TRT ve Kalan Müzik işbirliğinin ilk meyvesi olan Küçük Dünyam adlı, Can Dündar'ın danışmanlığını yaptığı, Hacı Mehmet Duranoğlu'nun yazıp yönettiği, Toygar Işıklı'nın müziklerini hazırladığı Âşık Veysel Belgeseli: Küçük Dünyam, Kalan Müzik tarafından DVD formatında hazırlanıp piyasaya sunuldu. Usta âşığın 36. ölüm yıldönümü anısına hazırlanan DVD'nin yanı sıra iki CD'den oluşan albüm Âşık Veysel adıyla yayınlandı. Albümdeki türküler de TRT arşivindeki Âşık Veysel kayıtlarının Kalan Müzik tarafından seçilip temizlenmesiyle hazırlandı. Albümün ilk CD'si, ustanın kendi eserlerinden oluşuyor. İlk CD'de yer alan eserlerin birçoğu, halk tarafından ilgiyle karşılanmış, Ben Giderim Adım Kalır, Uzun İnce Bir Yoldayım, Anlatamam Derdimi gibi 14 klasikleşmiş eserden oluşuyor. İkinci CD ise, Âşık Veysel'in kendinden önce yaşamış olan ustaların eserlerini yorumladığı kayıtlardan oluşuyor. Kul Hüseyin'den Ne Haldeyim Ala Gözün Süzenler, Yunus Emre'den Ne Ötersin Dertli Dertli, Âşık İrfani'den Salına Salın Gelen, Karacaoğlan'dan Eğer Benimle Gelmek İstersen bu çalışmalardan bazıları. Usta Malı Eserler başlığıyla sunulan ikinci çalışmada da 12 derleme yer alıyor.
Kör Olan Bizmişiz Şair Ümit Yaşar Oğuzcan, Âşık Veysel için yazdığı bir yazısında şu hikâyeyi nakleder: "Veysel'in bir başka özelliği daha vardı; köyünde ve çevresinde ondan önce bir tek meyve ağacı olmadığı halde, Sivrialan'da ilk meyve bahçesini o yetiştirmişti. Hem öyle bir bahçe ki, içinde elmadan kayısıya, kirazdan cevize kadar türlü türlü meyve ve çiçek vardı. Veysel, kardeşlerinin yardımıyla bu bahçeyi yapmaya başladığı zaman köylüleri, 'Atalarımız bunca yıl böyle bir iş yapmamışlar, şu kör adam onlardan iyi mi bilecek ki böyle işe kalkıştı?' demişler. Birkaç yıl sonra ağaçlar yetişmiş, meyve vermiş. Köylüler önceki dediklerini hatırlayıp utanmışlar ve bu defa 'O kör değilmiş, meğer kör olan bizmişiz diyerek Âşık Veysel'i kutlamışlar".
Babası Sazı Alınca Hayatı Değişti 1894'te Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya gelen Âşık Veysel'in doğduğu sıralar, çiçek hastalığı Sivas yöresinde etkisini çok şiddetli gösterir. Çiçek yüzünden Veysel'den önce, iki kız kardeşi yaşamlarını yitirir. 1901'de yedi yaşına girdiği sıralarda Sivas'ta çiçek salgını yeniden yaygınlaşınca o da yakalanır bu hastalığa. Ve bu hastalıktan sonra önce sağ gözünü sonra da sol gözünü kaybeder. Bu olay üzerine babası Veysel'in üzüntüsünü az da olsa unutması için bir saz alır ve halk ozanlarından şiirler okuyup ezberletir oğluna. İlk saz derslerini babasının arkadaşı, Divriğ'in köylerinden Çamşıhlı Ali Ağa'dan (Âşık Âlâ) alan Veysel, kendini de iyice saza verir ve usta malı şiirlerden çalıp söylemeye başlar. Köy Enstitüleri'nin kurulmasıyla birlikte, Ahmet Kutsi Tecer'in katkılarıyla, sırasıyla Arifiye, Hasanoğlan, Çifteler, Kastamonu, Yıldızeli ve Akpınar Köy Enstitüleri'nde saz öğretmenliği yapar. 21 Mart 1973 günü de doğduğu köy olan Sivrialan'da, şimdi adına müze olarak düzenlenen evde yaşama gözlerini yumar. İşte bu çilelerle dolu ama bir o kadar da dopdolu yaşamın izlerini bulmak için Küçük Dünyam belgeselini izlemek ve iki CD'lik çalışmayı dinlemek Veysel'i anlamamıza yardımcı olabilir. Küçük Dünyam, DVD/Âşık Veysel, CD/Kalan Müzik-TRT.
(Radikal İki)
Âşık Veysel, 'Küçük Dünyam' belgesel DVD'si ve iki CD'den oluşan albümle anılıyor. Usta âşığın 36. ölüm yıldönümü anısına hazırlanan DVD'nin yanı sıra iki CD'den oluşan albüm Âşık Veysel adıyla yayınlandı.