« Anasayfa | Künye | Arşiv 19 Mart 2024, Salı
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Müzik Dünyasından ]

Nintendo Wii'yle Orkestramı Kurup Yönettim

Hakan Gence

08.11.2008 - 17:42

Nintendo Wii'nin yeni oyunu Wii Müzik, müzik bilgisi ne olursa olsun insanın içindeki müzisyeni ortaya çıkarmak ve pek çok müzik aletini profesyonel müzisyen gibi çalmasını sağlamak üzere hazırlanmış. İnsan kendi orkestrasını kurabiliyor, varolan bir orkestraya şef olabiliyor, klibini çekip tüm dünyayla paylaşabiliyor, komşuları rahatsız etmeden bateri çalabiliyor. Oyun 14 Kasım'da tüm Avrupa ülkeleriyle birlikte Türkiye'de satışa sunulacak. Biz oyunu önceden denedik. İşte meraklılarının sabırsızlıkla beklediği Wii Müzik hakkında her şey.

Nintendo, iki yıl önce bilgisayar oyunu yapımcıları arasındaki rekabette Wii adlı yeni oyun konsoluyla başarıyı yakaladı. Wii, üçüncü nesil konsollar arasında yüzde 60 pazar payıyla birinci sıraya oturdu. Sonra Japon bilgisayar oyunu şirketi, Wii'yi geliştirerek yan ürünler çıkarmaya başladı. Önce hareket ederek tenis veya boks gibi sporları yapmanızı sağlayan Wii Sport, eğlenceyi egzersizle birleştiren Wii Fit gibi oyunlar yapıldı. Şimdi de sıra müziğe geldi.

Bilmeyenler için söyleyelim: Nintendo Wii, oyuncularının tüm hareket, refleks ve mimiklerini oyuna dahil eden, insana oyunun içindeymiş gibi hissettiren bir konsol. Ekranın karşısında kımıldamadan oturup oyun oynamaktan sıkılan biri için ilaç gibi. Kumandasının üç boyutlu algılayıcısı ve ivme sensörü, oyuncunun hareketlerini, reflekslerini oyuna taşıyor. Sizi ekranda gördüğünüz karakterlerle bütünleştiriyor.

Her Yaştan İnsanın Oynayabileceği Oyun
Wii Müzik, ekstra bir aparatı olmayan, mevcut Nintendo Wii konsolunun kumandasıyla oynanan yeni bir oyun. Buradaki amaç enstrüman çalmayı çok beceremeyen ya da öğrenecek zamanı olmayan ama ritim duygusu kuvvetli kişilere müzik yaptırmak, enstrüman çaldırmak. Nintendo Türkiye Pazarlama Müdürü Sercan Şengün, oyunun Guitar Hero gibi diğer müzik oyunlarından farklı olduğunu söylüyor: "Guitar Hero'da tuş koordinasyonları önemli. Bu yüzden bilgisayar oyunları oynamaya alışkın olmalısınız. Fakat Wii Müzik her yaştan insanın rahatlıkla oynayabileceği çok kolay bir oyun."

Kumandanız Müzik Aletine Dönüyor
Oyuna başlarken önce diğer Wii oyunlarında da olduğu gibi ekranda kendi karakterinizi yaratıyorsunuz. Sahneye çıkıp müzik yapacak oyunun starını kendinize de benzetebilirsiniz, sevdiğiniz bir şarkıcıya da. Size sahnede eşlik etmesini istediğiniz müzisyenler olursa onları da Mozart veya Chopin'e birebir benzeyen sanal karakterlerden seçmek mümkün. Bu işlemin ardından sıra enstrüman seçimine geliyor.

Wii Müzik oyun paketi sayesinde konsolunuzun kumandası istediğiniz bir müzik aletine dönüşüyor. Nasıl mı? Oyunun içinde 60 farklı müzik aleti var: Senfoni orkestralarında kullanılan enstrümanlardan tef ve zillere kadar pek çok seçenek. Tek yapmanız gereken, hangisini çalacağınıza karar verip ritim duygunuzu ekrana yansıtmayı başarmak. Örneğin bir gitar çalarken kumandanızı gitar çalar gibi sallamanız ya da piyano seçtiyseniz, kumandayı tuşlara basar gibi oynatmanız yeterli. Wii, sizin hareketlerinizi algılıyor, ekranda çıkan sesler tizleşiyor veya kalınlaşıyor.

Aynı zamanda sizin hareketleriniz ekranda yarattığınız karaktere de yansıyor. O karakter de sizinle kafasını sallıyor, yaptığınız müziğe göre sallanıyor veya dans ediyor. Enstrüman çalma tekniklerini geliştirmeye, parçaları düzenlemeye, davul çalmaya ve kulak eğitimine yönelik pek çok eğitici yan program da bulunuyor.

İstediğiniz Atmosferde Konser Veriyorsunuz
Sıra 50'ye yakın kayıtlı parçadan hoşunuza gideni yeniden yaratmaya geliyor. Bu parçalar arasında Beethoven'ın Dokuzuncu Senfonisi de var, Madonna'nın Material Girl adlı şarkısı da. Hepsi oyunun içindeki enstrümanlara göre tek tek önceden çalınmış ve oyuna uyarlanmış.

