« Anasayfa | Künye | Arşiv 2 Mayıs 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
İki Nokta Üst Üste
Esma Ürkmez
Matbaadan Tanıtıma Koş!

Yeşilde Durmak
Hale Sert
Kanaviçe

Olay Yeri İnceleme
Zehir Hafiye Battal Küttab
Tezekten Terazi ya da Çok "hit" Alan Hep "tıklanan" Yazı Budur!

[ Kitap -> Bize Gelenler ]

Kitap Tanıtımları - 7

01.04.2000 - 16:00

YERSİZ YURTSUZ

Edward W. Said
İletişim Yayınları


Edward W. Said'in, son yüzyılın en büyük entelektüellerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Oryantalizm kavramını, eleştirel bir kuramsal araç olarak, o 'icat etti'. "Eski zamanlardaki" gibi, siyasal fikirleri doğrultusunda harekete geçen, angaje olan bir entelektüeldi.

Yersiz Yurtsuz, Said'in otobiyografisinden bir kesit: Çocukluk ve ilk gençlik yıllarının muhasebesi, Kanser olduğunu öğrendiği 1991'de yazmaya başladığı anılarının arka planında, dünyamızın bir dönemi resmi geçit yapıyor: İkinci Dünya Savaşı, Filistin'in yitirilişi, İsrail'in kuruluşu, Mısır'daki krallık rejiminin sona erişi, Nasır yılları, 1967 Savaşı, Filistin hareketinin doğuşu, Lübnan İç Savaşı ve Oslu barış süreci... Önde ise, Said'in 'özel' dünyası: Kendisine tiyatro, edebiyat ve müzik sevgisi kazandıran, bir çeşit aşk-nefret ilişkisi yaşadığı annesi; korumacılıkla bilinçli bir Viktorya dönemi kararlılığını inatla kişiliğinde birleştirmeye çalışan babası, kardeşleri ve diğer yakınları...

Kudüs'te doğan, Mısır'da İngiliz eğitimi alan, ABD'de öğrenim gören ve yersiz yurtsuzluğunu bir zenginlik olarak benimseyen Said'in, benliğini her yerde "dışarıdan" biri olarak kuruşunun hikayesi.


ELSA'NIN MECNUNU ARAGON

Erdoğan Alkan
Pencere Yayınları


Aragon zekanın, bilginin, keskinliğin, akıcı bir hızlılığın elektronik makinasıdır. -Pablo Neruda-

Aragon hem yara, hem bıçaktı. Her ikisi. Güldüren Auguste ve onu kurban eden beyaz vahşi palyaço. -C. Roy Gallimard-

Poesie 41'in yeni sayısı bana Aragon'un şaşırtıcı şiirlerini sunuyor, uzun zamandan beri okuduğum şiirler içinde en iyisi ve en yenisi bunlar. Bu gerçeği burada belirtme gereğini duyuyorum, çünkü son kitaplarını tatmamıştım ve Aragon'un bizler için kayıp olduğunu sanmıştı. -Andre Gide-


KAFKA

Roger Garaudy
Yeni Hayat Kütüphanesi


Garaudy'e göre, Kafka'nın durumunu en iyi "Sık Çalılık" öyküsündeki bölüm yansıtmaktadır:

"Geçit vermez bir çalılığın içine düşmüşüm... Düşüncelere dalmış sakin sakin dolaşıyordum ki; bir de ne göreyim! Sanki çalılık çevremde büyüyüp boy attı. Çıkabilirsen çık, yolumu bulamıyorum." "Evlat dedi Bekçi, olacak şey mi bu! Hem girmemen gereken yasak bir yola, bu berbat çalılığa girmişsin, hem de şikayet ediyorsun... Ayrıca bakir bir ormanda değilsin ki! Halka açık bir park burası. Seni çıkarırız ordan, biraz sabırlı ol! Yolu açmak için birkaç işçi bulayım ben; dur ama, önce gidip Müdür Bey'den izin almak lazım."


OSMANLI DÖNEMİ TÜRK MÛSİKÎSİ

Cinuçen Tanrıkorur
Dergah Yayınları


Osmanlı musikisi, Osmanlı saray veya halk müzisyenlerinin askeri, dini, klasik ve folklorik türlerde ürettiği ve toplumun her kesiminde kullanmış bir sanat olarak bir ucu Çin'e, bir ucu Fas'a kadar uzanan yirmi beş yüzyıllık Türk musikisinin yaklaşık beş yüz yıllık bir bömümünü teşkil eder. Türk musikisinden sınırlayıcı amaçla Osmanlı musikisi olarak bahsedilemeyeceği, bu tarifin tabii bir sonucudur. Ne var ki, Türk tarihinin en büyük devleti, dünya tarihinin de en uzun ömürlü devletlerinden biri olan Osmanlı İmparatorulğu, Türk ilim, sanat ve siyasetinin her dalında zirveye çıkıldığı altı yüz küsür yıllık bir tarih dilimi olması sebebiyle, Osmanlı medeniyetinin ayrılmaz bir parçası, daha doğrusu meyvesi olan Osmanlı musikisi, genel Türk musikisi içindeki mümtaz mevkiinde ayrı bir başlık altında incelenmeye bihakkın layıktır.


