« Anasayfa | Künye | Arşiv 29 Mart 2024, Cuma
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Yakın Plan
Ahmet Aksoy
Amerikan Kâbusu

İzlence
Mehmet Harmancı
"36": Kifayetsiz Muhterisin Resmidir

[ Sinema -> İz Bırakanlar ]

Ken Loach: BBC Kökenli Bir Muhalif

Ahmet Aksoy

16.09.2005 - 23:23

Avrupa sinemasının ve Avrupa'daki film festivallerinin gözde yönetmeni Ken Loach 1936 yılında İngiltere'de (Nuneaton) doğdu. İşçi bir babanın oğluydu. Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Okulda tiyatro kolu başkanlığı da yaptı. Çok geçmeden tiyatrolarda çalışmaya başladı. Cars'ın(1962) ilk bölümlerini ve "Up the Junction" adlı TV oyununu yönetti. 1963 yılında yönetmen yardımcılığı için BBC'nin kapısını çaldı. Ancak reddedildi. Bir yönetmenlik kursuna başvurdu ve kabul edildi. Bu kursun amacı yaklaşık bir yıl sonra yayın hayatına başlayacak olan BBC2 için yönetmenler yetiştirmekti. Ken Loach BBC2 için kursa alınmasına karşın sonraki yıllarda hemen hemen yalnızca BBC1 için çalıştı.

1966 yılında yapımcı Tony Garnett ile birlikte "Caty Come Home" adlı TV filmine imza attılar. Film İngiltere'de büyük yankı uyandırdı. "Caty Come Home" İngiltere'deki evsizlik problemi üzerine eğilen belgesel bir dramaydı ve Ken Loach'un sonraki yıllarda TV ve Sinema filmlerinde ortaya koyacağı yaklaşımın ipuçlarını veriyordu-doğaçlamaya yaslanan dramatik bir belgesel havası estiriyordu . Loach ve Garnett ikilisi, 1960 ve 70'li yıllarda pek çok TV dramasına birlikte imza attılar. Bu beraberliği sinemaya da taşıdılar. Birliktelikleri Ken Loach'un aynı zamanda BBC'den de ayrıldığı yıl olan 1981 yılına kadar sürdü.

Ken Loach 1968'de Kestrel Films adıyla kendi yapım şirketini kurdu ve o tarihten itibaren filmlerinin büyük çoğunluğunu -Garnett'le birlikte çalıştıkları filmler de dahil- bu şirket için çekti. 1991 yılında çektiği Riff-Raff adlı filmden itibarense filmlerinin yapımcısı Parallax Pictures'daki ortağı Sally Hibben'dır.

Loach sonu gelmez tartışmalara, ateşli tepkilere yol açsa, filmleri sinemasal açıdan belgesel havasında bulunup eleştirilse bile, ısrarla siyasi ve toplumsal konuları, toplumsal gerçekçilik akımına sıkı sıkıya bağlı olarak anlatmayı sürdürüyor. Düşüncelerine temelden bağlı olması, ilkelerine bağlı kalarak inandığı filmleri yapmak için uğraşması onun Hollywood'dan uzak durmasına neden olmuştur. Ve pek tabidir ki bu ona maddi açıdan oldukça pahalıya mal olmaktadır. Bugün bile filmlerinin hazırlık aşamasında para bulmak konusunda oldukça zorlanmaktadır. Ticari açıdan başarıya ulaştığı ilk filmi Ülke ve Özgürlük'tür(1995).

Ken Loach, Bertold Brecht ve John Littlewood hayranıdır. İşçi sınıfının konuştuğu günlük dilde tiyatro yapma ve oyuncuları, diyalogları kendi sözleriyle dillendirmeye yöneltme uygulamasını onlardan almıştır. O Littlewood hakkında şunları söylemektedir." Eserlerini çok beğenir, büyük bir hayranlık duyardım, hatta onu taklit etmeye çalışırdım- bir işe ilk başladığınızda bir başkasını taklit edişinizi kast ediyorum. Onun canlı tiyatroda yakaladığı o tasarlanmamışlık havasını yakalamaya çalıştım ben de. Bu da bir öykü anlatma biçimidir: Görünümler rastgele akar gider, ama yine de bir öykü çıkar ortaya... Olup biten her şeyin zenginliği de buna bağlıdır."

Ken Loach Fransız Yeni Dalga Sinemasına hayrandır. Frnçois Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol gibi yönetmenlerin öncülüğünde gelişen bu akım, zaman zaman ahlaki sınırları da zorlayarak başına buyruk bir hayat süren otorite karşıtı karakterleri anlatır hep; gerçek mekanlarda hareketli sahneler, aslında belgesel çekiminde kullanılan elde taşınır hafif kameralar, doğal ışık ve doğal ses kullanılarak çekilen bu filmlerde oyuncuların konuşmaları da çoğunlukla doğaçlamaya dayalıdır. Ken Loach sineması da bütünüyle bu tarza yaslanan bir sinemadır.

FİLMOGRAFİSİ:

1968- Poor Cow, 1970- Kes-Karlovy Vary Ödülü, 1972- Family Life, 1979- Black Jack-Cannes Uluslararası Eleştirmenleri (FİPRESCİ) Ödülü, 1981-Looks and Smiles- Cannes Çağdaş Sinema Ödülü, 1986- Fatherland/Atayurdu, 1990-Gizli Dosya/Hidden Agenda -Cannes Jüri Ödülü, 1991- Riff-Raff- Yılın Avrupa Filmi(Felix) Ödülü, 1993- Raining Stones/ Yağan Taşlar- Cannes Jüri Ödülü, 1994- Ladybird Ladybird- Berlin Uluslararası Eleştirmenleri (FİPRESCİ) Ödülü, Cannes En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, 1995- Land and Freedom/Ülke ve Özgürlük- Cannes Uluslararası Eleştirmenleri (FİPRESCİ) Ödülü, Ekümenik Jüri Ödülü, Carla's Song/Carla'nın Şarkısı- Venedik Senaryo Ödülü, My Names Joe/Benim Adım Joe- Cannes En İyi Erkek Oyuncu Ödülü.

Kaynak:
Land and Fredom-Boyut Sinema, Boyut Yayın Grubu
Ken Loach ve Filmleri Hangi Taraftasınız, Antony Hayvard, Agora Kitaplığı

Avrupa sinemasının ve Avrupa'daki film festivallerinin gözde yönetmeni Ken Loach 1936 yılında İngiltere'de (Nuneaton) doğdu. İşçi bir babanın oğluydu.  
EkstraTümü »

» Küçük Arap'ın Fendi Önyargıları Yendi / Hale Sert
» Edebî Eserlerin "Filim Diline" Tercümesi / Erol Güney
» Sinema Sanatıyla İlgili Kitaplar
» Çürüyen Sinema / Susan Sontag (Çeviren: Ahmet Yurtkul)
DVD RafıTümü »

» Elizabeth Altın Çağ
» Kirazın Tadı
» Yumurta
» Bir Rüya İçin Ağıt
» Otomatik Portakal
Haber-Veri-YorumTümü »

» Mithat Bey'in Biriktirdikleri / Sedat Palut
» Karanlıktan Yalnızlığa... / Sedat Palut
» Recep İvedik Sendromu / Sedat Palut
» Dünyanın Orta Yeri Sinema / Sedat Palut
» Süt ve Yalnızlık / Sedat Palut

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!