'a Senfonik Üçleme
» Yıllar Sonra Yeniden
» Dostlar Onu Hatırladı
» İncesaz, Kalbimizdeki Denize Yelken Açtı
» Oralara, Buralara, Uzaklara

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!