Doğan Kuban bugüne kadar yaptığı çalışmaları, araştırmalarından elde ettiği sonuçları, geliştirdiği sanat yorumuyla beraber "Osmanlı Mimarisi" adını verdiği eserde topladı. Kitabın şimdiye dek yapılan Osmanlı mimarlığı çalışmalarından farkını "Osmanlı tarih, kültür ve sanatına ilişkin bütün önyargıları deşmek, klişeleri ortadan kaldırmaya çalışmak" olarak ortaya koyan Kuban, bu niyetle yola çıktığı çalışmasında "sadece sanat ve mimarlık tarihinin arasında değil, mimarlık tarihi ve mimarlık arasındaki ilişkileri de" irdelediğini belirterek mimarinin aynasında Osmanlı tarihini ele alıyor.
Dört bölümden oluşan bu didaktik eser Osmanlı mimarlığının oluşumunu hazırlayan etmenlerin tanımlanması ve incelenmesiyle başlıyor. Osmanlı kimliğini meydana getiren sosyal, kültürel, ekonomik koşullardan detaylı bir biçimde bahseden kitap Osmanlı mimarlık faaliyetlerinin temellerine kadar inerek ilk etapta Sinan öncesi mimarlığı irdeliyor. Daha sonra Sinan çağı ve sonrasına geçerek yapıların kronolojik tanıtımından ziyade inşa edildiği zaman, içinde bulunduğu sosyal çevre ve o zamanlara ait mimarlık mesleğine bakış açısını da anlatan kitap bu özelliğiyle "yapıları vitrine kültür gösterisi olarak dizmekten" daha ötesine geçiyor. Son bölümde Osmanlı mimarisinin Avrupa'ya öykünmesinin sebepleri, sonuçları ve ürünleri üzerinde durulurken 19. yüzyılda başlayan Batılılaşma ile birlikte 1.Dünya Savaşı'na kadar geçen süre inceleniyor.
Cemal Emden'in fotoğrafları, kitabın hazırlanmasına emeği geçen birçok ismin çizimleriyle desteklenen "Osmanlı Mimarisi", kitabın en sonunda yer alan "Osmanlıca Mimarlık Sözlüğü" ile de, Doğan Kuban'ın önsözünde ortaya koyduğu, Osmanlı tarihi yazılımı olduğu iddiasını güçlendiriyor.
Osmanlı Mimarisi", Doğan Kuban, YEM yayınları, Mayıs, 2007
Doğan Kuban bugüne kadar yaptığı çalışmaları, araştırmalarından elde ettiği sonuçları, geliştirdiği sanat yorumuyla beraber "Osmanlı Mimarisi" adını verdiği eserde topladı.