« Anasayfa | Künye | Arşiv 8 Eylül 2024, Pazar
Gündem: Kültür-
Sanat
Gündem: Hayat
40i Gündem Nöbetçi Köşe
40PENCERE
Siluet
M. Feyza Yarar
Genetik Miras: Vandalizm

Meşkler
Fatih Özkafa
Hat Sanatının Modern Yorumlara İhtiyacı

[ Tasarım -> eni-konu: Haber ]

Yıkılırsa Zobu ve Muhsin Bey'in Kemikleri Sızlar

16.03.2007 - 10:06

Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılması konusunda yapılan çalışmalara sanatçılardan büyük tepki geldi. Sanatçılar, temelinde Muhsin Ertuğrul ve Vasfi Rıza Zobu gibi tiyatrocuların mektuplarının bulunduğu binanın yıkılmasını istemiyor.

Yerine iş merkezi yapılacağı ve adının değiştirileceği iddiaları ile gündeme gelen AKM için, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, deprem riski raporu ve bina proje eskizini bekliyor. Merkezin yıkılma fikrini ortaya atan ve sık sık yıkımda kararlı olduklarını vurgumalan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, son açıklamasında AKM'nin yıkılmayıp büyütüleceğini söylerken sanatçılar, merkezin yıkılma fikrine tepkili. İşte AKM polemikleri...

Erol Günaydın:

TEMELİNDE MUHSİN BEY VE ZOBU'NUN İMZASI VAR

Muhsin Bey'in, Vasfi Rıza Zobu'nun yani eski tiyatrocuların imzaları bir şişeye konulup AKM'nin temeline atılmıştır. Orayı yıkıp yerine başka bir şey yapmanın ne anlamı var, bilmiyorum. Başka yer bulamıyorlar mı, orada yer çok. Yıkılırsa çok üzülürüm.

Yıldız Kenter:

BU BİR CİNAYET

Her türlü kültür formasyonunun yıkılmasını bir cinayet olarak görüyorum. Binanın birçok eksikliği olabilir ama onarım yapılabilir. İstanbul'un göbeğinde kültür merkezi olan bir yerin yıkılmasına şiddetle karşıyım ve protesto ediyorum. Orası bir opera, bale, tiyatro ve konser kompleksi olarak yaşatılmalı. Burayı yıkmak isteyenler sanatı biraz daha kollasalardı Türkiye bugün bu durumda olmazdı.

Zeliha Berksoy:

BUNLAR FELAKETİN AYAK SESLERİ

Sadece AKM'yi değil başka kültür ve sanat mekanlarını da yıkıyorlar, bunlar felaketin ayak sesleri. Sanata ve kültüre karşı cebren ve hile ile saldırı ancak bu kadar olur. Amerika ve Avrupa'da kültür de sanat da baştacıdır. Bizdeki durum ise ortada, bundan daha büyük bir cehalet olabilir mi, akıl hafsala böyle bir şeyi alabilir mi? İstanbul cehalete teslim olamaz, olmamalı.

Timur Selçuk:

HALKA BİNANIN NE YAPILACAĞI ANLATILMALI

Binanın teknik olarak konumu, yeni bina yapılana kadar buradaki kurumların nerede faaliyet göstereceği ve yapılacak binanın planı net bir şekilde halka anlatılmalı. Bunun bir kültür kurumu mu yoksa yeni bir rant binası mı olacağı yönünde kuşkular var. Yani var olan birimlerin daha rahat çalışacağı bir bina yapılacaksa yıkım olabilir ama bir rant merkezi yapılacaksa AKM'nin yıkılması kabul edilebilir bir durum değil.

Müjdat Gezen:

DEĞİL YIKILMAYA, TAMİRE BİLE İHTİYAÇ YOK

AKM'nin sahnesinden marangozhanesine, hatta terzihanesine kadar bilmediğim yeri yoktur. Üstelik orada konuk sanatçı olarak Yarasa Opereti'nde oynadım. Bence AKM'nin değil yıkılmaya tamire bile ihtiyacı yok. AKM'yi yıkmaktaki amaç, Atatürk'e, sanata ve kültüre duyulan alerjidir, çünkü onlar için kültür de sanat da günah.

Hakan Aysev:

BİNANIN SADECE AKUSTİK PROBLEMİ VAR

AKM, Türkiye'de opera oynanması ve görsel sanatların yapılabilmesi için inşa edilen tek binadır. Birtakım bakımsızlıklar var ama böyle bir binayı yıkmak, medeniyetdışı bir düşüncedir. Binada çok büyük problemler yok, birkaç akustik problem var. Bu tartışmayı esefle karşılamama rağmen çok şaşırmıyorum çünkü Türkiye'de sanata ve sanatçıya verilen değer o kadar azaldı ki...

Atilla Dorsay:

SON DERECE ANLAMSIZ

Ben AKM'nin yıkılmasına tamamen karşıyım, çünkü bizde devletin inşaatları yıllar sürer. Dolayısıyla yenisini yapmadan, çok işlevsel bir binayı yıkmak bana son derece anlamsız geliyor.