Ardından konser verilecek mekanı belirliyorsunuz. Açık havada, diskoda veya dev bir sahnede konser vermeniz mümkün. Bütün bu seçimleri yapıyorsunuz, artık sahnedesiniz. En fazla dört arkadaşınız kendi oyun kumandalarıyla size sahnede eşlik edebilir. Konserinizi veriyorsunuz.

Oyun ilerledikçe, enstrümanları çalma beceriniz ve ritim kulağınız arttıkça oyuna farklı karakterler ve yeni parçalar da ekleniyor. İsterseniz kendi melodilerinizi çalmanız da mümkün.

Bilgilerini Sınamak İsteyene Yarışma
Oyunun içinde Pitch Perfect adlı yarışma sekiz zorluk seviyesine sahip. Yarışmacılardan, notaları perdelerine göre seçmeleri, sınıflandırmaları, eş sesleri belirlemeleri ya da bir parçadaki yanlış notayı saptamaları isteniyor. Aile üyeleri ve arkadaşlar da yarışmaya katılınca heyecan artıyor.
Nintendo Wii 5 Aralık'tan itibaren tüm Avrupa'da Wii Speak aksesuvarını ve Wii Speak Kanalı'nı hizmete sunuyor. Bu aksesuvar sayesinde dört konsol kullanıcısı dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir ücret ödemeden konuşacak, resim ve metinleri paylaşacak, sanal dünyadaki festival ve etkinliklere katılabilecek. Tüm özelliklerin kullanabileceği ilk oyun da "Animal Crossing: Let's Go to the City" olacak.

Kendi Klibimi Yaptım, Albüm Kapağımı Hazırladım Wii Listelerinde Yarışıyorum
Maestro benim oyunda en keyif aldığım bölümlerden. Bir orkestra şefi oluyor ve elinizdeki kumandayla müzisyenlerinizi yönetiyorsunuz. Önce kaç kişilik bir orkestram olacağını ve enstrümanları seçtim. Ardından şık smokinimle konsere çıktım. Sanki Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sahnedeyim. Bir sürü seyirci var. Ben kumandayı hızla salladıkça orkestra hızlanıyor, yavaşlattıkça yavaşlıyor. İzleyiciler coşuyor. Bir ara aklıma geldi, komut vermeyi aniden durdurdum. O anda orkestra üyelerinin yüz ifadeleri görülecek şeydi. Şaşkınlıkla bana bakıyorlardı. Gülmekten yerlere yattım...

Bu oyunda isterseniz kendi klibinizi çekebiliyorsunuz. Mekan, enstrümanlar, orkestra, seyirciler, ışık oyunu hatta kamera açısı bile sizin elinizde. Hepsini istediğiniz gibi hazırlayıp kaydettikten sonra klibinize karakterinizin resmini koyarak bir de CD kapağı hazırlıyorsunuz. İnternet ve konsolun kendi programı WiiConnect24 sayesinde klibi herkese yollayabiliyorsunuz. Böylece başkaları da klibinizi değerlendiriyor. Tıpkı gerçek bir şarkıcı gibisiniz yani. Ayrıca tüm dünyadaki Wii kullanıcıları, bu videoları yarıştırıyor. Parçalarınız Wii dünyasının top 10 listesinde yükselebiliyor. Benim için de bir klip hazırladık. Piyanomun başına geçtim, başladım çalmaya. Kamera sahnenin tavanından, izleyicilerin üstünden, sağdan soldan beni çekti. Kapağımı da hazırladık: Duvarın önünde piyanomla oturuyorum. Bakalım Wii Müzik listelerinde nereye kadar yükseleceğim?

(Hürriyet Cuma)

Nintendo Wii'nin yeni oyunu Wii Müzik, müzik bilgisi ne olursa olsun insanın içindeki müzisyeni ortaya çıkarmak ve pek çok müzik aletini profesyonel müzisyen gibi çalmasını sağlamak üzere hazırlanmış. İnsan kendi orkestrasını kurabiliyor, varolan bir orkestraya şef olabiliyor, klibini çekip tüm dünyayla paylaşabiliyor, komşuları rahatsız etmeden bateri çalabiliyor.  
Müzik KitaplığıTümü »

» Farrachi'nin Kaleminden Bach'ın Sonsuz Öfkesi / Pakize Barışta
» Müziğin Binlerce Yıllık Yolculuğu / Arzu Haksun Güvenilir
» Nick Cave'le Birlikte Müziğe ve Kitaba Devam / Nazlı Erdol
» Indie Müzik Ansiklopedisi Türkiye'de
» Müziğe, Aşka, İnsan Ruhuna Dair / Celal Fedai
Albüm AnaliziTümü »

» Kalbe Ruha Giden Şarkılar / Nazan Özcan
» İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Enya / Özlem Ertan
» Alaturka Benim Canım / Cenk Özbay
» Sezen'in Muhteşem Yalnızlığı: Deniz Yıldızı / Pakize Barışta
» Tekil Hayatlar da Bir Gün Devrim Yapar Ya... / Mert Emcan

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!