« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Albüm Analizi ]

Tekil Hayatlar da Bir Gün Devrim Yapar Ya...

Mert Emcan

21.04.2008 - 22:48

İlk albümleri Hayat her ne kadar yeni çıkmış olsa da aslında Beyoğlu eşrafına yabancı bir grup değil Sakin. Neredeyse on seneye dayanan bir mazisi var. Kestirmeden gitmek yerine kendi yolunu bulmaya adamış ve bunu sabırla, sükûnetle yapmış bir dörtlü. 2002 senesinde Taşkışla şenlikleriyle başlayan yolculukları onları İstiklal Caddesi'nin bir ucundan öbür ucuna sürüklemiş, Babylon, Manhattan, Balans ve elbette Peyote derken en sonunda İstanbul'un en fazla umut vaat eden grupları arasına sokmuştu. Bundan birkaç yıl evvel elden ele ve bol miktarda- dağıtılan Kırmızı Oda demosu Onur Özdemir (gitar & vokal), Özdemir Dereli (gitar), Cenker Kökten (bas gitar) ve Soner Özışık'tan (davul) oluşan gruba olan ilgiyi, merakı ve sevgiyi ziyadesiyle artırmış, ilk albümlerini merakla ve hasretle bekler hale getirmişti hayranlarını.
Hayat işte böyle bir hikâyenin üzerine eklenen giriş bölümü. Mor ve Ötesi'nin plak şirketi Rakun Müzik'ten çıkan albüm, Volkan Güral'ın prodüktör olarak komutasında 11 şarkılık melankolik bir masal anlatıyor. Aslında albüm, büyük bir çoğunlukla, demo ve konserler sayesinde takipçisinin bildiği bir repertuardan oluşuyor. Kibarca çalınan gitarlar, Onur'da vücut bulan terbiyeli, mahcup ve kırılgan vokaller, boş mecazlara prim vermeyen, ölçülü ama daha da önemlisi zeki şarkı sözleri Sakin olgusunun altyapısını oluşturan öğeler.

Dertleri hayatla

Yalnız ve kişisel hikâyeler anlatıyor gibi gözükse de Sakin'in derdi tasası aslında hayatın bütünüyle ilgili. Açılış şarkısı Kor Bir Ay'da "bozdurulmuş hayali" acı bir ilaç gibi sindirmeye çalışırken, onu takip eden Ikarus Başarsa "Birden susarsa bütün yenilgiler / Tekil hayatlar da bir gün devrim yapar ya / Bir anda doğmasa güneş" diyerek tam aksi yönde, mutlak umuda kanat açıyor. Sakin sedasının iki bacağından biri buraya çakılıysa diğer bacağı da İngiltere'ye kazık çakmış durumda. Bu grubun her halinden anlaşılıyor. Keza eski demolarının en güçlü şarkılarından Laleler Beyaz, The Smiths ve Morrissey'in 25 yıllık ömrünün bir özeti adeta. The Smiths'in ilk albümünü andıran dağınık bir kibarlıkla başlayan şarkı sonrasında kendini Morrissey'in son albümünü aratmayacak dinamik bir girdabın içine bırakıyor. Edepsiz Komedya yapısı itibarıyla sorgulamaya uzak kulakların en rahat kabul edebileceği, süresi itibarıyla radyoların rahatça çalabileceği bir şarkı olarak bünyesinde potansiyel bir hit barındırırken, en gözde Sakin şarkılarından olan Denek Hayatım yedi dakikaya dayanan süre boyunca hızlı tren faciasını shoegaze stiliyle aktararak bambaşka bir pencere açıyor dinleyene. Ancak albümün en canalıcı noktası, belki de Sakin hayranlarının favori şarkısı olan Kırmızı Oda. Bir yalnızlık ağıtı olarak kolonlardan yayılıp duvarları sarmalayan yoğun kıvamlı bu şarkı sabahları daha çaresiz, daha ürkünç bir hale getiriyor.
Bundan dört-beş yıl önceydi herhalde, bir The Smiths gecesiydi Babylon'da. DJ setinin arasında sahne aldıklarında Murat Abbas (Mabbas) "Ya çok iyi değiller mi?" diye yanımıza gelmişti. Daha soundcheck yapılırken mest olmuş, heyecanla bizi de saflara çekmeye çalışıyordu. Çabalamasına gerek yoktu, gerçekten iyilerdi. Gencecik, körpecik, gözleri korku ve endişe dolu ama öte yandan yabana atılmayacak derecede olgun, becerikli, daha da önemlisi tutkulu çocuklar vardı karşımızda. Doğru referanslardan beslenmiş, ödevini ince eleyip sıkı dokuyarak yapmış, kusursuzluğun tuzağına düşmeden sadece en iyisini yapmaya çalışan ve bundan sonsuz bir heyecan duyan bir gruptu Sakin. Aradan geçen süre içerisinde dinlenen demolar, gidilen konserler ve yapılan muhabbetlerin hepsi bu düşünceyi pekiştirdi. Sakin'e teşekkür borçluyuz. Ne İstanbul'un şimdiden en iyi gruplarından biri olduğu için ne de ilk albümleriyle bizi hayalkırıklığına uğratmadıkları için. Bu yaşta ve bu zamanlarda bize sabretmeyi, özen göstermeyi, çalışkanlığı ve heyecan duymayı öğrettikleri için. Onur, Özdemir, Cenker ve Soner; bu trenin raylarını döşeyenler sizlersiniz. Merak etmeyin "sahte" ve "kart" düzende dahi bu trenin devrilme olasılığı yok.

Hayat, Sakin, Rakun Müzik

(Radikal İki)

Mor ve Ötesi'nin plak şirketi Rakun Müzik'ten çıkan Sakin'in albümü yeni Hayat, Volkan Güral'ın prodüktör olarak komutasında 11 şarkılık melankolik bir masal anlatıyor.  
Müzikal SohbetlerTümü »

» Burhan Öçal: Sabah Ezanını Kaydedeceğim, Sıkıyönetim İlan Edin / H. Salih Zengin
» Suzan Kardeş: Balkanlar'da Sahne Almayı Çok İstiyorum / Önder Deligöz
» Daniel Barenboim: İçimdeki Çocuğu Merakımı Canlı Tutarak Yaşattım / Serhan Yedig
» Ömer Özçelik: Ney, İnsan-ı Kâmildir / A. Tuba Bakiler
» Kudsi Erguner: Gazel ve İlahiler Diskotek Müziğine Dönüştü / H. Salih Zengin
Müzik KitaplığıTümü »

» Farrachi'nin Kaleminden Bach'ın Sonsuz Öfkesi / Pakize Barışta
» Müziğin Binlerce Yıllık Yolculuğu / Arzu Haksun Güvenilir
» Nick Cave'le Birlikte Müziğe ve Kitaba Devam / Nazlı Erdol
» Indie Müzik Ansiklopedisi Türkiye'de
» Müziğe, Aşka, İnsan Ruhuna Dair / Celal Fedai
Albüm TanıtımlarıTümü »

» İstanbul'a Senfonik Üçleme
» Yıllar Sonra Yeniden
» Dostlar Onu Hatırladı
» İncesaz, Kalbimizdeki Denize Yelken Açtı
» Oralara, Buralara, Uzaklara

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!