HAZAR ÖTESİ TÜRKMENLERİ

Ekber N. Necef - Ahmet Anna Berdiyev
Kaknüs Yayınları


Sovyetler Birliği'nin çöküşü ile Türk devletlerinin sayısının artması, Türkiye'nin 1990 yılı sonrası dış politikasında merkeze oturan Orta Asya sorunu, nüfusça artan dünyamızda her geçen gün bir dar boğaza doğru sürüklenen ekonomik sorunlara çözüm vaat eden Hazar petrolleri ve Türkmen doğal gazı, uzun süredir İran üzerinde sıkışıp kalan siyasal islam havasının eski Sovyet topraklarına doğru akmaya başlaması ve en önemlisi Türkiye'nin "Yalnız Türk" kimliği ile Avrupa kapısında ayak diretirken XXI. Yüzyılda "Yalnızlığına" son vermesi, bütün dikkatleri Hazar Bölgesi'ne çevirmiştir. Bu bölge eski Oğuzların yerleşim alanıdır. Günümüzde ise Oğuzların gerçek varisleri Hazar Ötesi Türkmenleri'dir.


HİKÂYÂT-I EBÛ ZER

Mustafa Yılmaz
Gezgin Yayınları


Her gün yeniden
bir ebu zer büyür içimizde
her gün
yeniden
yeniden

her gün yeniden
bir ebu zer ölür içimizde
her gün
yeniden
yeniden

ölümden umduğu nedir ebu zer'in
her gün
yeniden
yeniden


ÂRİFLERİN TEVHİDİ

Abdülgani En-Nablusi
İz Yayıncılık


"Varlık" konusunun tasavvufta ele alınışının kendisine özgü yönleri vardır. Bunların başında, sufilerin mutlak "Varlık" terimini Tanrı veya Hak anlamında kullanmış olmalarıdır. Böylelikle daha işin başında "varlık olarak varlığın incelenmesi" diye tanımlanan metafiziğin ana konusunun yerini sufiler için Tanrı'nın varlığının araştırılması almaktarır. "Varlık" konusunu araştıran sufilerin görüşlerinin genel çerçevsi, "vahdet-i vücud (varlık birliği)" ile dile getirilmiştir. Bu bağlamda varlığın birliği, birkaç açıdan ele alınabilir: bunlardan birisi, varlığın "vacib" ve "mümkün" diye ikiye bölünmesi yerine, bir sayılmasıdır. Bu durumda varlığın farklı şeylerde farklı derecelerde bulunması, vahdet-i vücud terminolojisiyle "tecelli" ve "zuhur" etmesinin nedeni varlığın kendisi değil, mahiyetler ve başka bazı nedenlerdir.


KÜLTÜR VE SANAYİLEŞME

Ersin Gürdoğan
İz Yayıncılık


Teknolojinin hayatı güçleştiren, kişiyi tedirgin eden, tüketimi kamçılayan, insanları makinalara bağımlı hale getiren, çevreleriyle birlikte ruhu kirleten, bilgileri bulandıran, aileyi parçalayan ve zamana el koyan yanları Gürdoğan'ın ağırlıklı üzerinde durduğu konular arasındadır.

Yazar, bu kitabında yer alan konuşmalarında ekonominin ve sanayileşmenin öne çıkarılmasıyla azgınlaşan teknolojik gücün insan ve hayat üzerindeki etkilerini tartışıyor.

Onun zengin bilgi birikimi ile deneylerinden gelen gzölem gücünün buluşmasından kaynaklanan bu kitap size zevkle okuyacağının metinler sunduğu gibi; çağdaş hayatın bir unsuru olarak yaşayan sizleri, yaşadığınız hayatı değişik boyutlardan kavramanızı da sağlayacak.


BİÇEM ALIŞTIRMALARI

Raymond Queneau
Sel Yayınları


Biçem Alıştırmaları, Queneau'nun adının duyulmasına yol açan kitabı. Sıradan bir hikayenin 99 değişik biçimde anlatılmasına dayanan bu ufak kitap, Queneau'nun en önemli yapıtlarından biri; Oulipo akımının birçok özelliğinin nüvesi, bu kitaptan geliyor. Biçem Alıştırmaları, doğurduğu ilüstrasyonlar, kabereler, tiyatro oyunları, başka yazarlarca yapılan ekler, ilham verdiği yapıtlarla çağdaş edebiyatın klasiklerinden biri.

