« Anasayfa | Künye | Arşiv 28 Mart 2024, Perşembe
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Müzik Dünyasından ]

Adını Taşıyan Gitar Yaptılar

15.04.2008 - 12:37

Almanya'da yaşayan bir Türk, ismi Muhammed Suiçmez (33). Trabzon Sürmeneli ailesi, o daha çok küçükken Almanya'ya göç etti. Büyüyünce metal müziğin en sert ve en karmaşık halini, yani 'teknik death metal' icra eden bir gitarist oldu. Nota dizilimleri çok karışık bir müzik yapıyor. Kendi grubu Necrophagist, tüm dünya basınında ve müzik çevrelerinde inanılmaz övgülerle karşılanıyor.

Öyle çok eski ve fazlaca albümü olan bir grup da değil. Topu topu iki albümü var. Necrophagist'in şarkı sözü yazarı, bestecisi, kısacası beyni ve her şeyi olan Muhammed Suiçmez, Amerikan müzik dergisi Decibel tarafından hazırlanan dünyanın en iyi yirmi gitaristi listesinin 12. sırasında. Şu ana kadar duyduklarınız hiçbir şey. Çünkü, Ibanez gitarları yeni yaptıkları yedi telli çok özel bir gitarı Suiçmez'in adıyla çıkarttı.

Henüz iki albüm ve iki demo yayınlamış bir grubun gitaristi. Dünyanın en iyi 12. gitaristi olarak gösteriliyor. Gitar çalmayı kendi kendine öğrenmiş birinden bahsediyoruz. Muhammed Suiçmez, ilk gitarını zar zor para biriktirip aldığında, babası tarafından parçalandı. Sonra yeni bir gitar alıp gizli gizli üç yıl boyunca çalıştı. Hiç gitar dersi almadan, kendi kendine öğrendi çalmayı. 10 yaşındayken death metal dinlemeye, 14'ündeyken şarkı yazmaya başladı.

Birkaç yıl sonra ilk albümü Onset Of Putrefaction'un sözleri ve gitar partisyonları hazırdı. Sadece kaydedilmesi gerekiyordu. İlk iki demosunu 17 yaşındayken hazırladı. Ardından Onset Of Putrefaction albümünü kaydetti. Davulları, her birini günde 15 saat çalışarak bilgisayarda programladı. Elektro ve bas gitarları kendi çaldı. Şarkı sözleri ve bestelerin hepsinin altında onun imzası vardı. Muhammed tek kişilik bir gruptu.

Ardından Epitaph isimli ikinci albümleri çıktı. 2004'te çıkan albüm tüm müzik eleştirmenlerinden tam not alırken Muhammed gelecek yıllarda dünyanın en iyilerinden biri olarak görülecekti.

Ibanez Onun Adıyla Gitar Üretti

Muhammed Suiçmez, sessiz sedasız ilerlerken ünlü birçok death metal grubuyla turneye çıkmaya başladı. Bir gün Amerika'nın Massachusets eylaetinde bir festivalde, headliner olarak çalıyordu. Elinde o zamanlar kullandığı B.C. Rich gitarlarının Stealth serisinden bir gitar vardı.

"Tam konseri bitirmişken yanıma Ibanez gitarlarının satış sorumluları geldi. Ibanez'in satış konusunda tek söz sahibi bu adamalardı. Konserim olduğunu öğrenmişler ve izlemeye gelmişler. Elimdeki B.C. Rich marka gitarı bırakıp yeni bir gitarla çalmamı istediler. Yeni yaptıkları Xiphos model gitar benimkinden oldukça üstündü. Üstelik benimki gibi 6 değil, 7 telliydi. Çok şaşırmıştım, çünkü böyle bir teklif hiç beklemiyordum" diyen Muhammed, teklife "Biraz düşünmem lazım" diyerek cevap verdi. "Ben tam o sırada B.C. Rich'le gitar anlaşması yapacaktım. İşlerimi doğru ayarlamak istediğimden beklemeye aldım durumu. Ibanez yetkilileri gitarı bitirdikten sonra bana yollayacaklarını, denedikten sonra da kararımı beklediklerini söylediler" diyor.