Ali Taygun:

DAHA İYİSİNİ YAPACAKLARSA SÖZÜM YOK

Cumhuriyet döneminde yapılmış en büyük tiyatro binasının yıkılması bizleri böyle bir binadan yoksun bırakacaksa bu çok korkunç bir kültür katliamı olur. Ama yerine daha iyi bir bina yapıp burayı tiyatro binası olarak kullanacağız diyorlarsa ona söyleyecek çok bir lafım yok.

Cem Mansur:

O ZAMAN İSTANBUL'UN YARISINI YIKMALI!

İşlev olarak iyi bir bina olduğunu kimse iddia etmiyor ama ömrünü tamamlamak ya da depreme dayanıklılık gibi açılardan bakarsanız o zaman İstanbul'un yarısını söküp baştan yapmak lazım. Yerine daha iyisi yapılacak ve aynı işlevi görecekse yıkılabilir. Ama kolayca paraya çevrilecek yani rant yaratacak bir bina yapılacak ve kültür merkezi de şehrin dışına çıkarılacaksa bir çok kişi gibi ben de bu konuya şüpheyle bakıyorum.

Prof. Dr. Mete Tapan (İstanbul 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu):

TASLAK PROJEYİ GÖRMEK İSTİYORUZ

Atatürk Kültür Merkezi, 1999'da kültür varlığı olarak tescil edildi, şimdi tescilden düşmesi gündemde. AKM'nin mimari olarak fazla bir orijinalliği yok ama kültür hizmeti açısından simge özelliği var. O da isminin Atatürk Kültür Merkezi olmasından ileri geliyor. Bakanlık, "Burada uluslararası bir yarışma açıp, çağdaş bir opera ve bale salonunu AKM adı altında yapacağız" diyor. Eğer bu bina yıkılıp yeniden yapılacaksa biz de "Yeni yapıyı önceden bilelim" diyoruz. Yarışmaya çıkmadan önce taslak projeyi görmek istiyoruz, ancak bu şekilde biz bu tescilden düşmeyi değerlendirebiliriz.

Orhan Kurtuldu (Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği İstanbul Temsilcisi):

ÇOK DAHA MODERNİ BAŞKA BİR YERDE YAPILSIN

AKM'nin ihtiyaca cevap vermediği söyleniyor, bizim için sahnenin tekniği ile yarattığı imkanlar önemli. Biz burada her türlü oyunu icra ediyoruz. Bina aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası festivallerde ihtiyaca cevap veren en önemli kültür merkezi. AKM, gösteri sanatlarının her türlü reji imkanının kullanılabileceği çok modern ve çağdaş bir yapı. Devlet o yıllarda, o ekonomik imkansızlıklar içinde bu binayı yapma anlayışını sergilediyse biz bundan gurur duyuyoruz. Bakanlığımız lütfen çok daha çağdaş, çok daha modern bir binayı başka bir yerde yapsın da İstanbulumuza armağan etsin.

(Ntv)

Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılması konusunda yapılan çalışmalara sanatçılardan büyük tepki geldi. Sanatçılar, temelinde Muhsin Ertuğrul ve Vasfi Rıza Zobu gibi tiyatrocuların mektuplarının...  
EkstraTümü »

» Mimarlık İhtiyacı / Ertuğ Uçar
» Fotoğraf Üzerine Okumalar - 1 / Fatma Erbaş
» Picasso ile Yunus Emre / Gökhan Akçura
» Heybesinde "Karıncaların Sözlüğü"nü Taşıyan Yolcu: Hasan Aycın / Adem Turan
» Koruma Kültürüne Bir Bakış; Bir İngiliz Kasabası... / İrfan Önal
1 İmzaTümü »

» Philippe Starck
» Zaha Hadid
» Karim Rashid
» Faruk Akın
» Emrah Yücel
Tasarım SohbetleriTümü »

» Hakan Gürsu ve IDA 2007 Ödüllü Projesi: Volitan
» Emre Arolat: "Mimarlık benim için bir dünya görüşü üzerinden şekillenen ve o denli tutarlı olan bir iş üretmektir."
» Turgut Cansever: "Kuleler, insanlığın içine düştüğü gurur ve yanılgıların eseri"
» Rem Koolhas ile Mimarlık, Kent ve İstanbul Üzerine

Yorum yazabilmeniz için üye olmanız gerekiyor. Üye olmak için tıklayın.

(Üye iseniz sayfanın en üstünde sağ tarafta yer alan kısımdan giriş yapmalısınız.)


Henüz yorum yapılmamış.

Üye Girişi
Kullanıcı adı
Şifre
Beni hatırla
Şifremi unuttum!
Ücretsiz Üye Olun!
Son 10 Yorum
toplantı (10.12.2013 - 17:25)
tek söğüt (26.02.2013 - 01:08)
yok var, var var (26.02.2013 - 01:06)
Hoş bir yazı (17.08.2012 - 00:19)
beklerken (27.05.2012 - 21:07)
bir yorum (21.12.2011 - 20:20)
bir yorum (21.12.2011 - 20:13)
işte tam da böyle (18.11.2011 - 20:37)
Gitmek (18.11.2011 - 19:53)
ELİF LAM RA (28.10.2011 - 00:02)
Yorum için üye olun!