« Anasayfa | Künye | Arşiv 20 Nisan 2024, Cumartesi
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Kulak Arkası
Nurullah Turan
Birkaç "Bir"

Bolâhenk
Ahmet Çalışır
Mevlevî Âyini: Türk mûsikîsinde bir form

[ Müzik -> Albüm Tanıtımları ]

Ayazda Baharı Yaşamak Var Bir de...

Mehmet Akif Ertaş

12.11.2008 - 10:47

Türk halk müziğinin ilgi çekici örneklerinden Tatyan türkülerinin farklı yörelerden örneklerini biraraya toplayan albüm Kalan Müzik tarafından yayınlandı.

Türk halk müziğinin nasıl tanımlanması, nerede konumlandırılması gerektiğini ve nasıl bir işlev üstlendiğini, günyüzüne çıkardığı "kaynak kişi"lere ait albümlerle yeniden hatırlatan Kalan Müzik, Salih Turhan'ın yayıma hazırladığı, Tatyan Havaları ile dinleyicileri bu kez, bu müziğin türleri üzerinde düşünmeye yönlendireceğinin müjdesini veriyor. Folklor araştırmalarıyla tanınan Turhan bu çalışmayla, üzerlerine ölü toprağı serpilmiş Tatyan kaynak kişileriyle onların dizelerine, sesleriyle hayat vermiş önemli icracıları buluşturarak, müziğin bir köprü rolü üstlendiğini gözler önüne seriyor.
Sivas yöresinden Vardım eşiğine yüzünü sürdüm türküsüyle perdesini aralayan albüm, daha ilk çalışmadan itibaren, bugün hoyrat ellerde yıpratılan aşk denilen o yoğun duyguya, bir zamanlar, nasıl bir değer atfedildiğini gösteriyor. İkinci eser, tanıdık bir mahalli sesle, Raci Alkır ile özdeşleşmiş olan Dün gece yâr hanesinde yastığım bir taş idi başlığını taşıyor. Dinleyici Alkır ile, Erzurum'un 11 ayın 31 gününe ayarlı soğuğunu değil, 24 saat kalmayan baharını hissederek ilerleyecektir sanatçıya kulak kesildiğinde. Albümün dördüncü eserine (Her Kitabe Leb-i La'lün Hadisin Yazalar) geldiğinde dinleyici, kilometrelerce yol kat etmediğini görecektir. Gözünü açıp kapama aşamasında ulaşacaktır Demirbağ sülalesi ve Erkan Oğur gibi, perde gezgini bir bilgeyi dünyaya hediye eden "gerçek" sanatçıların diyarına. Müzikle kurulan köprünün tarihi inkâr edemediğinin kanıtıdır eski yerleşim merkezi Harput'a da seslenen çalışma. Tatyan'ın; süslediği bir dizeyi, yeniden okurla buluşturduğunda kelimeler arasında helezon çizen bir tür olduğunun bilinciyle, Elazığ'dan Erzincan'a dönüşün gerçekleşmesine yardımcı olmuştur Turhan.

Zaralı Halil'den Ey Hamamcı Bu Hamama Güzellerden Kim Gelir'i daha sonra dinletecek olan Turhan'ın Erzincan'a uğraması boşuna değildir (Akşamdan Doğuyor Zöhre Yıldızı). Usta folklorcu Davut Sulari'nin aynı adı taşıyan bir eseri olduğunu, aynı sözlere Hisarlı Ahmet'te de tesadüf edildiğini elbette bilir. Arada, seslendiği her notada toprağın sesini buram buram hissettiren Kubilay Dökmetaş ile, davudi avazlı İsmail Hakkı Demircioğlu siliyor kulaklardaki pasları. Böylesi bir kurgu gerçekleştirerek Turhan hem ezgilerin her yörede, sözler değişmeden yeniden nasıl hayat bulduğunu hem de bu türlere yeni neslin onları bayağılaştırmadan nasıl sahip çıktığını belgeliyor. Sadece soğuğa değil Tatyan'a da kapısını aralayan, Puşkin gibi yazarların kaleminde bile, bir zamanlar İstanbul'la kültüre evsahipliği konusunda yarıştığından söz edilen Erzurum'un bugünkü haline kederlenmekten kendini alamayacaktır dinleyici, diğer eserlere odaklandığında (Bende Mecnundan Füzun Aşıklık İstidadı Var, Bülbül Bağa Girip Yapmış Yuvayı, vs). Final bölümündeki çalışmaların Erzurum ile birlikte Elazığ'dan seçilmesinde, aynı durumun, Harput kültürüne yaraşır tavrı artık yeterince sergileyemeyen bu şehirde de yaşanmasının büyük bir payı vardır (Her Kitabe Leb-i La'lün Hadisin Yazalar). Tatyan Havaları'nın dinleyicinin edebi zevkinin arkeolojisine girişen bir çalışma olduğu da unutulmamalı.

Türk halk müziğini koruyup kollama düşüncesiyle hazırlanan birçok sözümona albümde, bağlama ailesinin ses kirliliği yaratma konusunda ne kadar becerikli olduğu anlaşılmaya çalışılır ve hâlâ yetkili ağızlarda(!) bile, bu müzik türünün, sanat müziği ile ilişki kuramayacağından dem vurulurken, albüm, bu türe ait çalgıların sesini duyurarak, yapılan yorumların havanda su dövmekten öteye gidemediğini kanıtlıyor.

Tatyan Havaları, Yayına hazırlayan Salih Turhan, Kalan Müzik.

(Radikal İki)

Türk halk müziğinin ilgi çekici örneklerinden Tatyan türkülerinin farklı yörelerden örneklerini biraraya toplayan albüm, Kalan Müzik tarafından yayınlandı.  
EkstraTümü »

» Cohen Nihayet Geliyor / Sadık Yalsızuçanlar
» 'Tom Amca Cazı' Tutmadı, Siyah Müzik Köklerine Dönüyor / Halil Turhanlı
» Neriman Hanım'ın Ölümü / Gökhan Özcan
» Zaman, Mekân ve Müzik / Rengin Soysal
» Ey Vefasız Yolcu! / Gökhan Özcan
Müzik DünyasındanTümü »

» Abbey Road'un Etkisi Sürüyor
» Cazdan Habersiz Kalmayın
» Albüm Kapaklarında Eskiye Dönüş
» Grammy Müzesi'nde Müziğe Dair Herşey
» Nintendo Wii'yle Orkestramı Kurup Yönettim / Hakan Gence
PortreTümü »

» Hiç Yaşlanmayacak Efsane: Michael Jackson / Nazlı Erdol
» Bir Mitoloji, Bir Ses: Şivan Perwer / Bejan Matur
» Kopuz'dan Perdesiz'e Özgürlük Arayışı: Erkan Oğur / Selçuk Küpçük
» Anouar Brahem ve Müzikal Keşifler / Ömer Osmanoğlu
» Zaman Makinesiyle Gelen Adam: Mustafa Özkent / Murat Beşer

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!