Kısa bir süre sonra gitarın prototipini gönderdiler. Başlarda alışmakta zorlandı ama tam aradığı gitarı bulduğunu da anladı. Yedi telli gitar, melodileri daha kontrollü çalmasına yardımcı oluyordu. Bas sesleri istediği gibi verebiliyordu. Muhammed, gitarı deneyip beğendikten sonra Ibanez'de karar kıldı.

Aynı Zamanda Matematik Mühendisi

Muhammed Suiçmez'in müziklerinin inanılmaz karışık nota dizilimi, çok iyi bir matematik mühendisi olmasından kaynaklanıyor. Buna karşılık son derece mutevazı, kendisini ön plana çıkarmaktan hoşlanmıyor. Decibel dergisinin onu dünyanın en iyi yirmi death metal gitaristi içinde gösterdiğini söylediğimizde cevabı şöyle oldu: "Ben bu tarz şeylerle hiç uğraşmıyorum. Zaten bunlara çok takılırsanız işinize odaklanamazsınız. İnsanlar böyle başarısız oluyor. Decibel dergisi dünyada çok saygın yeri olan bir dergidir ama bunları reklam konusu haline getirirsem işime konsantre olamam. Kısacası böyle şeylere çok kafayı takmayacaksın."

Suiçmez'i Youtube üzerinden dinleyebilirsiniz.

Gitarın Özellikleri Neler?

Gitarın nota basılan klavye bölümü çok hızlı çalabilmek için özel olarak incecik tasarlandı. Tam anlamıyla bir melodi canavarına dönen gitarın klavye bölümünde bulunan perdeler jumbo fret denen özelliğe sahip. Bu özellik sayesinde legato denilen, klavye üzerinde parmak kaydırma hareketiyle alınan sesleri daha temiz ve çok güçlü duyabiliyorsunuz. Klavyeyle ilgili tüm bu özellikler Wizard 2 ismiyle anılıyor. Tüm klavye akçaağaçtan, gitarın body denilen beden kısmı ise maundan yapıldı. Bedende iki aktif manyetik var. Bu aktif manyetikler sayesinde amfiye sesler daha pürüzsüz ve daha yüksek sinyalle gidiyor. Muhammed Suiçmez yeni albümlerinde bu gitarı kullanacak.

Grubun davulcusu da bir yıldız

Grup, eski davulcularıyla uyum sorunu yaşayınca yeni davulcu arayışına girdi. 2007 sonunda yapılan Summer Slaughter Festivali'nde dünyanın en yetenekli davulcularından biri kabul edilen Marco Minnemann ile çalışma imkanı buldular. "Marco'yla ilk defa çalışmıştık. Emprovize yaptık. Makine gibi çalabiliyor, biz de öyle tabii ki. O bize hayran kaldı, biz de ona. Gruba katılmasını teklif ettik, seve seve kabul etti" diyor Muhammed Suiçmez.

(Hürriyet)

Muhammed Suiçmez bir Almanya göçmeni. Metal müziğin en sert ve en karmaşık halini, yani 'teknik death metal' icra eden bir gitarist olarak anılıyor. Amerikan müzik dergisi Decibel hazırladığı dünyanın en iyi yirmi gitaristi listesinin 12. sırasına onu koydu. Ibanez markası adına gitar üretti.  
PortreTümü »

» Hiç Yaşlanmayacak Efsane: Michael Jackson / Nazlı Erdol
» Bir Mitoloji, Bir Ses: Şivan Perwer / Bejan Matur
» Kopuz'dan Perdesiz'e Özgürlük Arayışı: Erkan Oğur / Selçuk Küpçük
» Anouar Brahem ve Müzikal Keşifler / Ömer Osmanoğlu
» Zaman Makinesiyle Gelen Adam: Mustafa Özkent / Murat Beşer
EkstraTümü »

» Cohen Nihayet Geliyor / Sadık Yalsızuçanlar
» 'Tom Amca Cazı' Tutmadı, Siyah Müzik Köklerine Dönüyor / Halil Turhanlı
» Neriman Hanım'ın Ölümü / Gökhan Özcan
» Zaman, Mekân ve Müzik / Rengin Soysal
» Ey Vefasız Yolcu! / Gökhan Özcan

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!