[ Haberler -> Edebiyat Haberleri ] Edebiyatta Mardin Berlin Hattı 04.07.2007 - 22:05 Almanya'dan 10 yazar Türkiye'ye gelecek, Türkiye'den de 10 yazar Almanya, Avusturya ve İsviçre'nin çeşitli kentlerine gidecek. İzlenimlerini kaleme alacaklar. Bu yazılar da kitap olup 2008 Frankfurt Kitap Fuarı'na yetişecek. Türkiye'nin 2008 Frankfurt Kitap Fuarı'na konuk ülke olması nedeniyle Türk ve Alman edebiyatçılar arasındaki ilişkilerin yanı sıra projeler de hız kazanmaya başladı. Bu kapsamda Alman ve Türk yazarlar arasında "Kent Yazıcıları Projesi" geliştirildi. Sponsorluğunu Bosch Vakfı'nın üstlendiği proje, İstanbul Goethe Enstitüsü ile PEN yönetimi arasında yapılan anlaşma çerçevesinde şekillendi. Projeye daha sonra Avusturya ve İsviçre de katıldı.
Yazarların her iki ülkenin kültürünü daha yakından tanıması ve yayımlanacak kitap sayesinde kendi halklarına bu olanağı sağlaması amacını güden "Kent Yazıcıları Projesi"ne göre Almanya'dan 10 yazar Türkiye'ye gelecek, Türkiye'den de 10 yazar Almanya, Avusturya ve İsviçre'nin çeşitli kentlerine gidecek.
Almanya'ya gidecek olan Türk yazarlar Ayfer Tunç, Mahmut Temizyürek, Cemil Kavukçu, Sema Kaygusuz, Özen Yula, Jaklin Çelik, Şebnem İşigüzel, Roni Margulies, Şener Özmen ve Rıza Kıraç. Almanya'dan Türkiye'ye gelecek olan yazarların isimleri ise henüz kesinleşmedi.
Kars, Urfa ve Mardin Konuk Alman yazarlar Türkiye'de Eskişehir, Antakya, Hopa, Trabzon, Kars, Diyarbakır, Mardin, Ayvalık, Çanakkale, Urfa, Van, Akşehir ve Konya'da kalacak. Türkiye'ye gelen yazarların kentlerdeki konaklamalarıyla ilgili koordinasyonu Anadolu Kültür, kent belediyeleri ve her kentte bulunan Almanca öğretmenleri yapacak.
Türk yazarlarının kalacakları kentler Almanya'da Ulm, Offenbach, Wuppertal, Celle, Rostock, Jena, Berlin, İsviçre'de Bern, Avusturya'da da Innsbruck olacak. Türk yazarlar Almanya'da hemen her kentte bulunan, ücretsiz konaklama ve kahvaltı olanağı sağlayan Edebiyat Evleri'nde kalacak. Yazarlara harcırah da ödenecek.
Yazarlar, o kentle ilgili görüşlerini, etkilenimlerini, röportajlarını, günlüklerini ya da istedikleri herhangi bir konuyu ele alarak bunu yazıya dökecek. Ayrıca kaldıkları kentlerde okumalar yapıp tartışmalara katılabilecek. Bu gibi toplantılardan da ayrıca ücret alabilecekler.
Önümüzdeki yıl, tüm kent yazıları her iki dile çevrilerek basılacak ve 2008 Frankfurt Kitap Fuarı'na yetiştirilecek.
2007 sonbaharından itibaren hayata geçecek olan projenin danışmanlığını ve koordinatörlüğünü Frankfurt Edebiyat Evi'nin verdiği bu yılki büyük ödülü kazanan çevirmen ve yazar Sezer Duru yapıyor.
Kavukçu: Heyecan verici
Cemil Kavukçu, projeyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: "Yabancısı olduğum, bilmediğim bir kent ile baş başa kalmak bana heyecan veriyor. Denemek istiyorum. Bu açıdan hoş olmuş. Neler göreceğim merak ediyorum. Buraya gelen yazarların da dillerini bilmedikleri insanlar arasında, kentle bütünleşmeye çalışmaları ilginç bir deneyim gerçekleşecek. Bu sayede kültürel bir etkileşim de olacak. Bilmediğim kentte neler hissederim, onun merakı içindeyim."
(Milliyet)
|