[ Haberler -> Edebiyat Haberleri ] Aşık Reyhani Vefat Etti 13.12.2006 - 15:20 Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesindeki evinde, 74 yaşında yaşamını yitiren ünlü halk ozanı Aşık Reyhani'nin cenazesi, toprağa verildi.
Kalbinden hasta olan Reyhani'nin rahatsızlığı, yaklaşık 3 yıl önce hipertansiyona bağlı felç geçirdikten sonra artmış; sanatçı önceki akşam evinde hayata gözlerini yummuştu.
Geldi geçti bir Reyhani / gören olmaz Erzurum'da / kara taştaki mercanı / Kıran olmaz Erzurum'da / can emanet veren alır / ecel görünmezken gelir / mezarım gurbette kalır / soran olmaz Erzurum'da" [Aşık Reyhani]
Aşık Reyhani için Yıldırım ilçesi Değirmenönü Mahallesi Merkez Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine, Reyhani'nin oğulları Ozan ve Mansur'un yanı sıra Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, sanatçı Uğur Işılak, Erzurumlular Konfederasyonu Başkanı Ömer Ömeroğlu, aşık Şeref Taşlıova, Aşık Divani ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende gözyaşlarını tutamayan Uğur Işılak, "O bir halk ve hak aşığıydı. Biz, bir aşığın duruşunu Aşık Reyhani'den öğrendik. Türkiye'nin başı sağolsun" dedi.
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de "Son yüz yılın halk şairiydi. Belediye olarak kendi adına yaptırdığımız Aşık Reyhani Parkı hüznümüzü bir nebze de olsa teselli ediyor" diye konuştu.
Aşık Reyhani'nin cenazesi, daha sonra kılınan cenaze namazının ardından Değirmenönü Mezarlığı'na defnedildi.
Aşık Reyhani Kimdir? Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Alvar köyünde (şu an belde), 1932 yılında dünyaya gelen, asıl adı Yaşar Yılmaz olan Aşık Reyhani, okuma yazmayı okula gitmeden öğrendi. Aşık Reyhani, sonraki yıllarda ise dışarıdan sınava girerek diploma aldı.
Küçük yaşlarda köyüne gelen aşıklardan etkilenen, eline geçen kitapları okuyarak birçok halk hikayesini öğrenen Reyhani, 18 yaşında rüyasında gördüğü, aşık olduktan sonra da kaçırarak evlendiği kıza şiir yazarak aşıklığa adım attı.
Birkaç ay geçmeden evliliği geçimsizliğe ve huzursuzluğa dönüşüp, eşinin ailesinin kızlarını alarak başka biriyle evlendirmeleri üzerine "Dertli" mahlasıyla türküler söylemeye başlayana Reyhani'ye Bayburtlu Aşık Hicrani tarafından "Reyhani" mahlası verildi.
Konya Aşıklar Bayramı'na aralıksız katılan 7 aşıktan biri olan Reyhani, eski aşıkların dışında, yetiştiği Huzuri Baba, Nihani, Cevlani, Efkari, Murat Çobanoğlu'nun babası Gülistan Çobanoğlu gibi aşıklardan gelenek ve usul öğrendi.
İran'dan Avrupa'ya birçok ülkede türkü söyleyen Aşık Reyhani, katıldığı yarışmalarda da birçoğu birincilik olmak üzere çeşitli ödüller aldı. 1980'li yılların başında Erzurum'da bulunan Doğu Ozanları Derneği'nin başkanlığına getirilen Aşık Reyhani, birçok ülkeye konser ve konferanslara katılmak üzere çağrıldı. Ayrıca ABD'nin Michigan Üniversitesi'nde katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verildi.
Şiirleri birçok gazete ve dergide yayınlanan, araştırmalara konu olan Reyhani'nin şiirlerinin bir bölümünü topladığı "Alvarlı Reyhani" (1962), "Böyle Bağlar" (1966), "Kervan" (1988) ve bazı düşünce ile şiirlerinden oluşan "Şu Tepenin Arkasında" adlı kitapları ve Dilaver Düzgün'ün hazırladığı "Aşık Yaşar Reyhani" (1997) adlı kitap bulunuyor.
Ünlü ozanın eserlerinde aşk ve sevgi, "Gençlik bir kuş idi elimden uçtu. Varlık kervan idi geldi de geçti. Ömür güneş idi gedikten aştı. Sanırsın olmamış yol yarım yarim. Aşık Reyhani'yim bu aşkın mesti. Gönlünden gönlüme bir rüzgar esti. Sen bir ulu pınar ben kırık testi. Acı bu halime dol yarim yarim" gibi dizelerle hayat buluyor.
Aşık Reyhani evli ve 7 çocuk babasıydı. (Ntv)
|