Biçem Alıştırmaları, dilin, anlatımın, gerçekliğin çokyönlülüğü ve çeşitliliği üzerine son derece ciddi imalar içeren bir mizah kitabı (ya da son derece gayriciddi bir dilbilim kitabı) olarak okunabilir.


KAĞIDA İŞLENEN UYGARLIK - KAĞIDIN TARİHİ VE İSLAM DÜNYASINA ETKİSİ

Levend Kılıç - Jonathan M. Bloom
Kitap Yayınevi


Kağıt sayesinde Şehname'ler, Binbir Gece'den Kelile ve Dimne'ye kadar masallar ve ilkçağın görkemli yapıtları kopya edildi, bize ulaştı. Kağıt sayesinde uygarlıklar birbirlerini etkiledi, bilgi kuşaklar boyunca aktarıldı, birikti. Kağıdın 8. Yüzyıldan 14. Yüzyıla kadar İslam ülkelerindeki serüvenini bize zengin görsel malzeme ve nefis bir üslupla anlatan Jonathan M. Bloom, Boston College'da İslam ve Asya Sanatı Profesörü. İslam Sanatı ve Mimarisi kitabının da ortak yazarı.


A'MÂK-I HAYAL - HAYALİN DERİNLİKLERİNDE YOLCULUK

Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi - Serkan Özburun
Kaknüs Yayınları


Evez azizim! Ben hayallerin arkasına gizlenmiş olan hayaletleri arıyorum. Ne yazık ki bulamıyorum. Tam olarak "bulamıyorum" demek de yanlış. Bunu nasıl anlatacağımı bilmiyorum. İlmi gerçeklere kimsenin bir şey demeye hakkı yoktur. Yalnız, bir hakikatın varlığı, diğer bir hakikatın varlığına engel olmaz. Bazı vicdanlar, başlangıç ile sonu birbirinden ayıran bir çizginin önünde durup orada kalamaz. Yarı derviş, yarı deli ama her gördüğümü hikmet gözüyle gören bir düşbazın düşleri sizi çağırıyor: Hayat, sekr anında görülen bir düş değil midir? Kim bilir?


AĞIRLAŞTIRICI SEBEPLER DÎVANI

Enis Batur
Altıkırkbeş Yayınları


Ağırlaştırıcı Sebepler Divanı, 1990'da Gri Divan ile başlayan, Seferi Divan, Barok Divan, Alaca Divan ile açılan dramatik şiir serüveninin son dönem ürünlerini toplayan bir kitap.


KIRMIZI KARDELENLER

Duran Çetin
Beka Yayınları


Kırmızı Kardelenler, Duran Çetin'in, Anadolu'nun kavurucu yazından ve dondurucu kışından, dahası sımsıcak ve yanık bağırlı insanlardan kareler bulacağınız, anlamlı, gerçekçi ve çocuksu duyguları yaşayacağınız, sizi gençlik yıllarınıza götürecek öyküler kitabıdır.

On yedi öyküden oluşan bu kitabı okurken içinde kendinizi bulacağınız, heyecanlanacağınız, üzüleceğiniz, düşüneceğiniz olaylarla sarmalanmış, iğne oyası gibi örülmüş duyguları yaşayacağınız öyküler... Beka Yayınları'ndan çıktı.

YERSİZ YURTSUZEdward W. Saidİletişim YayınlarıEdward W.  
Dergi SergeniTümü »

» Dergi Yazarının Tadı Başka
» Anlayış Dergisi Artık Tüm İçeriğiyle İnternette
» Karagöz 7 Çıktı
» Dergâh Dergisi Yine Dopdolu
» Türk Edebiyatından "Kaşgarlı Mahmud" Özel Sayısı
Âlemde Ne Var?Tümü »

» Müziğin Gücü / Çeviri: Hale Sert
» İstanbul'daki Muhalif İranlıların Kısa Tarihi - 2 / Cihan Aktaş
» Tahran Kitap Fuarı'nda İlginç Bir Panel - 1 / Cihan Aktaş
» Benazir Butto'nun Son Sözleri / Çeviri: Hale Sert
» Temizlik: Nereden Nereye... / Çeviri: Hale Sert
40ikindi KitaplığıTümü »

» Işık Yanar'ın İkinci Romanı Çıktı: "Şemsiye Tamircisi"
» Bir İhtilalciden Dinlediklerim - Müfid Ekdal / Nuri Altun
» Tarihin Büyük Yalanları-Richard Shenkman / Nuri Altun
» Bütüncül Psikoterapi Ne Kadar Gerekli Ve Ne Kadar Mümkün? / Ali Ayten
» Kısa 20. Yüzyıl Tarihi: 1914-1991 Aşırılıklar Çağı / Seda Yaşar

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!